هر آنچه از خواص گلابی باید بدانید:
گلابی یک میوه شیرین و زنگوله ای شکل است که قدمتش به دوران باستانی برمی گردد و اجداد ما نیز از خواص گلابی بهره می بردند. در بسیاری از پرتره ها و نقاشی های قدیمی نیز تصویر گلابی دیده می شود. فرقی ندارد که شما گلابی را به صورت رسیده و کاملا نرم یا کمی سفت میل می کنید، در هر شرایطی بدن شما از فواید گلابی بهره مند خواهد شد.
اگرچه طعم شیرین و دلنشین اولین نکته ای است که توجهات را به این میوه دوست داشتنی جذب می کند ولی خاصیت گلابی توسط محققان و پزشکان نیز تأیید شده است و این میوه از لحاظ علمی خواص بسیار مفیدی برای سلامتی بدن دارد. اگر شما نیز دوست دارید با گلابی بیشتر آشنا شوید، تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
مهم ترین فواید گلابی برای سلامتی چیست؟
در ادامه این مطلب قصد داریم خاصیت گلابی که تا به این لحظه توسط متخصصان علم تغذیه اثبات شده است را توضیح دهیم.
تامین مواد مغذی مورد نیاز بدن:
طبق تحقیقات یک گلابی سایز نرمال (۱۸۰ گرمی) ، دارای مواد مغذی از جمله پروتئین، کربوهیدرات، فیبر، ویتامین C، ویتامین A، پتاسیم، مس و ویتامین K است. مواد معدنی ذکرشده همگی نشان دهنده خاصیت گلابی برای سلامتی بدن است. برای مثال یکی از فواید گلابی که حاوی ویتامین A است، تامین انرژی بدن، شادابی پوست و بهبود زخم های سطحی است.
خواص گلابی برای درمان یبوست و جلوگیری از خشکی روده:
دیگر خاصیت گلابی، درمان یبوست است. از آنجایی که گلابی حاوی مقادیر زیادی فیبرهای محلول و غیرمحلول است، می تواند با نرم کردن و حجیم کردن مدفوع به حرکات روده کمک کند. فیبرهای محلول موجود گلابی باعث تقویت باکتری های ضروری و مفید روده می شوند. طبق تحقیقات پوست گلابی حاوی مقادیر زیادی فیبر است در نتیجه بهتر است این میوه را با پوست مصرف کنید
شما می توانید جهت مشاهده لیست انواع خرید نهال گلابی به منوی سایت مراجعه نمایید.
خواص گلابی و ترکیبات گیاهی مفید:
دلیل رنگ متفاوت پوست انواع مختلف گلابی، ترکیبات متفاوت آن ها است. این ترکیبات هرکدام فواید خاصی برای سلامتی دارند. به همین دلیل فواید گلابی را نمی توان فقط به یک یا دو مورد خاص محدود کرد. مثلا آنتوسیانین در گلابی هایی با پوست قرمز شفاف یا یاقوتی موجود است. این ماده باعث تقویت و بهبود سلامت قلب می شود.
گلابی هایی با پوست سبز دارای موادی به نام لوتئین و زیگزانتین هستند. از خواص گلابی با پوست سبز می توان به حفظ سلامتی چشم و تقویت بینایی اشاره کرد.
خاصیت ضدالتهابی گلابی:
التهابات پوستی می توانند یکی از علائم و نشانه های واکنش سیستم دفاعی بدن به یک تهدید باشد. ولی التهابات پوستی در درازمدت بسیار آزاردهنده و مزمن هستند. دیگر خاصیت گلابی بهره مندی از مقادیر زیاد آنتی اکسیدان است. آنتی اکسیدان خاصیت ضدالتهابی دارد و می تواند در التیام سوزش و التهابات پوستی مفید واقع شود.
خواص گلابی و عملکرد ضد سرطانی:
از دیگر فواید گلابی می توان به کاهش احتمال ابتلا به سرطان اشاره کرد. گلابی حاوی موادی مثل آنتوسیانین و اسید سینامیک است. این مواد در مبارزه با سرطان و جلوگیری از شکل گیری سلول های سرطانی بسیار مؤثر و مفید هستند. این مواد احتمال ابتلاء به سرطان ریه، معده و مثانه در مردان را کاهش می دهد.
همچنین فلاونوئید موجود در گلابی از زنان در برابر سرطان تخمدان و سینه محافظت می کند. اگرچه خواص گلابی باعث کاهش احتمال ابتلاء به بیماری های مذکور می شود ولی به هیچ وجه نمی توان گلابی را یک دارو یا درمان قطعی برای سرطان دانست.
