بررسی جامع کاشت نهال گلابی:
گلابی، یکی از میوه های خوش طعم است که در بسیاری از نقاط ایران و جهان کشت می شود. کاشت درخت گلابی؛ در باغات و تمرکز بر پرورش این میوه، از نظر اقتصادی بسیار مقرون به صرفه است؛ البته این موضوع در صورتی اتفاق می افتد که با روش های کاشت و پرورش گلابی آشنایی داشته باشیم.
اولین قدم انتخاب منطقه مناسب برای کاشت این میوه و انتخاب نهال مناسب برای آن است. در ادامه این عنوان به طور کامل در مورد روش های کاشت نهال گلابی، و شرایط مرتبط با آن صحبت خواهیم کرد.
معرفی کلی درخت گلابی:
درخت گلابی یک درخت برگ ریز است به این مفهوم که برگ های خود را به صورت فصلی از دست می دهد. این درخت می تواند تا ۱۲ متر یا حتی بیشتر رشد کند. درخت گلابی مانند بسیاری از درختان میوه، در بهار شکوفه می دهد و دو سال پس از کشت به ثمر می نشیند. درخت گلابی به طور متوسط می تواند از سال چهارم تا ششم سن خود، مقدار قابل توجهی میوه تولید کند و بین ۳۰ تا ۴۰ سال به تولید میوه ادامه دهد.
کاشت نهال گلابی؛ در بسیاری از نقاط جهان رایج است و این به علت انعطاف پذیری درخت و مقاومت آن در برابر سرما و خشکی است. حدود ۷۰ درصد از برداشت گلابی جهان در چین انجام می شود، اما درختان گلابی در آمریکای شمالی و جنوبی، اروپا، ترکیه و خاورمیانه نیز کشت می شوند. تا به حال بیش از ۲۵۰۰ رقم متفاوت از میوه گلابی در سراسر جهان شناسایی شده اند.
فصل کاشت نهال گلابی و اقلیم مناسب پرورش این نهال:
به طور کلی زمانی که قصد احداث یک باغ میوه را دارید، باید ارقامی را انتخاب کنید که با آب و هوای محیط زندگی شما سازگار باشد. در مورد کاشت درخت گلابی، نیز این مسئله کاملا صادق است. به طور کلی درخت گلابی با آب و هوای سرد و مرطوب سازگاری بیشتری دارد. مکان هایی که سرمای زمستانی همراه با تابستان خنک دارند، بهترین نقاط برای کاشت درختان گلابی هستند.
تخمین زده می شود که گونه های محبوب گلابی به حدود ۴۰۰-۸۰۰ ساعت سرما نیاز دارند تا رشد و باردهی منظم داشته باشند. برخی از گونه ها حتی به سرمای بیش از ۱۵۰۰ ساعت نیاز خواهند داشت. با این وجود در فصل میوه دهی نور فراوان خورشید در محیط های کاشت نهال گلابی ضرورت دارد. زیرا به طور قابل توجهی روی رنگ میوه تأثیر می گذارد. به طور کلی می توان گفت کشت درخت گلابی به صورت تجاری در آب و هوای گرم کار آسانی نیست.
فاصله کاشت درخت گلابی و نکات لازم در کاشت گلابی:
سطح زمینی که قرار است گلابی در آن کشت شود، باید عاری از درختچه یا سنگ یا هر گونه آب راکد باشد. به این منظور، خاک را شخم بزنید و آن را صاف کنید تا برای کاشت به بهترین شکل ممکن آماده شود. در مناطق مسطح سیستم کاشت مربعی مورد استفاده قرار می گیرد.
جهت مشاهده لیست انواع خرید نهال گلابی به منوی سایت مراجعه نمایید.
از دیگر نکات ضروری در کاشت نهال گلابی، در نظر گرفتن فاصله اولیه برای کشت است. به این ترتیب گیاه فضای کافی برای رشد ریشه و شاخ و برگ را خواهد داشت. بسته به نوع رقم کشت شده، لازم است تا فواصلی بین ۴٫۵ تا ۶ متر را برای کاشت درختان گلابی در نظر گرفت.
بیشتر درختان گلابی خود بارور هستند اما اگر درخت گلابی دیگری را در کنار آن بکارید محصول بیشتری خواهید داشت. همچنین بسیار مهم است که درختان خود را در معرض نور کامل خورشید قرار دهید؛ این کار به آن ها اجازه می دهد تا بهتر رشد کنند و در نهایت بهترین میوه را تولید کنند.
معرفی انواع روش و نحوه کاشت نهال گلابی:
کاشت درخت گلابی؛ معمولا با دو روش کلی انجام می گیرد:
- کاشت دانه:
در این روش می توان دانه را بهمن ماه خیس و سپس کشت کرد. پس از رسیدن نهال به حد مطلوب می توان آن را به مکان مورد نظر منتقل نمود. البته این روش مشکلات خاص خود را دارد و روشی زمان بر و وقت گیر تا باردهی محصول محسوب می شود.
