آشنایی با نکات کاشت نهال توت:
هر سرزمینی بسته به اقلیم خود میزبان یک یا چند رسته از گیاهان است و در این میزبانی می تواند بهترین باشد. ایران هم که قلمرو گسترده ای از چندین اقلیم متفاوت محسوب می شود، در میزبانی طیف گسترده ای از گیاهان، زبان زد جهان است.
یکی از درختانی که در هیچ کجای جهان مانند ایران رشد نمی کند، انواع توت است. از همین رو است که کاشت توت، همواره در ایران دارای رونق بوده و همچنان نیز خواهد بود. در این مطلب قصد داریم درباره کاشت نهال توت، و چگونگی پرورش آن اطلاعات جامعی را در اختیار شما قرار دهیم.
معرفی کلی درخت توت:
درخت توت، یکی از گیاهان تیره انجیریان است که از لحاظ تاریخی بومی آسیای جنوبی محسوب می گردد و از گیاهانی است که در اغلب کشورهای متعدل به صورت وحشی یا تحت کشت یافت می شود. از آنجایی که انتخاب اول کرم های ابریشم، برگ درخت توت است، برخی از کشورها از درخت توت برای پرورش کرم ابریشم استفاده می کنند که تاثیر به سزایی هم در افزایش بازدهی تولید ابریشم دارد.
در سراسر جهان حدود ۱۵۰ گونه مختلف از توت با نام های مختلف را می توان یافت که از نگاه گیاه شناسان، این گونه ها با هم مشترک هستند و تنها شرایط اقلیمی مختلف باعث ویژگی های مختلف آنان می شود. در علم گیاه شناسی تنها حدود ۲۰ گونه از این ۱۵۰ گونه به عنوان گونه های مجزا پذیرفته و ثبت شده اند که خوشبختانه در ایران بین ۱۰ الی ۱۶ گونه از آن ها کشت می شوند.
درخت توت از جمله درختان پر ریشه و بلند قامتی است که می تواند در همان سال های ابتدایی تا ۲۴ متر رشد کند؛ اما سن اقتصادی این درخت از ده سالگی است. به همین خاطر است که بسیاری از افراد برای کاشت درخت توت به صورت بذر، از روش قلمه و کاشت نهال توت، استفاده می کنند تا زودتر به بازدهی لازم برسند.
میوه های درخت توت به رنگ زرد، سرخ یا سیاه هستند که بسته به گونه کاشته شده ممکن است متفاوت باشد. طعم این میوه در زمان رسیدن کامل، شیرین و گوارا خواهد بود.
جهت مشاهده لیست انواع خرید نهال توت به منوی سایت مراجعه نمایید.
فصل مناسب کاشت نهال توت و شرایط جوی مناسب پرورش این نهال:
استخراج بذر از میوه معمولاً پس از زمان برداشت میوه انجام می شود؛ اما از آنجایی که کاشت توت، بیش از پرورش بذری آن رونق دارد، باید به زمان مناسب کاشت آن بپردازیم.
برای کاشت درخت توت به روش قلمه، نیاز به آب و هوایی متعادل دارید که حداقل در ۱۵ روز پس از کاشت، گرمای طاقت فرسا و یا یخ بندانی در کار نباشد. به همین خاطر، ابتدای بهار و ابتدای پاییز بهترین زمان برای قلمه زدن توت در خاک خواهد بود.
همچنین برای کاشت نهال آماده توت در خاک، بهتر است زمانی اقدام به این کار کنید که بتوانید به آبیاری روزانه آن بپردازید و دمای هوا طی ده روز آینده بیش از ۲۶ درجه سانتی گراد نباشد. به این منظور باز هم فصول بهار و پاییز می توانند فصل مناسبی برای کاشت نهال توت، باشند و به قوت گرفتن ریشه در خاک جدید کمک کنند.
نکات لازم در کاشت نهال توت و فاصله کاشت:
- برای کاشت درخت توت؛ باید از خاک زه کشی شده و مرطوب استفاده کنید.
- پس از زهکشی خاک و اطمینان از رطوبت کافی، باید حفره هایی به عمق و قطر نیم متر در خاک ایجاد کرده و نهال را در آن بکارید.
- پس از کاشت مقداری کود آلی حیوانی و خاک ترکیب شده را بر روی آن بریزید و به صورت روزانه آبیاری نمایید.
- بهترین فاصله برای کاشت نهال توت با توجه به تاج بزرگی که بین ۸ الی ۱۰ شاخه مجزا نیز خواهد داشت، فاصله طولی و عرضی ۱٫۸ متر الی ۲٫۴ متر است.
- از آنجایی درخت توت نر و ماده از یکدیگر جدا هستند و درختان نر وظیفه گرده افشانی و درختان ماده وظیفه جذب این گرده ها را دارند، بهتر است که این حدود فاصله را رعایت کنید.