کاهش احتمال ابتلا به دیابت با خاصیت گلابی:
طبق یک تحقیق روی جامعه مطالعاتی ۲۰۰ هزار نفری، مصرف گلابی قرمز به دلیل وجود ماده آنتوسیانین می تواند تا ۲۰ درصد خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش دهد. متخصصان تغذیه مصرف ۵ گلابی در هفته را توصیه می کنند. همچنین فیبر موجود در گلابی می تواند سطح فشار خونتان را تنظیم کند.
خواص گلابی برای بهبود سلامت قلب و عروق:
از دیگر فواید گلابی تقویت عروق و جلوگیری از ابتلا به بیماری های قلبی است. پروسیانیدین موجود در گلابی می تواند با کاهش کلسترول بد (LDL) و افزایش کلسترول خوب (HDL)، بافت قلب را نرم تر کند. این ماده سطح کلسترول مضر را کاهش داده و از افزایش بیش از حد فشار خون جلوگیری می کند. طبق یک مطالعه که چند سال قبل روی ۴۰ شخص بزرگسال دارای بیماری های قلبی زمینه ای، مصرف روزانه ۲ گلابی به مدت ۱۲ هفته می تواند به درمان فشار خون بالا کمک کند. یک تحقیق دیگر روی یک جامعه مطالعاتی ۳۰ هزار نفری از زنان اثبات کرده که مصرف یک گلابی سایز متوسط می تواند تا ۶ یا ۷ درصد احتمال ابتلا به بیماری های شایع قبلی را کاهش دهد.
خواص گلابی و تاثیر روی کاهش وزن:
گلابی سرشار از فیبر و کم کالری است. فیبر دو خاصیت ویژه دارد. از مهم ترین فواید گلابی می توان به درمان یبوست و بهبود حرکات روده اشاره کرد. از طرفی دیگر فیبر باعث ایجاد احساس سیری می شود. احساس سیری، میل به غذا خوردن در افراد را کم می کند.
دفع بهتر و خوردن غذای کمتر باعث لاغری و کاهش وزن می شود. طبق مطالعات افرادی که با یک رژیم مناسب و فعالیت بدنی کافی با مصرف روزانه دو گلابی وارد یک دوره ۱۲ هفته ای شدند، دور کمرشان بعد از این مدت ۲٫۷ سانتی متر کاهش یافت.
در دسترس بودن میوه گلابی:
یکی از مهمترین خواص گلابی، در دسترس بودن آن می باشد. شما در تمام طول سال به گلابی دسترسی دارید و می توانید انوع مختلف این میوه خوش طعم را از فروشگاه ها تهیه کنید. در نتیجه می توانید بدون هیچ محدودیتی از فواید گلابی بهره مند شوید و این میوه خوشمزه را برای سلامتی قلب و عروق، کاهش احتمال ابتلا به سرطان، کاهش خطر دیابت نوع ۲، درمان یبوست، لاغری و حفظ سلامتی پوست و مو مصرف کنید.
امروزه گلابی در اکثر استان های بزرگ کشور از جمله تهران، خراسان، فارس و اصفهان کاشت و برداشت می شوند و هیچ محدودیتی برای دسترسی به گلابی و مصرف آن وجود ندارد.
روش های مختلف مصرف گلابی و استفاده از خواص گلابی:
شاید کودکان و نوجوانان غافل از خاصیت گلابی، هیچ علاقه ای به میل کردن این میوه مفید و مغذی نداشته باشند. در این شرایط می توانید از گلابی برای پخت و پز استفاده کنید و شکل اشتهاآورتری به آن بدهید. مثلاً می توانید گلابی را در قالب مربا یا کمپوت تهیه کرده و مصرف کنید.
اگرچه خاصیت اصلی گلابی، کالری و قند کم است ولی به هرحال مصرف گلابی در قالب مربا یا کمپوت نیز خالی از لطف نیست و فواید خاص خودش را دارد. حتی برای ایجاد تنوع بیشتر در رژیم غذایی و بهره مندی از خواص گلابی، می توانید چند تکه از آن را با مقداری مغز آجیل ترکیب و به عنوان یک میان وعده مفید و خوش طعم مصرف کنید.
حتی از گلابی می توان برای تهیه یک نوشیدنی یا اسموتی طبیعی استفاده کرد. در هر شرایطی که قصد دارید از گلابی استفاده کنید، از پوست این میوه غافل نشوید. برای بهره مندی حداکثری از خواص گلابی باید پوست آن را نیز میل کنید. پوست گلابی حاوی مقادیر زیادی فیبر بوده و برای سلامتی شما مفید است.
آلرژی یا حساسیت به گلابی چیست؟
پزشکان برای کاهش آسیب های ناشی از حساسیت های مختلف معمولا مصرف انواع میوه ها را به بیماران توصیه می کنند. ولی در شرایط بسیار نادری ممکن است برخی اشخاص به گلابی حساسیت داشته باشند. حساسیت یا آلرژی به گلابی در شرایط اتفاق می افتد که سیستم ایمنی بدن شما یکی از مواد موجود در گلابی را به عنوان یک تهدید شناسایی کند و برای مقابله به آن وارد عمل شود. در چنین شرایط سیستم ایمنی بدن برای مقابله با تهدید مقادیر زیادی هیستامین تولید می کند.