- کاشت گلابی با پیوندزنی:
پیوند زنی گلابی روشی سریع تر و زود بازده تر از کشت دانه است. برای اصلاح پایه گلابی، ارقام گلابی وحشی و یا زالزالک مناسب هستند.
بهترین زمان برای کاشت نهال گلابی، اوایل فصل بهار است. بهتر است دو گونه مختلف گلابی را در کنار هم بکارید؛ تا عملیات گرده افشانی را برای همدیگر تکمیل کنند. اطمینان حاصل کنید که گونه های انتخاب شده، با یکدیگر سازگار هستند.
برای کاشت درختان، حفره ای حفر کنید که چند اینچ عمیق تر از طول ریشه ها باشد. درخت را روی تپه کوچکی از خاک در وسط سوراخ قرار دهید. مطمئن شوید که ریشه ها را بدون خم شدن درون حفره قرار می دهید.
نکات مهم پرورش بعد از کاشت نهال گلابی:
در این قسمت برخی از مهمترین نکاتی که باید در زمان پرورش درختان گلابی مورد توجه قرار گیرند آورده شده است:
- در اوایل سال بهتر است کمی کود به درختان داده شود. به ازای هر درخت ۰٫۸ کیلوگرم نیترات آمونیوم ضرب در تعداد سال هایی که درخت در خاک نسبتاً حاصل خیز قرار گرفته است اضافه کنید.
- اگر در تابستان برگ ها سبز کم رنگ یا زرد است، در سال بعد کمی بیشتر از کود استفاده کنید.
- درختان جوان را در ماه های خشک به خوبی آبیاری کنید تا به استقرار ریشه ها کمک کند.
- برای حفظ سلامت درخت، باید هرس سالیانه را انجام دهید.
معرفی انواع بیماری های شایع درخت گلابی و مراقبت ها:
شته ها، پروانه ها، سوسک ها و کنه های عنکبوتی اغلب به درخت و میوه های گلابی حمله می کنند تا تخم بگذارند و تغذیه شوند. وجه مشترک این آفات این است که در قسمت های مختلف درخت یا میوه تخم می گذارند و اغلب باعث ایجاد لکه یا سوراخ در میوه، ریزش میوه و آسیب به برگ ها از پیچ خوردگی و زرد شدن تا برگ زدگی می شوند. سم پاشی دوره ای می تواند از شیوع این آفات جلوگیری کند. کاشت نهال گلابی؛ از ابتدا نیازمند بررسی است تا بتوان به موقع از بروز آفات جلوگیری کرد.
یکی از بیماری های قارچی عمده که خسارت اقتصادی شدیدی به پرورش دهندگان گلابی و سیب تجاری وارد می کند، سفیدک پودری است. برای مبازره با این بیماری بهتر است از یک گیاه پزشک برای اعمال بهترین روش درمان کمک بگیرید.
درختان گلابی مستعد ابتلا به بیماری باکتریایی به نام سوختگی هستند. این بیماری باعث می شود انتهای شاخه ها و برگ ها حالت سوخته به خود گرفته و به طور ناگهانی بمیرند. هنگامی که درخت مشکوک به سوختگی است، مهم است که فوراً شاخه ها و اندام های سوخته را بردارید. قبل از اینکه عفونت در شاخه پیشرفت کند، حداقل شش تا هشت اینچ از منطقه عفونت را جدا کنید.
برای پرورش و کاشت نهال گلابی چه خاک و روش آبیاری مناسب می باشد:
گلابی می تواند در خاک های لومی، شنی یا رسی رشد کند، اگرچه در خاک های غنی و لومی بهترین عملکرد را دارد. خاک های رسی سنگین هستند و تمایل به زهکشی آهسته دارند، در حالی که خاک های شنی کمتر قادر به حفظ رطوبت هستند.
خاک لومی معمولاً آب به خوبی در خود نگه می دارد و اکسیژن و مواد مغذی بیشتری برای جذب ریشه درخت دارد و برای کاشت نهال گلابی، مناسب است. بعد از کاشت نهال گلابی مشابه با سایر درختان در زمان نونهالی آبیاری بیشتری نیاز می شود.
طول دوره آبیاری، در مناطقی که بارندگی های مکرر وجود ندارد، حدود یک بار در هفته از بهار تا پاییز می تواند نیاز آبی درخت را تامین کند. در تابستان ها آبیاری باید به فاصله ۵ تا ۷ روز و در زمستان ها به حدود ۱۵ روز تغییر کند.
چگونگی کودهی درخت گلابی و مرغوب ترین کودهای درختان گلابی:
کوددهی درخت گلابی باعث افزایش بنیه، عملکرد بیشتر و افزایش مقاومت در برابر آفات و بیماری ها می شود. از آنجایی که گلابی دارای pH بین ۶٫۰ تا ۷٫۰ است، خاک کمی اسیدی را دوست دارد. بهترین زمان برای کوددهی گلابی قبل از باز شدن جوانه های آن است.
