ناگفته هایی از فواید زرشک:
همین که اسم زرشک به میان می آید همه ما یاد پلوهای خوشرنگ و زعفرانی می افتیم. تزئین برنج ایرانی با زرشک قرمز ما را به حال و هوای مهمانی ها و روزهای خوش و خرم سال نو می برد. زرشک در واقع نوعی میوه که ما آن را بیشتر به صورت خشک و یا آب زرشک مصرف می کنیم. شاید جالب باشد بدانید که به دلیل ارزشمندی خواص زرشک این میوه در سراسر دنیا مورد توجه می باشد.
بسیاری از ما تجربه مصرف آب زرشک را برای کاهش و تنظیم فشار خون داشته ایم. در واقع فواید زرشک به صورت خاص و بسیار سریع روی فشار خون ما تاثیر می گذارد.
با این حال ما ایرانی ها بیشتر برای تزئین غذا و کمتر به خاطر خاصیت این ماده خوراکی، از آن بهره برده ایم. اما برای کسب اطلاعات لازم و داشتن آگاهی کافی در این مقاله با خواص زرشک و خصوصیات میوه زرشک آشنا شوید.
خصوصیات میوه و درخت زرشک:
ما بیشتر زرشک را با همان دانه های خشک و بی دانه سرخ می شناسیم. اما این میوه با انواع دانه دار و بی دانه و رنگ قرمز و سیاه یا بنفش پرورش داده می شود. به دلیل مصرف غذایی زرشک در کشور ما پرورش زرشک قرمز رونق بیشتری دارد. اما زرشک سیاه خواص دارویی و نوع بی دانه آن ارزش فروش بیشتر تجاری دارد. با این حال خواص زرشک چه در نوع قرمز و چه سیاه بسیار ارزشمند و مفید می باشد.
ایران بزرگترین تولید کننده زرشک سرخ بی دانه که سهم بزرگی از صادرات را نیز دارد. در خراسان جنوبی ما بیشترین میزان سطح کشت از زرشک قرمز را داریم. درخت زرشک در واقع بوته تیغ داری که میوه های خوش رنگ و ترش مزه زرشک را به دست ما می دهد. با خشک سازی این میوه ها زیر آفتاب یا سایه، اندازه زرشک ها کوچکتر و رنگ آنها تیره تر می شود.
ارزش غذایی و خواص زرشک:
میزان بسیار بالای ویتامین C مهمترین ویتامینی که در زرشک به شکل انبوه دیده می شود. این ماده مغذی از مقدار زیادی پروتئین و آهن نیز برخوردار می باشد. از دیگر عناصر باید به روی، منگنز و مس که در کمتر ماده خوراکی یافت می شود را می توان برشمرد.
اهمیت بربرین مهمترین خاصیت زرشک:
در واقع زرشک در انگلیسی با عنوان barberry که بیانگر اصالت و خواص زرشک، شناخته می شود. ماده ای که به طور خاص و انبوه در در این میوه موجود می باشد. بربرین از خانواده آلکالوئیدها که خواص درمانی قوی برای بدن دارد.
طبق تحقیقات این ماده اثر قوی روی آسیب سلولی ناشی از رادیکال های آزاد دارد. کاهش میزان قند خون، کلسترول، کند سازی ساخت سلول های سرطانی و کاهش اثرات التهابی از دیگر فواید زرشک، با بربرین می باشد. بیشترین تحقیق روی خاصیت زرشک با بررسی تاثیر گذاری بربرین انجام می گیرد.
جهت مشاهده لیست انواع خرید نهال زرشک به منوی سایت مراجعه نمایید.
امکان کنترل دیابت با خواص زرشک:
بربرین با واکنش نسبت به هورمون های انسولین، برای تنظیم قند خون، مفید می باشد. بنابراین روی کاهش سطح قند خون و کنترل دیابت تاثیر مثبت دارد. طی یک آزمایش روی مبتلایان به دیابت نوع ۲ افراد با مصرف زرشک کاهش درصد هموگلوبین (معیار کنترل میانگین قند خون) داشته اند.