- از کاشت درختان با فاصله بیش از ۲٫۴ متر یا کمتر از ۱٫۸ متر خودداری نمایید.
- برای خرید نهال های توت، با کارشناسان فروش نهالستان های معتبر و با سابقه درخشان تماس بگیرید.
معرفی انواع روش کاشت و چگونگی کاشت نهال توت:
برای کاشت و پرورش درخت توت، روش های متعددی وجود دارد. اما پیش از هر چیز باید بدانید که بستر مناسب برای کاشت و پرورش این گیاه، در ابتدا خاک گلدان یا کیسه های نایلونی یکبار مصرف است.
بهتر است که نهال خود را در خزانه آماده کنید و پس از ریشه زایی کافی آن را به زمین منتقل نمایید. در این صورت شانس موفقیت شما در بهره برداری بیشتر خواهد بود. برای پرورش و کاشت نهال توت، شما می توانید از چند روش مختلف استفاده کنید:
- پرورش بذر:
با پرورش بذر می توان درخت توت را تکثیر کرد؛ اما این کار نیاز به زمان، تخصص و حوصله بالایی دارد. به همین خاطر است که اکثر باغ داران با روش های دیگر اقدام به تکثیر درخت توت می کنند.
- پیوند:
روش پیوندی از دیگر روش های تکثیر درخت توت است که طی آن، شاخه جوانی از یک درخت توت را به پایه درخت دیگری پیوند می دهند. از این روش معمولاً برای رسیدن به بازدهی سریع استفاده می شود.
- خوابانیدن شاخه:
توت گیاهی است که می تواند به سرعت ریشه زایی کند و حجم رشد ریشه آن نیز مانند رشد طولی درخت زیاد است. به همین خاطر است که خوابانیدن شاخه در خاک نیز مانند دیگر روش های تکثیر توت می تواند روشی مناسب به شمار بیایید. اما همچنان روش قلمه گیری و قلمه زدن، بهترین و محبوب ترین روش کاشت نهال توت در ایران است.
- قلمه:
برای قلمه زدن درخت توت بهتر است یکی از سر شاخه های ۸ الی ۱۲ ماهه را انتخاب کنیم که قطری بین یک الی دو سانتی متر داشته باشد و از نظر بیماری های گیاهی، عاری از هر گونه آفت و بیماری باشد. چنین شاخه ای می تواند احتمال موفقیت قلمه را نزدیک به صد در صد نگاه دارد.
بهترین زمان برای قلمه زدن جهت کاشت نهال توت، ابتدای بهار یا ابتدای پاییز است. بهتر است این قلمه در خاکی رسی با ترکیب از کود آلی و خاک باغچه قرار گیرد و پس از کاشت، به طور مرتب آبیاری شود.
نکات مهم پرورش و کاشت درخت توت:
برای به حداکثر رسیدن باردهی درخت، باید شرایط آب و هوایی را در زمان کاشت نهال توت، رعایت کنید و در رعایت نکات جانبی مانند خاک زهکشی شده مناسب، کود دهی به موقع و غیره نیز کوشا باشید. بهترین زمان برای انتقال توت به زمین، هنگامی است که گیاه در خواب به سر می برد. چوب پیوندک درخت توت را می توان به راحتی در زمستان که درخت خواب است به سایر درختان توت پیوند زد.
معرفی انواع بیماری و آفات شایع و راهکار پیشگیری با کاشت نهال توت:
درخت توت مستعد بیماری ها و آفات متعددی است که اگر در زمان مناسب و به شکلی اصولی از درخت زدوده نشوند، می توانند به کلی درخت را نابود کنند. انواع کلی آفات در صورت کاشت توت عبارتند از:
- شپشک سپردار:
این نوع آفت که در استان های شمالی کشور بسیار رایج است، سالانه سه نسل پرورش می دهد و در درختان توت، بید و گردو بسیار بهتر رشد می کند. این نوع آفت بر روی ساقه و شاخه ها رشد می کند و بر روی برگ های درخت تاثیری ندارد. رنگ آن از سفیدک های ریز تا نارنجی و قهوه ای متغیر است و قادر است هر ساقه ی مبتلا را ابتدا ضعیف و سپس خشک کند.
- شپشک آردآلود:
این نوع شپشک که در استان های کاشت نهال توت کشور انواع مختلف آن دیده می شود (اعم از شپشک آردآلود ساحلی و شپشک آردآلود جنوب)، بر خلاف آفت سپردار، بیشتر به برگ ها و میوه های درخت توت حمله می کند و باعث ریزش برگ ها و میوه ها می شود.
مبارزه با استفاده از سموم شیمیایی برای از بین بردن این آفت بسیار دشوار است؛ چرا که این شپشک در برابر انواع سموم مقاومت زیادی از خود نشان می دهد. دشمن طبیعی این آفت، کفشدوزک شکاری است.
