هر آنچه باید از خاصیت بادام بدانید:
اغلب ما کم و بیش درباره فواید بادام، شنیده ایم و درباره تاثیرات فراوان آن بر روی سلامتی مطالب پراکنده ای خوانده ایم. گیاهی پر خاصیت که انس و الفت دیرینه ای با اقلیم ایران دارد و ارقام مختلف آن در اقصی نقاط این سرزمین رشد می کند.
مصرف مداوم این دانه روغنی و ارزشمند، می تواند از بسیاری جهات برای سلامتی انسان مفید باشد. در گذر از تمامی اطلاعات پراکنده، ما در این مطلب قصد داریم یکبار برای همیشه تمام خواص بادام را برای شما گرد هم آوریم. بنابراین با ما همراه باشید تا درباره این آجیل ارزشمند اطلاعات کافی به دست آورید.
ویژگی ها و مشخصات درخت بادام:
بادام، گیاهی است که در سرده پرونوس و راسته گلسرخیان قرار می گیرد. ارتفاع این درخت بعد از بالغ شدن بین ۴ الی ۱۰ متر خواهد بود و شعاع آن نیز حداکثر به ۳۰ سانتی متر می رسد. اغلب ارقام بادام در اقلیم های سردسیری و مناطق معتدل مدیترانه ای ثمر می دهند و از این رو مناطقی با این آب و هوا بهترین جغرافیای ممکن برای رشد آن ها به شمار می آید.
درباره زادگاه بادام شاید کمتر کسی از این موضوع آگاه باشد که بادام، بومی سرزمین ایران و کشورهای اطراف آن است. در واقع این گیاه را به استناد تمامی منابع، بومی فلات ایران می دانند. برگ درخت بادام، سوزنی و پهن با خمش های متناوبی در دو سو است و شکوفه آن سفید مایل به صورتی و گاه صورتی تیره است.
زمان رسیدن این میوه بسته به رقم آن و اقلیمی که در آن رشد می کند متفاوت است و میوه آن نیز دارای شکلی خاص است که یک لایه نرم و سبز رنگ، یک لایه چوبی نسبتاً ضخیم و سپس در مرکز یک دانه خوراکی دارد.
خواص بادام فراوان بوده و به خاطر ارزش غذایی و خاصیت دارویی از آن به وفور در صنعت بهداشتی و زیبایی و همچنین صنایع غذایی استفاده شود. با وجود آن که بادام را به عنوان گیاهی بومی فلات ایران می دانند، اما امروزه کشورهای آمریکا و اسپانیا بیشترین میزان تولید بادام در جهان را دارند و سهم ایران تنها شش درصد از تولید سالانه جهانی است.
البته ایران بیش از هر کشور دیگری پتانسیل پرورش ارقام مختلف بادام را دارد و این سهم می تواند با توجه باغ داران و مسئولین به خواص بادام، رو به توسعه بگذارد. در ادامه قصد داریم درباره ارزش غذایی و فواید بادام اطلاعات مفید و جامعی را در اختیار شما قرار دهیم.
ارزش غذایی و خواص بادام:
بخش خوراکی درخت بادام، دانه روغنی بادام است که به طور میانگین از ۴۹% روغن گیاهی غیر اشباع تشکیل شده و خواص آن بیش از حد تصور عمومی جامعه است. تمام خاصیت بادام، به دلیل وجود مواد مغذی بسیار غنی موجود در آن است که باعث می شود تاثیرات مستقیمی بر روی بدن بگذارد.
بنا به قراردادی جهانی هر اونس (۲۸ گرم) از مغز بادام را به عنوان یک وعده مصرف نظر می گیرند و به همین جهت آمارهای جهانی برای جدول ارزش غذایی این گیاه نیز بر اساس همین میزان است که چیزی حدود ۳ الی ۵ دانه بادام خواهد بود. در هر ۲۸ گرم بادام، مواد مغذی زیر وجود دارد:
- ۵ گرم فیبر گیاهی
- ۶ گرم پروتئین
- ۵ گرم کربوهیدرات قابل هضم
- ۱۴ گرم روغن (از انواع مختلف چربی گیاهی که ۹ مورد از آن ها غیر اشباع هستند.)
- ویتامین E به اندازه ۳۷% از نیاز روزانه بدن
- منگنز به اندازه ۳۲% از نیاز روزانه بدن
- منیزیم به اندازه ۲۰% از نیاز روزانه بدن
- مس به اندازه ۲۶ درصد نیاز روزانه بدن
- ویتامین های گروه B (بخصوص B2)
- ۱۶۱ کالری انرژی
تمامی موارد فوق تنها در سه الی ۵ دانه بادام موجود هستند و بجز این موارد نیز مواد مغذی دیگری همچنان در بادام وجود دارند که برای ذکر آن ها نیاز به توضیحات بیشتر خواهد بود. به عنوان مثال اسید فیتیک که یک اسید بسیار مفید برای بدن و از خواص بادام که مانع فعالیت رادیکال های آزاد در بدن می شود.