حتی اثر این ماده روی دیابت با داروی متفورمین قابل مقایسه می باشد. در مورد زرشک خشک و تاثیرات آن روی قند خون همچنان باید آزمایش های بیشتری صورت بگیرد.
خواص زرشک و درمان اسهال:
طبق تجربه های شخصی افراد، جلوگیری از اسهال با مصرف زرشک نیز امکان پذیر می باشد. بر اساس منابع معتبر این خاصیت به خاطر وجود بربرین که تاثیر روی کند سازی عملیات دفع از روده در زمان اسهال دارد. همچنین یکی از مطالعات انسانی بیانگر تاثیر فواید زرشک، روی عفونت های باکتری هایی که باعث اسهال می شوند. همچنین مشکل اسهال در افراد مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر با مصرف مقداری زرشک قابل حل می باشد.
نقش خواص زرشک روی سلامت دندان:
آب یا عصاره زرشک اثرات التهابی و مشکلات ناشی از آن را خنثی می کنند. به همین خاطر روی مشکلات التهابی دهان نظیر التهاب لثه و تورم لثه تاثیر مثبت خواهند داشت. برای بهره مندی از خاصیت زرشک برای دندان از ژل زرشک هنگام مسواک زدن، بهره ببرید. طبق مطالعات تاثیر زرشک بیشتر از خمیر دندان های ضد پلاک مخصوص ورم لثه می باشد.
اثر ضد سرطانی زرشک:
طبق مواد سازنده، خواص زرشک به دلایل مختلفی اثر ضد سرطانی خواهد داشت. مهمترین آن بربرین که با محتوای آنتی اکسیدانی و مبارزه با استرس اکسیداتیو مانع پیشرفت سرطان می شود. از طرفی با نابودی سلول های سرطانی به درمان این بیماری ها کمک می کند. بر اساس آزمایش ها، مرگ سلول های سرطانی پروستات، کبد، استخوان، سینه و تومورها با مصرف زرشک حاصل شده است.
درمان جوش صورت با خواص زرشک:
پیش از این به خاصیت ضد التهابی زرشک و اثر آن در درمان عفونت ها اشاره کردیم. در یک دوره آزمایشی روی نوجوانان کاهش تعداد جوش ها با خاصیت زرشک، اتفاق افتاده است. به این ترتیب این ماده خوراکی به عنوان یک داروی طبیعی برای درمان آکنه و زیبایی صورت به کار می آید.
تاثیر فواید زرشک روی کاهش عفونت:
در کشورهای آمریکایی و غربی برای درمان عفونت های ادراری، گوارشی و تنفسی نظیر گلودرد به طور سنتی از زرشک بهره می برند. همچنین استفاده از این ماده مغذی برای پاکسازی پوست از عفونت ها یک راهکار قدیمی در این کشورها می باشد.
خواص زرشک و کاهش کلسترول:
بربرین موجود در زرشک در کاهش LDL یا همان کلسترول بد و تری گلیسیرید نقش دارد. فیبر زرشک با خاصیت رژیمی به تولید کلسترول خوب و رفع کلسترول بد بالا کمک می کند. بنابراین برای رژیم لاغری سالم و همراه با تولید چربی های مفید، مصرف زرشک پیشنهاد می شود.
بهبود هضم با مصرف زرشک:
یکی از مهمترین فواید زرشک، تشکیل اسید معده و آنزیم های گوارشی برای هضم می باشد. البته در صورت سوزش معده و کثرت اسید معده مصرف زرشک پیشنهاد نمی شود. این ماده مغذی روی کاهش اسپاسم معده و به تبع آن هضم راحت تر نقش دارد.
تاثیر خواص زرشک بر نارسایی احتقانی قلب:
این مشکل در صورت عدم پمپاژ کافی خون توسط عضله قلب پیش می آید. در صورت افزودن زرشک در تغذیه خود به حل این مشکل کمک خواهید کرد. با پمپاژ بهتر خون از قلب، امکان فعالیت های ورزشی و تحرکی بیشتر برای شما فراهم می شود.
