اگزوکورتیس مرکبات چیست ؟ برسی کامل از علائم تا درمان
آشنایی با بیماری اگزوکورتیس مرکبات و روش های درمان آن یکی از نیاز های اساسی باغداری های امروزی می باشد زیرا در جلوگیری از آسیب های باغداری موثر است با ما همراه باشید تا اطلاعاتی در خصوص علت بیماری اگزوکورتیس،درمان بیماری اگزوکورتیس،علائم بیماری اگزوکورتیس در اختیار شما قرار دهیم.
اگزوکورتیس را یکی از بیماری های رایج در بین مرکبات می دانند،این بیماری غالب ارقام مرکبات پیوندی را درگیر می کند،یعنی حساسیت گونه های پیوندی نسبت به این بیماری بیشتر است. منشا این بیماری اولین بار در کالیفرنیا مشاهده شده است.
زمانی که رقم پیوندی از درخت آلوده به اگزوکورتیس گرفته می شود و این رقم را به میزبانهای حساس پیوند می زنند، بعد از گذشت چند سال پایه درخت آلوده شروع به پوست اندازی می کند و به تدریج درخت رشد خود را از دست داده و خشک می شود.
در بین تمام انواع مرکبات نهال لیموترش حساس ترین رقم نسبت به این بیماری می باشد. البته برخی دیگر از ارقام دیگر لیمو مانند لیمو شیرین نسبت به این بیماری حساساند ولی شدت علائم در آنها خفیفتر می باشد. جالب است بدانید عامل بیماری اگزوکورتیس مرکبات در برابر مواد شیمیایی نیز از خود مقاومت نشان می دهد. البته این بیماری معمولا در دمای ۸۰ درجه سانتیگراد بی اثر خواهد شد البته باید تا ۱۰ دقیقه در چنین دمایی قرار گیرد تا تاثیر خود را بگذارد.
بیماری اگزوکورتیس بیشتر از طریق پیوند های آلوده به این بیماری منتقل می شود به همین دلیل است که باغداران باید قبل از خرید نهال از سلامت آن اطمینان کامل حاصل کنند،یک نهال آلوده کافیست تا تمام باغ را آلوده به بیماری کند و خسارت شدیدی به باغدار وارد نماید.
متاسفانه بیماری اگزوکورتیس تاثیر مخرب خود را بر روی آوند های گیاه می گذارد و این موجب می شود ضعف تدریجی کل درخت را در برگیرد و رشد آن نیز کامل متوقف شود که در چنین شرایطی ابتدا ریشه های کوچکتر نهال از بین می رود سپس ارتباط ریشه و تاج درخت قطع شده و رشد طبیعی نهال از بین می رود و ممکن است گلدهی زود هنگام یا ریزش برگ های زودتر از موعد باشد. بهترین پیشنهاد برای در امان ماندن از چنین بیماری،استفاده از ارقام مقاوم می باشد.
علائم و میزان خسارت بیماری اگزوکورتیس مرکبات :
اگزوکورتیس مرکبات معمولا بیشتر ارقام مرکبات را درگیر می کند و یکی از رایج ترین نوع بیماری می باشد. البته این بیماری علاوه بر مرکبات شامل گیاهان نیز می شود و جالب است بدانید نشانه ها و علائم این بیماری بستگی به نهال آن دارد.
یکی از بارزترین علائم در درختان مبتلا به بیماری اگزوکورتیس عدم رشد مناسب نهال می باشد،یعنی نهال روند رشد طبیعی خود را از دست می دهد تنه آن نیز دچار پوسته پوسته شدن می شود. بیماری اگزوکورتیس علاوه بر تنه درخت روی برگ ها نیز تاثیر می گذارد و باعث خمیدگی و حساسیت آنها می شود. حالب است بدانید در میان مرکبات پرتقال،گریپ فروت و نارنگی نیز به این بیماری مبتلا می شوند اما هیچ گونه نشانه ای در آنها یافت نمی شود.
در ویکی پدیا به زبان انگلیسی هم مطالب خوبی در این باره منتشر شده است .