همچنین پس از کاشت درخت گلابی، در صورت غنی نبودن خاک، کوددهی باید انجام شود. در فصل پاییز و پیش از شروع آن استفاده از کود برای درخت گلابی مجاز نمی باشد. چرا که کوددهی در این زمان منجر به رشد در برخی نواحی درخت و آسیب گیاه در زمان یخبندان خواهد شد. کود NPK با فرموله ۱۳ بهترین و تکمیل ترین کود برای درخت گلابی می باشد. به این منظور ½ فنجان کود را در دایره ای که ۱۶ سانتی متر از تنه فاصله دارد، پخش کنید.
انواع روش هرس درخت گلابی چگونه انجام می شود؟
پس از کاشت نهال گلابی؛ رسیدگی هایی مثل هرس سالیانه در آن ضروری است. درختان گلابی را بهتر است در زمستان زمانی که خواب هستند هرس کنید. نکته مهم این است که همه درختان گلابی از خارهای روی چوب دو و سه ساله میوه می دهند. هنگام هرس درختان گلابی، باید از خارهای باردهی نگهداری شود. رعایت نکات زیر در هرس کردن درختان گلابی ضروری است.
- هر گونه چوب شکسته، بیمار یا مرده را از درخت جدا کنید.
- شاخه ضعیفتر، از دو شاخه که از یک نقطه رشد میکنند را هرس کنید.
- اگر دو شاخه در جهت مخالف رشد میکنند، شاخهای را که در بهترین حالت قرار دارد نگه دارید.
- اگر دو شاخه هم دیگر را قطع میکنند یا روی هم ساییدند، شاخه ضعیف تر را بردارید.
- اگر دو شاخه به موازات یکدیگر رشد میکنند، یکی بر روی دیگری، یکی را که در بهترین حالت قرار دارد نگه دارید و دیگری را بردارید.
- ضروری است که نور خورشید و هوا به راحتی به مرکز درخت برسد تا سالم و پربار باشد.
معرفی انواع نهال های بومی و خارجی برای کاشت نهال گلابی:
- نهال گلابی درگزی:
این نهال بومی کشورهای اروپایی است و به دلیل طعم خوش و بازارپسندی، در ایران نیز کشت میشود. کاشت درخت گلابی درگزی و پرورش آن ساده بوده و تا ۳۰ سالگی به باردهی ادامه می دهد.
- نهال گلابی بیروتی:
این رقم از ارقام مقاوم به کم آبی است و میوه آن گوشتی و آبدار است. خاکهایی با بافت سبک برای کاشت این رقم مناسب هستند
- نهال گلابی اسپادانا:
این رقم از ارقام بومی ایران است و سازگاری با انواع اقلیم ها دارد. با کاشت نهال گلابی اسپادانا، میوهای خوش طعم به رنگ زرد با لکههای نارنجی تولید خواهید نمود.
- نهال گلابی آنجو:
رقمی که گلابی قرمز نیز نام داشته و از ارقام بومی فرانسه می باشد. بافت نرم و کم آبتر بودن نسبت به سایر ارقام از ویژگیهای این رقم است. از ویژگیهای مثبت این رقم میتوان به قابلیت انبارداری بالای آن اشاره کرد.
- نهال گلابی سیبی:
در صورت پرورش و کاشت گلابی با این رقم میوه های شبیه به سیب اما گلابی تولید می کنید. میوه این رقم بسیار آبدار و خوشمزه است. این رقم به دلیل کمیاب بودن آن قیمت بیشتری دارد.
- نهال گلابی شاه میوه:
این نوع از ارقام ایرانی و بسیار باکیفیت است که میوههای درشت و پوست نازک را تولید میکند. مقاومت این درخت در برابر سرما و کیفیت بالای میوه، آن را به درختی پربازده تبدیل کرده است.
جمع بندی نهایی در رابطه با کاشت نهال گلابی:
یکی از مهمترین درختان میوه در جهان، گلابی معمولی است که در تمام کشورهای منطقه معتدل و در هر دو نیمکره شمالی و جنوبی کشت میشود. کاشت درخت گلابی؛ مستلزم در نظرگیری شرایط مورد نیاز برای پرورش آن است.
اولین شرط کاشت گلابی در یک منطقه، تطابق آب و هوایی آن با ویژگیهای این درخت است. کنترل بیماریها و آفات مختلف درخت گلابی میتواند به پرورش بهتر و بازدهی بیشتر آن کمک کند. یکی از اقدامات مهم برای پیشگیری از این مشکلات، انتخاب نهال قوی و مقاوم در برابر آفات است. چنانچه قصد خرید مرغوبترین نهالهای گلابی را دارید، میتوانید با کارشناسان ما در تماس باشید.
در پایان حتما نکات مفید فایده خود درباره کاشت نهال گلابی را در قسمت کامنت ها به اشتراک بگذارید.
دیدگاه و پرسش