با مصرف زرشک فشار خون خود را کاهش دهید:
در صورت مصرف داروهای فشارخون، زرشک را به عنوان مکمل در تغذیه خود جای دهید. این میوه روی فشار خون سیستولیک و فشار خون دیاستولیک تاثیر گذاری مثبتی دارد. تاثیر زرشک روی فشار خون موضوعی که بر هیچ یک از ما با توجه به تجربیات شخصی پوشیده نیست.
درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS):
این سندروم یک اختلال هورمونی رایج که در سال های بارداری زنان احتمال ابتلا وجود دارد. سطح انسولین زنان مبتلا به این بیماری بیشتر بوده و استفاده از دارو برای تنظیم سطح قند خون انجام می گیرد. با توجه به خواص زرشک در کاهش قند خون و تاثیر مشابه آن با داروها، این ماده خوراکی گزینه مناسب درمانی می باشد. ضمن اینکه زرشک تاثیر مثبت روی امکان باروری زنان دارد.
طبق آزمایش ها بانوان مبتلا به این سندروم با مصرف زرشک شانس بارداری بیشتری دارند. بنابراین با عوارض کمتر از خاصیت مفید زرشک در صورت بروز این بیماری بهره ببرید.
خواص زرشک برای عملکرد دستگاه گوارش:
برای کارکرد صحیح دستگاه گوارش جهت جذب مواد مغذی و دفع زائدات یکی از میوه های موثر زرشک می باشد. زرشک حاوی آلکالوئیدهای تلخی که که گوارش ما را آنطور که باید تنظیم می کند.
این ماده همچنین با کمک به ترشح صفرا، موجب سلامتی کبد ما می شود. بربرین یک پاک کننده و ملین که به رفع یبوست در افراد مبتلا به این مشکل یاری می رساند. طبق مطالعات، زرشک به عنوان ماده ای قابض نسبت به آنتی بیوتیک ها مشکلات گوارشی را بیشتر حل می کند.
سلامت مثانه و ادرار با خواص زرشک:
بربرین موجود در ریشه زرشک به عنوان یک ضد باکتری قوی برای عفونت های باکتریایی دستگاه ادراری مفید می باشد. ضمن اینکه طبق تحقیقات عدم چسبندگی باکتری به سلول های سطح مثانه این خاصیت زرشک را تایید می کند.
همچنین در صورت التهاب مثانه، مصرف زرشک و بهره مندی از فواید ضد التهابی آن را پیشنهاد می کنیم. این ماده مغذی به واسطه ویتامین C و با افزایش ادرار به درمان بیشتر دستگاه ادراری کمک می کند.
عوارض جانبی مصرف زرشک:
برخی از خواص زرشک با استفاده بیش از حد اثر معکوس خواهد داشت. طبق رسم ما ایرانی ها زرشک به شکل محدود و معمولا به تعداد کمی برای تزیین پلو استفاده می شود. مصرف زیاد زمینه حالت تهوع، سرگیجه، افت شدید فشار خون و مشکلات تنفسی را به همراه خواهد داشت.
در صورت تمایل به مصرف زرشک به عنوان دارو برای درمان برخی بیماری ها جهت جلوگیری از عوارض مصرف با داروهای دیگر حتما با پزشک خود مشورت کنید.
سخن پایانی پیرامون فواید و خواص زرشک:
در این مقاله اطلاعات کافی و لازم را بر اساس منابع و شنیده های معتبر خدمت شما همراهان گرامی ارائه دادیم. بیشتر از هر چیزی ما به خاصیت زرشک با وجود ماده بربرین پی بردیم. برای استفاده های دارویی و مفید باید در نظر بگیرید که فواید زرشک قرمز و سیاه و یا خشک و تازه تفاوت هایی با هم دارد. همچنین به هیچ عنوان زرشک را با انتخاب خود به عنوان داروی اصلی مصرف نکنید.
اگر شما نیز از دیگر خواص زرشک، اطلاع دارید حتما برای ما در کامنت ها به اشتراک بگذارید.
دیدگاه و پرسش