جهت مشاهده لیست انواع خرید نهال بادام به منوی سایت مراجعه نمایید.
بادام همچنین سرشار از آنتی اکسیدان های مفید و ضروری است که به تقویت عملکرد سیستم دفاعی بدن کمک شایانی می کنند. به علاوه این دانه روغنی مفید سرشار از کلسیم، آهن، فسفر، روی، پتاسیم، مولیبدن، سلنیوم و اسید فولیک نیز هست.
به همین دلیل است که امروزه می توان رد پای بادام را در انواع دسر، شیرینی، بیسکوییت، کلوچه و دیگر مواد غذایی یافت و در عین حال از عصاره این گیاه در انواع کرم ها، شامپوها و مواد آرایشی و بهداشتی نیز استفاده می شود. استفاده از بادام چه به عنوان یک دانه آجیلی و چه به عنوان یک عصاره مفید و کابردی در صنایع مختلف به قدری رایج است که نمی توان آن را لحظه ای از زندگی بشر جدا دانست. در ادامه به تفصیل درباره خواص بادام، برای بدن صحبت خواهیم نمود.
خواص بادام برای بدن انسان:
بادام از آن جمله مواد غذایی است که باید در سبد غذایی همه افراد به نوعی گنجانده شود؛ چرا که خواص بادام برای سلامت بدن انسان بسیار متنوع بوده و می تواند به نوعی در تمامی سیستم های اصلی بدن تاثیرگذار باشد. رد پای تاثیر مثبت بادام را بر روی سیستم عصبی، سیستم گردش خون و سیستم ایمنی می توان یافت. در اینجا تمامی فواید بادام را ذکر خواهیم کرد.
تقویت عملکرد مغز با خواص بادام:
مطالعات نشان می دهد که بادام حاوی دو ماده مغذی به نام های ریبوفلاوین و ال کارنیتین است که به رشد مغز و همچنین افزایش فعالیت مغز کمک می کنند. از این رو این ماده غذایی ارزشمند می تواند برای عملکرد بهتر مغز که مرکز کنترل و فرماندهی بدن است تاثیر مثبت بگذارد و از بروز آلزایمر در سنین بالاتر جلوگیری نماید.
مصرف مداوم بادام و فرآورده های حاوی بادام همچنین می تواند به رشد نورون ها کمک کند و سیستم عصبی بدن را نیز تقویت نماید. مطالعات نشان داده اند که مواد مغذی و خواص بادام خیس خورده (به مدت یک شب) نسبت به بادام خام بیشتر و بهتر جذب می شود.
تقویت استخوان ها از فواید بادام:
بادام سرشار از کلسیم و فسفر است که به تقویت استخوان ها و دندان ها کمک می کند. همچنین در پیشگیری از بیماری های مرتبط با استخوان و دندان نیز تاثیرگذار خواهد بود. بادام سرشار از مواد مغذی و مواد معدنی ضروری است که به تسکین درد مفاصل کمک می کند و از این رو برای کسانی که از درد مزمن مفصلی رنج می برند، خواص بادام مفید می باشد.
شیر بادام که یکی از فرآورده های غذایی بادام محسوب می شود، برای التیام استخوان ها بسیار مفید است و سرشار از ویتامین E است که به چرب شدن مفاصل و جلوگیری از ساییدگی استخوان کمک می کند. همچنین این ماده غذایی قادر است تا از بروز پوکی استخوان در افراد مسن نیز جلوگیری نماید.
خواص بادام برای سلامت قلب:
ویتامین E موجود در بادام به بهبود سلامت قلب کمک می کند و از هر نوع انسداد عروق قلبی جلوگیری خواهد کرد. مطالعات نشان می دهد که بادام، با کاهش سطح کلسترول بد خون، از حمله قلبی جلوگیری می کند و باعث بهبود جریان خون می شود و همچنین از سفت شدن دیواره های عروق بدن نیز جلوگیری خواهد کرد.
از جمله خواص بادام برای سیستم گردش خون، افزایش سطح کلسترول خوب خون HDL و کاهش کلسترول بد خون LDL است. به این ترتیب بادام قادر است با تنظیم سطح کلسترول خون، به سلامت قلب و کبد شما کمک خواهد کرد.
خاصیت بادام و کاهش سطح فشار خون:
تنظیم کلسترول خون، جلوگیری از لختگی در عروق و پیشگیری از سفت شدن رگ ها همگی مکانیزم هایی برای کاهش سطح فشار خون نیز هستند. به علاوه تمامی این موارد، پتاسیم از خواص بادام که کمک می کند فشار خون بدن تنظیم شده و نوسانات فشار در بیماران مبتلا به این عارضه به حالت نرمال برگردد.
