پیوند نهال سیب یکی از راهکارهای موثر برای تکثیر این درخت است که اگر بهدرستی پیش برود، میتواند باردهی محصول شما را با حفظ کیفیت افزایش دهد. از طرف دیگر، میوه سیب یکی از محبوبترین میوهها در بین تمام اقشار جامعه بوده که در هر فصلی امکان رویش و باردهی را دارد.
بنابراین، در این مطلب تلاش کردهایم تا درباره پیوند درخت سیب به طور اختصاصی صحبت کنیم. پس تا پایان همراه ما باشید.
پیوند نهال سیب چیست؟
همانطور که گفته شد، پیوند یک تکنیک برای تکثیر درختان میوهای است. منظور از پیوند درخت سیب نیز اجرای این تکنیک برای پرورش بهتر نهال های سیب محسوب میشود. در این روش عموما قسمتی از ساقه یا جوانه سیب که بهعنوان پیوندک نیز شناخته میشود، از درخت جدا شده و به پایه اصلی اتصال مییابد و از این طریق امکان رشد میوههای سیب با کیفیت و مقاومت بالا را فراهم میکند. اما اینکه چگونه و چرا این کار انجام میشود، چیزهایی هستند که در ادامه به آن پرداختهایم.
دلایل اهمیت پیوند زدن درخت سیب
معمولاً روش کشت بذری، برای رشد درختان میوه مثل نهال سیب مناسب نیست؛ زیرا اگر رشد کنند، سیب طعم همان سیبی که از درخت اصلی برداشت شده را ندارد. از آنجاییکه بحث رقم گرده افشان برای باردهی به میان میآید، میوه جدید با یک ژنتیک و ساختار جدید تولید میشود که هیچ ربطی به سیبهای حاصل شده از درخت قبلی ندارد.
با اینحال، اهمیت پیوند نهال سیب تنها در همین موضوع خلاصه نمیشود. بعضی از دلایلی که باعث اهمیت پیوند میشوند عبارتند از:
- امکان تولید میوههای ترش و با سایز کوچک که در نهالهای بذری وجود ندارد.
- پیوند نهال سیب مقاومت بالایی در برابر آفات و بیماریها از خود نشان میدهد.
- با کمک پیوند، درگیر مسائلی چون انتظار برای باردهی در طول چند سال بعدی را نخواهید داشت.
- امکان رشد و تولید سیب با همان کیفیت اولیه در روش پیوند وجود دارد.
آشنایی با انواع روش های پیوند این گیاه
هنگامیکه، تصمیم میگیرید تا یک پیوند نهال سیب داشته باشید و یک شاخه جوان را برش میدهید، میبینید که پوست درخت قهوهای است، اما بافت داخلی سبز دیده میشود. آن لایه سبز، بافت زنده درخت است که کامبیوم نام دارد. (برای اینکه بتوانید پیوند سیب را انجام دهید، باید کامبیوم را در اختیار داشته باشید.)
کامبیوم بخش مهمی از همه درختان میوه از جمله سیب است که میتوان آن را با سلولهای تقسیمکننده بدن مقایسه کرد که به انسان امکان رشد مداوم را میدهد.
حال اینکه چگونه این کابیوم را خارج کرده و به درخت پایه متصل کنیم، روشهای متفاوتی دارد که شامل موارد زیر است:
- پیوند اسکنهای یا شکافی
- پیوند جوانه شکمی
اینکه هر یک از این روشهای پیوند درخت سیب چگونه و در چه مراحلی صورت میگیرد را در ادامه شرح می دهیم.
پیوند شکافی نهال سیب
پیوند شکافی بهعنوان یکی از روشهای پیوند نهال سیب، در چند مرحله انجام میشود.
- مرحله اول: به انتخاب نهال مناسب مرتبط است که پیوندکها را از روی آن جدا خواهید کرد.
- مرحله دوم: ایجاد برش روی تنه درخت سیب است که باید به شکل زاویهدار صورت بگیرد.
- مرحله سوم: مربوط به برش یا شکاف نهال سیب است که از دلایل نامگذاری پیوند شکافی هم شناخته میشود. این شکاف باید عمودی و عمیق انجام شود.
- در مرحله چهارم، باید شاخه مورد نظر برای پیوند اسکنهای یا شکافی را بهطور دقیق به بخشی که شکافته شدهاست، وارد کنید. در نهایت، محل اتصال باید با کمک بندهای مناسب تثبیت شود تا از تکانخوردن و احتمال شکست پیوند نهال سیب، جلوگیری شود.
پس از انجام پیوند شکافی سیب، مراقبتهایی مثل: هرس، آبیاری و کوددهی میتوانند شانس شما را برای افزایش باردهی بیشتر کنند.
جهت دریافت مشاوره ومشاهده لیست قیمت و یا خرید نهال سیب با کارشناسان دکترنهال در تماس باشید.