تولید بیش از حد هیستامین یک نوع واکنش آلرژیک شناخته می شود. اگرچه چیزی از خواص گلابی کسر نمی شود ولی باید مراقب آلرژی به گلابی باشید. طبق تحقیقات ۶ تا ۸ درصد کودکان و حدود ۳ درصد بزرگسالان به مواد غذایی مختلف حساسیت دارند.
علائم حساسیت به گلابی چیست؟
بسته به میزان حساسیت سیستم ایمنی به گلابی، علائم حساسیت نیز می تواند متفاوت باشد. اگرچه قصد زیر سوال بردن خواص گلابی را نداریم ولی برای حفظ سلامتی خودتان بد نیست با نشانه های حساسیت به گلابی آشنا باشید. شدت واکنش حساسیت به گلابی می تواند سطوح مختلفی داشته باشد. از جمله مهم ترین علائم و نشانه های حساسیت به گلابی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تورم صورت، زبان، گلو یا لب ها
- خارش پوست، کهیر و نشانه های اگزما
- خارش یا سوزن شدن زبان
- حالت تهوع، اسهال و استفراغ
در صورت مشاهده علائم ذکرشده بد نیست برای پیشگیری از هرگونه واکنش شدید، به پزشک مراجعه کنید.
رایج ترین گلابی های موجود در ایران را بشناسید:
از آنجایی که بیشتر از دو هزار مدل گلابی در نقاط مختلف جهان وجود دارد، در این بخش ما فقط به معروف ترین و رایج ترین انواع گلابی اشاره می کنیم.
- گلابی آنژو (Anjou Pears):
گلابی آنژو به طور متداول در دو نوع آنژو سبز و آنژو قرمز یافته می شود. رنگ هیچ تفاوتی در طعم، بافت و خواص گلابی آنژو ایجاد نمی کند. اصولاً این دسته از گلابی ها بافتی نرم و طعمی شیرین دارند. از آنجایی که آنژوها خیلی آبدار هستند، می توانید به سادگی و بدون نیاز به چاقو آن ها را پوست و میل کنید.
معمولاً از آنژوی سبز برای پخت و پز مثلا تهیه کمپوت یا مربا و از آنژوی قرمز برای تزئینات استفاده می شود.
۲- گلابی بارتلت (Bartlett Pears):
میزان آبدار بودن و نرمی گلابی بارتلت چندین برابر بیشتر از آنژو است. از نظر طعم و مزه نیز بارتلت کمی شیرین تر از آنژو است. گلابی های بارتلت نیز مثل مدل قبلی در دو رنگ سبز و قرمز یافت می شود.
۳- گلابی بوسک (Bosc Pears):
گلابی بوسک از لحاظ بافت یکی از سفت ترین و تردترین انواع گلابی محسوب می شود. همچنین میزان شیرینی بوسک ها از دو مدل قبلی کمتر است. صرف نظر از خواص گلابی، این مدل دارای پوستی تیره متمایل به قهوه ای است. از آنجایی که بافت این گلابی بسیار سفت است، موقع پخت و پز و تحت حرارت نیز فرم خودش را حفظ می کند و برای آشپزی مناسب است.
۴- گلابی کمیک (Comic Pears):
این نوع گلابی ترکیبی از گلابی بوسک و آسیایی است. کمیک از عطر و بوی بسیار خوشی برخوردار است. این گلابی ها بسیار نرم و شیرین هستند. صرف نظر از خواص گلابی برای سلامتی، شکل ظاهری کمیک ها خیلی شبیه زنگوله نیست و برخلاف سایر گلابی های رایج بیشتر به سیب شباهت دارد.
۵- گلابی کنکورد (Concorde Pears):
گلابی های کنکورد بسیار سبز و خوشرنگ هستند. اصولاً از نظر قدی، گلابی کنکورد کشیده تر از سایر مدل های مشابه است. از نظر طعم و مزه کنکورد بسیار شیرین و لذیذ است ولی دارای ساختاری ترد و مستحکم است.
جمع بندی و سخن آخر درباره خواص گلابی:
ما در این مطلب تلاش کردیم تا با یک نگاه بی طرف و کاملاً علمی مطابق با جدیدترین مطالعات علمی به توضیح فواید گلابی بپردازیم. این میوه خوش طعم و شیرین را با پوست مصرف کنید تا از فراوانی خاصیت گلابی بیشتر بهره مند شوید.
نظر شما درباره گلابی چیست؟ آیا با سایر خواص گلابی آشنا هستید؟ حتما برای ما کامنت نمایید.
دیدگاه و پرسش