پیچ خوردگی شدید برگ ها و خمیدگی آنها به سمت پایین از نشانه های وجود چنین بیماری در بین مرکبات است،بیماری اگزوکورتیس رفته رفته با پیش روی خود بر روی محصولات نیز تاثیر خواهد گذاشت و در کاهش کیفیت آن موثر خواهد بود.
درخت آلوده به بیماری اگزوکورتیس میوه هایی کم وزن تولید می کند و ارتفاع درخت نیز بعد از گذشت مدتی کمتر از ارقام سالم دیگر خواهد بود،اینکه می گوییم این بیماری در برخی انواع مرکبات بدون نشانه می باشد به این معنا نیست که زنجیری انتقال در چنین حالتی قطع می شود بلکه درخت یک منبع آلوده به شمار می آید که علائمی ندارد اما می تواند موجب آلودگی دیگر انواع نیز شود.
هر ساله باغ های زیادی به دلیل این بیماری دچار خسارت شدید می شوند که در برخی موارد حتی قابل جبران نیز نمی باشد،و چنانچه نسبت به مهار و کنترل آن اقدامی صورت نگیرد آلودگی تمام سطح باغ را خواهد گرفت. بیشترین درصد خسارت برای زمانی می باشد که بیماری اگزوکورتیس تمام درخت را در بر رفته و علاوه بر تاثیرات مخربی که بر محصول داشته موجب از بین رفتن درخت نیز می شود.
روش های درمان بیماری اگزوکورتیس مرکبات:
هر نوع آفتی هر چقدر هم که خطرناک باشد حتی اگر به طور کامل نتوان نسبت به از بین بردن آن اقدام کرد می توان آن را کنترل نمود،مخصوصا اگر بیماری در مراحل ابتدایی پیش روی خود باشد به راحتی قابل کنترل و مهار می باشد و چنانچه اقدامی به موقع انجام نگیرد محصول از بین رفته و خسارت شدیدی وارد خواهد نمود و اما روش های درمان بیماری اگزوکورتیس:
۱٫استفاده از پایه های مقاوم و سالم
اولین و راهگشا ترین روش،انتخاب رقمی است که سلامت آن تضمین شده باشد،و نسبت به برخی بیماری و آفات نیز مقاومت داشته باشد و این توجه در نهایت سلامت باغ را در بر خواهد داشت.
۲٫عدم استفاده از میزبان های حساس
برخی پایه های پیوند نسبت به بیماری و آفات حساسیت بالایی دارند و این موجب می شود زودتر از ارقام دیگر درگیر بیماری شوند و در معرض نابودی قرار گیرند. برخی باغداران از پیوند های آزمایش شده برای کاشت استفاده می کنند زیرا درصد آلودگی در چنین ارقامی تقریبا صفر می باشد و در سلامت باغ و تولید محصول بیشتر نیز موثر است.
۳٫ضدعفونی کردن ادوات باغداری
استفاده از محلول هیپوکلریت سدیم جهت ضدعفونی کردن اداوات باغداری موثر می باشد،که این اقدام در کاهش انتقال بیماری تاثیر گذار خواهد بود البته باید به این نکته توجه ویژه داشت که چاقوی باغبانی و اره هرس خیلی بیشتر در معرض آلودگی بیماری اگزوکورتیس قرار میگیرند.
به طوری که در برخی موارد حتی حرارت دادن این ادوات نیز آلودگی را از بین نمی برد،و برای از بین بردن آلودگی باید حتما ضدعفونی کننده قوی ای باشد زیرا ضدعفونی کننده های معمولی نیز قادر به از بین بردن آلودگی نمی باشند به همین دلیل استفاده از هیپوکلریت سدیم یک نیاز ضروری می باشد.
به عنوان نکته پایانی باید اشاره کرد هیچ راه و روش قطعی در از بین بردن بیماری اگزوکورتیس وجود ندارد و هیچ درختی به طور قطعی از این بیماری پاک نشده اما باید اشاره کرد که این بیماری قابل کنترل می باشد و اقداماتی را می توان در جهت جلوگیری از وقوع چنین بیماری انجام داد و اگر این اقدامات اصولی و با رعایت مقررات کامل باشد تاثیر مثبتی خواهد داشت.
دیدگاه و پرسش