پیوند جوانهای درختان سیب
پیوند جوانه یک تکنیک تکثیر و بهصورت نسبتا آسان است که در آن جوانه را از یک درخت به درخت دیگر پیوند میدهند. برای این کار، با کمک یک چاقوی تیز و مقداری نوار پیوند میتوانید پیوند نهال سیب را انجام دهید.
یک جوانه رویشی که تقریباً در نیمه پایین شاخه روی درخت مورد نظر قرار دارد، انتخاب کنید. جوانههای میوهدهی عموما گردتر هستند و از ساقه بیرون میآیند؛ در مقابل جوانههای رویشی تمایل دارند نوک تیز تر باشند و روی ساقه فشرده می شوند.
سپس، روی پوست جوانه برشی ایجاد کنید و دقت کنید که در حین این کار مغز جوانه آسیبی نبیند. در انتها پوسته را جدا کرده و جوانه را در شاخه نهال پایه قرار دهید و آن را به خوبی ببندید. حال باید حداقل یک ماه صبر کنید تا نتیجه کار خود را ببینید.
نکات مهم در انجام پیوند درخت سیب
اگر پیوند نهال سیب بهدرستی صورت نگیرد، امکان از دسترفتن آن وجود دارد. بنابراین، وقتی این همه دردسر پیوند را تحمل کردهاید، باید بدانید که چگونه از آن مراقبت کنید و بهدرستی مراحل پیوند زدن را اجرا کنید. در ادامه چند نکته وجود دارد که به شما در این فرآیند کمک خواهد کرد.
- ابزارهای خود را تمیز نگه دارید تا از انتقال بیماری به جوانهها جلوگیری کنید. ابزارهای پیوند شما میتوانند بیماری را انتقال دهند؛ زیرا یک شاخه از درخت سیب را به درخت دیگری پیوند میزنید. همچنین تیغههای ابزار پیوند خود را پس از استفاده با الکل پاک کنید تا آن ها را استریلشده نگه دارید.
- چاقوی پیوند را تیز نگه دارید. این کار باعث صافشدن برش میشود و به درخت اجازه میدهد تا سریعتر در نقطه مشخص بهبود یابد.
- فراموش نکنید که برای جلوگیری از خشکشدن برش، هر بافت سبزی که در معرض آن قرار دارد را ببندید. میتوانید برش هایی را که ایجاد کرده اید را با چسب پیوند و نوار لاستیکی ببندید.
زمان مناسب برای پیوند نهال سیب
بهتر است پیوند نهال سیب را در فصل بهار، از زمانی که جوانههای درختان سیب زیر درخت شروع به باز شدن میکنند، تا زمان شکوفهدهی انجام دهید. در حالت عادی این زمان از اواخر فروردین تا اوایل اردیبهشت است. با اینوجود، تغییرات آب و هوا میتوانند در این روند تاثیرگذار باشند.
بررسی دلایل عدم موفقیت پیوند این درخت
همانطور که گفته شد، شما باید این امکان را در نظر داشته باشید که پیوند سیب شما با شکست روبهرو شود. به همین علت، انجام چند پیوند بهطور همزمان توصیه میشود. حال اینکه چه دلایلی میتواند در شکست فرآیند پیوند موثر باشد را در ادامه مشاهده میکنید.
- پایه و پیوندک با یکدیگر سازگاری نداشته اند.
- کامبیوم ها به درستی به هم متصل نمیشدند.
- پیوندکها وارونه قرار میگرفتند.
- پیوند در زمان اشتباه انجام شده است.
- پایه یا پیوندک سالم نبوده است.
- پیوندکها در اثر سرما خشک یا زخمی شده اند.
- پیوندک ها خفته نبودند.
- پیوند به درستی پوشانده و محافظت نشده بود.
- پیوندک در اثر وزش باد، پرندگان یا موضوعات دیگر جابجا شده.
- پیوند مورد حمله حشرات یا بیماری قرار گرفت.
- محل پیوند به این دلیل بسته شد که نواری که آن دو را به هم متصل کرده بود، به موقع بریده یا آزاد نشده بود.
معرفی بهترین پایه برای پیوند نهال سیب و ویژگیهای آن
حال که تقریبا اطلاعات مختصر و مفیدی درباره پیوند نهال سیب کسب کردهاید، باید بدانید که پایه نیز به اندازه پیوندک اهمیت دارد. در واقع، این نکته مهم است که شما پیوندک خود را روی کدام پایه قرار دهید که بتوانید محصول را با کیفیت مناسب و دلخواه خود برداشت کنید.
یکی از مهم ترین نکات درباره بهترین پایه برای پیوند درخت سیب این است که شما پایهای را انتخاب کنید که مانند سیب میوهدهی داشته باشد. این سازگار بودن طبیعت دو گیاه، به شما کمک میکند تا پیوند موثرتری را انجام دهید.
بهترین پایههایی که میتوانید برای این کار استفاده کنید شامل هلو، خرمالو، توت و گردو می باشند. با اینحال، عوامل دیگری هم در تعیین میزان سازگاری گیاه نقش دارد که باید در این زمینه با مهندسان کشاورزی یا افرادی که سابقه این کار را دارند، مشورت کنید.