- کرم ابریشم:
لارو ابریشم علاقه فراوانی به جویدن برگ درختان توت دارد. از این رو اگر یک درخت توسط کرم های زیادی احاطه شود، ممکن است درخت را به مرور ضعیف کرده و حتی آن را کاملاً خشک نماید. البته برخی کشورهای اروپایی از همین روش برای پرورش و تولید ابریشم استفاده می کنند؛ اما اگر هدف شما از کاشت درخت توت پرورش ابریشم نباشد، این کرم می تواند به عنوان یک آفت به شمار بیاید.
خاک و آب مناسب پرورش و کاشت نهال توت:
درخت توت در برابر خشکی و گرما مقاومت بالایی دارد؛ با این همه بهتر است آن را در اقلیمی پرورش دهیم که حداقل ۶۰۰ میلی متر بارندگی در سال در آن وجود دارد. نهال جوان توت بیشتر از نوع بالغ آن به آبیاری نیاز دارد. زمانی که نهال خود را تازه به زمین منتقل نموده اید، باید روزانه مقدار کمی آب به نهال بدهید تا خاک همواره مرطوب بماند و ریشه توانایی رشد داشته باشد.
این آبیاری روزانه برای مدت چند سال تبدیل به آبیاری هفتگی خواهد شد و پس از رسیدن درخت به سن بلوغ، نیاز به آبیاری نخواهد بود. خاک مناسب برای کاشت توت، خاک شنی لومی است.
خاکی با ترکیب خاک رس، خاک برگ و کود آلی جانوری که بتواند تغذیه خاک را به طور کامل تامین کرده و امکان رشد آن را به خصوص در سال های ابتدایی که رشد طولی درخت زیاد است، فراهم نماید.
طریقه کودهی درخت توت و بهترین کودهای مناسب درختان توت:
برای تغذیه درخت بعد از کاشت نهال توت باید کمی حوصله به خرج دهید. کسانی که باغ توت دارند، به ازای هر هکتار سالانه ۴۰۰ کیلوگرم کود حیوانی کاملاً پوسیده تهیه می کنند و آن را با ۱۰۰ کیلوگرم کود نیتروژن و ۱۰۰ کیلوگرم کود فسفات مخلوط کرده و در چند وعده به خاک اضافه می کنند.
بسیار مهم است که این میزان کود در طول سال به باغ برسد؛ اما تمام آن را نباید در یک نوبت به خاک داد و طی ۳ الی ۴ مرحله با فاصله زمانی مساوی می توان خاک را با این کودها تغذیه نمود.
نحوه هرس بعد از کاشت نهال توت؟
هرس درختان توت یکبار در سال و در زمان خواب گیاه اتفاق می افتد. انتهای پاییز یا ابتدای زمستان، بهترین زمان برای قطع شاخه های اضافه درخت توت است. در هرس درخت توت، چند نکته باید مورد توجه قرار بگیرد. نخست آن که شاخه های رو به داخل تاج، شاخه های باروری نیستند و باید هرس شوند.
همین شاخه ها بهترین گزینه برای ایجاد قلمه هستند. دومین نکته آن که شاخه های اصلی توت که تشکیل دهنده تاج هستند، نباید بیش از ۸ الی ۱۰ شاخه باشند و می توانید شاخه های تنومند قدیمی را قطع کرده و شاخه های تازه را که در ارتفاع رشد می کنند نگاه دارید. چوب شاخه های تنومند قابل فروش است و در صنایع دستی ساختن سازهای سنتی بسیار مورد استفاده قرار می گیرد.
معرفی انواع ایرانی و خارجی جهت کاشت نهال توت:
گونه های متفاوتی از درختان توت در ایران و جهان رشد می کنند که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- توت سفید
- توت سرخ
- توت سیاه
- توت موزی زرد
- توت موزی سیاه
- شاه توت پیوندی
- توت مجنون چتری
- و غیره
هر یک از این واریته های توت، ویژگی های خاص خود را دارند که این ویژگی ها آن ها را برای اقلیم های خاصی مناسب می سازد. اگر قصد خرید نهال توت، و ایجاد باغ دارید، بهتر است اطلاعات خود را درباره بهترین گونه توت برای استان خود بالا برده و سپس نسبت به خرید آن اقدام نمایید.
جمع بندی نهایی در رابطه با کاشت نهال توت:
برای خرید و کاشت توت، گزینه های متعددی پیش روی شما خواهد بود. برای این کار، بهتر است با کارشناسان ما تماس گرفته و از مشاوره رایگان ما برخوردار شوید و سپس با اطلاعات کافی نسبت به خرید نهال توت، اقدام نمایید. توت میوه ای اقتصادی است که در کشور ما به خوبی بار می دهد و در حال حاضر ایران بزرگ ترین تولید کننده توت در جهان به شمار می آید.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره نحوه کاشت نهال توت، از طریق شماره های موجود در سایت با ما در نهالستان دکتر نهال تماس بگیرید.
دیدگاه و پرسش