بیماری تریستزای مرکبات چیست؟
آشنایی با بیماری تریستزای مرکبات و راه های درمان آن امروزه یک نیاز اساسی می باشد که باید مورد توجه و آگاهی باغداران قرار گیرد با ما همراه باشید تا اطلاعاتی در خصوص علت بیماری تریستزای مرکبات،علائم بیماری تریستزای مرکبات،درمان بیماری تریستزای مرکبات در اختیار شما قرار دهیم.
بیماری تریستزای مرکبات را یکی از مخرب ترین و در عین حال رایج ترین بیماری ویروسی در سراسر جهان می دانند که به جان مرکبات می افتد و خسارت شدیدی وارد می کند. بسیاری از کشور های درگیر با چنین ویروسی متحمل خسارت های شدید و جبران ناپذیری شده اند.
بیماری تریستزای مرکبات یک نوع ویروس می باشد که بیشتر به دلیل واردات برخی گونه های پیوندی گسترش پیدا کرده و فعالیت خود را در باغ های مرکبات آغاز نموده است. ایران از آنجایی که جزو کشور های مهم تولید مرکبات می باشد بیشتر در معرض چنین بیماری قرار می گیرد. البته نوع مقاومت و میزان حساسیت گونه های مختلف مرکبات با همدیگر متفاوت می باشد و به همین دلیل است که توصیه می شود افراد به میزان مقاومت گونه ها دقت بیشتری داشته باشند تا از خسارت های احتمالی جلوگیری کنند.
با توجه به میزان مقاومت مرکبات میزان خسارت و آلودگی آنها به بیماری تریستزای متفاوت است در بین انواع مرکبات نیز با توجه به تحقیقاتی که صورت گرفته معمولا،نارنگی،پرتقال و لیمو ترش بیشتر در معرض چنین آلودگی قرار میگیرند. این ویروس چنانچه به مرحله کنترل و مهار نرسد به واسطه ناقلین بیماری پیش روی کرده و ممکن است تمام وسعت باغ را درگیر کند و در کوتاه مدت نیز موجب از بین رفتن آن شود.
توجه داشته باشید بیماری تریستزای در دمای بالا قدرت انتقال کمتری دارد و میزان درگیری درخت با بیماری نیز به تعداد ناقلین قابل انتقال دارد یعنی بستگی به این دارد که چه تعداد شته عامل انتقال دهنده بیماری باشد. این بیماری از نظر اقتصادی ضربه زیادی وارد می کند و سالانه میلیونها درخت با بی حاصل شدن دچار خسارت می شوند این بیماری باغ هایی را که از پایه های پیوند استفاده می کنند را بیشتر در معرض تهدید قرار می دهد.
علائم و میزان خسارت بیماری تریستزای مرکبات:
علائم بیماری تریستزای مرکبات بستگی به نوع مرکبات،شدت آلودگی و شرایط محیطی منطقه کاشت بستگی دارد اما معمولا یکی از رایج ترین علائمی که این بیماری دارد این است که رشد نهال را متوقف می کند.
زیرا زمانی که نهال درگیر بیماری تریستزای می شود رفته رفته ضعیف شده و رشد طبیعی خود را از دست می دهد و برگ های آن دچار زردی شده و ممکن است زودتر از زمان مشخص دچار ریزش هم شوند،البته باید اشاره نمود در کل این بیماری به روند رشد طبیعی درخت آسیب وارد می کند یعنی زمان گلدهی به موقع درخت را نیز تحت تاثیر قرار داده و گل ها خیلی زودتر از زمان موعد باز می شوند.
جهت خرید نهال میتوانید به منوی سایت دکتر نهال مراجعه نمایید .
از تلفات رایج در باغهای مرکبات به وسیله پیش روی بیماری تریستزای مرکبات زرد شدن نهال ها می باشد که در نهایت رشد نهال را به طور کامل متوقف می کند. این نوع بیماری به خودی خود امکان انتشار ندارد و فعالیت آن نیز محدود به درختی می باشد که آلوده شده و تنها در صورتی به درختان دیگر منتقل می شود که عامل انتقال دهنده داشته باشد معمولا شته ها در انتقال بیماری تریستزای مرکبات موثر می باشند.
بیماری تریستزای مرکبات از طریق پایه های پیوند نیز قابل انتقال می باشد به همین دلیل توصیه می شود افراد نهالستانی معتبر را برای خرید نهال انتخاب کنند که تضمین کننده سلامت نهال باشد و هیچ گونه آلودگی به هیچ ویروس و آفتی نداشته باشد سلامت نهال سلامت باغ را تضمین خواهد کرد و سلامت باغ در عملکرد و میزان باردهی محصول تاثیر گذار خواهد بود که در نهایت همه اینها موجب سودآوری اقتصادی خواهد شد.
راهکار های درمان بیماری تریستزای مرکبات:
در خصوص درمان بیماری تریستزای مرکبات باید اشاره کرد این ویروس درمان قطعی ندارد بلکه بهترین درمان آن پیشگیری می باشد،برای پیشگیری از آلودگی قبل از پیش روی ویروس باید درخت را قطع نمود و اما راهکار های درمان بیماری تریستزای مرکبات:
*اعمال مقررات قرنطینه ای
این شیوه برای مناطقی می باشد که درگیر این بیماری نیستند و با استفاده از مقررات قرنطینه ای از ورود چنین بیماری به اندام های سالم گیاه جلوگیری می کنند.
*تهیه نهال یا پایه و پیوند مناسب
برخی پایه ها در برابر بیماری تریستزای بسیار حساس می باشند که توصیه می شود چنین پایه هایی برای پیوند انتخاب نشوند.
*کندن ریشه هایی که دچار آلودگی شده اند
این روش برای زمانی می باشد که درخت در مراحل ابتدایی درگیر شدن با چنین بیماری است و می تواند موثر باشد.
*مبارزه با ناقلین و عاملین بیماری
همانطور که اشاره شد شته ها یکی از عاملین انتقال دهنده بیماری تریستزای مرکبات می باشند که به منظور جلوگیری از چنین اقدامی باید قبل از افزایش جمعیت شته ها نسبت به از بین بردن آنها همت کرد،این اقدام تنها با سمپاشی ممکن است که باید سم مخصوص را تهیه نمود و قسمت هایی که مورد حمله شته ها قرار گرفته را سمپاشی کرد،انجام یک بار سمپاشی اصولی می تواند در از بین رفتن شته ها موثر باشد و نیاز به تکرار دفعات آن نیست.
*ایمن سازی
بر اساس مطالعات کارشناسان گیاهان یا درختانی که مبتلا به ویروس خفیف باشند دیگر در معرض بیماری های قوی قرار نمی گیرند،به همین دلیل است از ابتدا درخت را به نژاد های خفیف ویروس مبتلا می کنند تا از بیماری تریستزای مرکبات جلوگیری کنند. این اقدام در چندین کشور مبتلا مورد آزمایش قرار گرفته و موفقیت آمیز بوده .
به عنوان نکته پایانی باید اشاره کرد بیماری تریستزای مرکبات اصلا قابل از بین بردن کامل نیست بلکه باید این بیماری را در مرحله کنترل و مهار نسبی نگهداشت و همیشه با استفاده از یک روش نمی توان این بیماری را کنترل کرد بلکه باید چندین روش را امتحان کرد تا بیماری کنترل شود. توجه داشته باشید این بیماری بسیار خطرناک می باشد و باید خیلی زود نسبت به کنترل کردن آن اقدام کرد تا از خسارت های جبران ناپذیر جلوگیری نمود.
دیدگاه و پرسش