در هنگام انتخاب پایه برای پیوند درخت سیب باید چندین نکته را رعایت کنید که عبارتند از:
- مقاومت مناسبی نسبت به خشکی و سرما داشته باشد.
- سرعت رشد بالا و ویژگیهای مناسب برای تکثیر را داشته باشد.
- نسبت به آفات و بیماریها مقاومت کند.
- سازگاری مناسبی با درخت سیب داشته باشد. برای مثال درخت گلابی برای پیوند سیب مناسب نیست.
مراقبتهای پس از انجام پیوند نهال
همانطور که گفته شد، همه چیز در انجام صحیح فرآیند پیوند نهال سیب خلاصه نمیشود. مراقبتهای پس از پیوند از عوامل تاثیرگذار و مهم برای رشد و افزایش باردهی می باشند.
در واقع، اگر شما پیوند سیب را بهدرستی انجام دهید اما شیوههای مراقبتی را جدی نگیرید، باز هم میزان باردهی تحت تاثیر قرار گرفته و حتی کاهش مییابد. در ادامه مهم ترین نکات مراقبتی را ذکر کردهایم.
زمان و مقدار مناسب کوددهی
کوددهی بهعنوان یک مکمل تغذیهای در گیاهان و درختان مختلف شناخته میشود که تاثیر بسزایی در رشد پیوند نهال سیب دارد. بهترین زمان استفاده از کود در اوایل بهار تا اواسط تابستان است. همچنین، کودهای آلی که نیتروژن بالایی دارند، میتوانند جزء بهترین گزینهها برای تقویت پیوند شناخته شوند.
کودهای آلی که سرشار از نیتروژن می باشند، انتخاب خوبی برای سیب و سایر درختان میوه به شمار میروند.
هرس درختان سیب
هرس پس از پیوند درخت سیب در زمان مناسب، اهمیت زیادی دارد؛ زیرا با کنترل ارتفاع و عرض درخت، راه را برای نگهداری و برداشت آسان خواهید کرد. همچنین، هرس یک راه مناسب برای حفظ یک درخت سالم از طریق حذف چوب های بی جان، بیمار یا آسیب دیده شناخته میشود.
در نهایت، بهبود گردش هوا که از طریق هرس به وجود میآید، باعث کاهش آفات و بیماریها در این نهال جوان میشود و نور را هم به بهترین شکل ممکن به قسمتهای مختلف گیاه میرساند.
بهتر است نهال سیب پیوندی را زمانیکه هنوز خواب است، هرس کنید. یعنی اوایل بهار بهترین زمان برای این کارست؛ چرا که نه تنها جوانهها راحت تر دیده و بریده میشوند، بلکه بریدگیها نیز سریع تر بهبود یافته و امکان رشد افزایش مییابد.
میزان آبیاری این درختان
یکی از بهترین کارهایی که میتوانید پس از پیوند نهال سیب و برای مراقبت و کمک به رشد بیشتر آن انجام دهید، مسئله آبیاری است. همانطور که در روش بذری، آبیاری پس از کاشت اهمیت دارد، شاخههای جوان یا پیوند خورده نیز به آبیاری مناسب برای رشد بهتر خود نیازمند هستند.
پیوند درخت سیب بهطور متوسط به آب زیادی نیاز دارد تا بتواند ریشه، برگ و در نهایت میوه را قوی کند تا در برابر سرما یا بیماریها مقاومت کند.
بهعنوان یک قاعده کلی، درختان سیب جوان نسبت به درختان سیب بالغ به آب بیشتری نیاز دارند. در مناطقی که بارندگیهای مکرر وجود دارد، بیشتر این نیاز از طریق بارندگی تامین میشود.
علاوهبر این، در مناطقی که بارندگیهای مکرر وجود ندارد، آبیاری درختان سیب حدود یک بار در هفته از اواخر بهار تا پاییز مناسب خواهد بود. همچنین، اکثر درختان سیب تقریباً به نیمی از آب سالانه در تابستان که هوا گرم و خشک است، نیاز دارند.
کلام پایانی در ارتباط با پیوند نهال سیب
پیوند نهال سیب یک موضوع حساس است که باید در آن فاکتورهایی را در نظر داشت. در غیر اینصورت، امکان این وجود دارد که پیوند با شکست مواجه شود. در این مطلب، تلاش کردهایم تا هر چیزی که باید در زمینه پیوند درخت سیب بدانید را با ذکر جزئیات مهم در اختیار شما قرار دهیم تا از این طریق بتوانید به تکثیر درخت سیب و افزایش بهرهوری از آن بپردازید.
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه ی خرید نهال سیب از مجموعه ی دکتر نهال، از طریق درج کامنت و یا تماس با شماره های موجود با مشاورین فروش ما در ارتباط باشید.
دیدگاه و پرسش