همچنین تقویت سیستم عصبی توسط فواید بادام، به شما کمک می کند که استرس و فشار کمتری را تحمل کنید و بالا رفتن فشار به دلایل عصبی نیز به حداقل کاهش یابد.
نقش خواص بادام در سلامت پوست و مو:
همانطور که پیش تر اشاره شد، از بادام در صنایع آرایشی و بهداشتی به وفور استفاده می شود. دلیل این امر، وجود مواد مغذی فراوان در بادام است که به تغذیه پوست و موی شما کمک می کند. بادام سرشار از ویتامین E است که موجب تقویت مو و شفافیت پوست شما خواهد شد.
همچنین مصرف مداوم آن می تواند از بروز بیماری های پوستی مختلف مانند آکنه، جوش و غیره جلوگیری کند. بنابراین مصرف روزانه و بهره مندی از خواص بادام به شما کمک می کند پوستی شفاف و درخشان داشته باشید.
مصرف روغن بادام برای روشن شدن و شفافیت پوست بسیار تاثیرگذار است و در کنار آن، مالش این روغن بر روی مو می تواند ضمن تغذیه ساقه و ریشه مو و تقویت آن، در جلوگیری از سفید شدن موها نیز موثر واقع شود. مطالعات همچنین ثابت کرده اند که روغن بادام یک داروی موثر برای درمان شوره سر نیز هست.
تقویت سیستم ایمنی با خواص بادام:
بادام حاوی تمام مواد مغذی و مواد معدنی ضروری است که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کنند و از شما در برابر انواع عفونت ها و آلرژی ها محافظت خواهد. همچنین بادام سرشار از آنتی اکسیدان است که با حذف رادیکال های آزاد و مضر موجود در بدن، به شما کمک می کند که از بسیاری از بیماری ها در امان بمانید. بادام با کمک به فرآیند سم زدایی به تقویت کبد شما نیز کمک می کند.
رفع مشکلات گوارشی از خاصیت های بادام:
همانطور که در بخش ارزش غذایی بادام مطالعه کردید، این ماده غذایی ارزشمند، سرشار از فیبر گیاهی مفیدی است که به پاکسازی روده ها و کاهش التهابات موجود در روده بزرگ بسیار کمک می کند. بنابراین خواص بادام و مصرف مداوم آن به جلوگیری از بیماری های گوارشی (بخصوص بیماری های مربوط به روده بزرگ) کمک کرده و از یبوست نیز پیشگیری خواهد نمود. به همین خاطر است که پزشکان به افراد در سنین مخلتف مصرف روزانه بادام را برای تقویت دستگاه گوارشی توصیه می کنند.
کاهش وزن یکی از خواصت بادام:
مطالعات نشان داده اند که بادام خیس خورده می تواند در فرایند کاهش وزن شما نیز موثر باشد. کسانی که با ورزش و رژیم غذایی مشغول کاهش وزن هستند، در جستجوی مواد غذایی کم کالری و مغذی هستند که می تواند نیاز جسمی آنان را با کمترین ضریب افزایش وزن تامین نماید.
دانه بادام خیس خورده بهترین گزینه برای این امر است و مصرف روزانه آن می تواند به تامین مواد مورد نیاز و افزایش سوخت و ساز بدن بسیار کمک کند. افزایش سوخت و ساز در بادام به معنای افزایش مصرف کالری در بدن است که منجر به کاهش وزن خواهد شد. ضمن آن که بر اساس مطالعات متعدد انجام شده، بادام می تواند برای مدت نسبتاً طولانی اشتهای شما را نیز کاهش دهد.
خواص بادام و تاثیرات ضد سرطانی:
بادام به تقویت سیستم ایمنی، سم زدایی و پاکسازی کبد، تزکیه روده بزرگ و کاهش التهابات گوارشی و از بین بردن رادیکال های آزاد بدن کمک می کند. در نتیجه می توان گفت که مصرف روزانه بادام در پیشگیری از انواع سرطان ها (و به ویژه سرطان روده بزرگ) بسیار موثر است.
جمع بندی و نتیجه گیری پیرامون خواص بادام:
دانه بادام به عنوان یک ماده غذایی ارزشمند در سبد غذایی افراد، می تواند تاثیرات فراوانی بر روی سلامتی آنان داشته باشد. مصرف روزانه بادام می تواند تاثیرات متعددی بر روی سه سیستم اصلی بدن یعنی سیستم عصبی، سیستم ایمنی و سیستم گردش خون بدن داشته باشد. خاصیت بادام برای تمامی موارد ذکر شده طی مطالعات متعدد به اثبات رسیده و مصرف روزانه آن توسط پزشکان تغذیه همواره توصیه می شود.
اگر تجربه یا نکته مفید فایده ای درباره خواص بادام دارید، حتما در کامنت ها برای ما مطرح نمایید.
دیدگاه و پرسش