بیوگرافی گیاه یونجه و عوامل موثر در رشد دو برابری آن :
تاثیر عناصر مختلف بر رشد یونجه و علائم کمبود آنها مباحثی است که در این نوشتار قصد داریم به شما توضیح دهیم با ما همراه باشید تا به نکات مهم در این خصوص بپردازیم.
یونجه یکی از علوفه های دام می باشد که جالب است بدانید کاشت آن سابقه بسیار طولانی دارد و از گذشته مورد توجه اقوام مختلف بوده چون غالبا در گذشته بیشتر افراد دامدار بوده اند و در صدد تامین غذای دام های خود بودند. خاستگاه اصلی یونجه را کشور ایران می دانند زیرا یونجه در مناطق کویری رشد بسیار خوبی داشته اما امروزه در مناطق معتدل نیز کاشت آن امکان پذیر می باشد. یونجه از گیاهانی است که نسبت به شوری خاک و کم آبی حساسیت دارد.
این گیاه ریشه گسترده ای دارد یعنی علاوه بر ریشه راست و مستقیم اولیه، ریشههای جانبی زیادی هم دارد که از ریشه اصلی تغذیه می کنند. ریشه های گیاه بافت بسیار قوی و مقاومی دارد به همین دلیل است که در برابر عوامل نامساعد معمولا مقاومت خوبی از خود نشان می دهند.
گیاه یونجه زمانی که تحت پرورش اصولی قرار گیرد یک گیاه مرتفعی خواهد شد به طوری که این ارتفاع حتی در مواردی به یک متر هم خواهد رسید همچنین دارای برگ های سه برگچه ای می باشد که نوک تیز و سبز رنگ هستند،یونجه مانند نهال ، گلدهی نیز دارد این گیاه گل هایی به رنگ آبی روشن در می آورد که دانه یونجه درون آن قرار میگیرد.
مکان هایی که زمستان ها بسیار سردی دارد باید کشاورزان یونجه را پاییز زودتر بکارند تا دچار سرمازدگی نشود،البته باید توجه داشت که حتما از بذر خالص یونجه جهت کاشت استفاده کنند همچنین به فرایند رشد آن نیز توجه داشته باشند و از کود های مناسب جهت تغذیه استفاده کنند این اقدام موجب می شود گیاه به خوبی رشد کند. کاشت یونجه برای کشاورزان سودآوری و بهره وری اقتصادی را در بر خواهد داشت.
تاثیر عناصر مختلف بر رشد یونجه :
هر نوع گیاهی علاوه بر شرایط محیطی نیاز به برخی عناصر ضروری دارد تا به رشد مطلوب برسد در برخی موارد با اینکه شرایط محیطی و خاک بستر رشد مناسب گیاه را دارد اما باز هم گیاه بازدهی مطلوب را ندارد در چنین شرایطی باید حتما به تامین تغذیه و عناصر ضروری اقدام کرد،این اقدام به رشد مطلوب و بازدهی مناسب گیاه کمک خواهد کرد. عناصر متعددی وجود دارد که به واسطه آن می توان به رشد مطلوب یونجه کمک کرد و اما عناصر موثر:
ازت برای رشد یونجه :
ازت یکی از نیاز های اساسی یونجه می باشد،البته باید توجه داشت این عنصر باید در حد ضرورت و اندازه استفاده شود در غیر این صورت به شدت عملکرد گیاه را کاهش خواهد داد و از کیفیت آن کم خواهد کرد،و در مقابل در صورت کم بودن این عنصر برگ های گیاه بسیار نازک شده و ریشه ها نیز با سست شدن مقاومت اولیه خود را از دست می دهند.
فسر برای رشد یونجه :
فسفر به تقویت ریشه های یونجه کمک می کند و در افزایش عملکرد گیاه نیز موثر است،در واقع استفاده از فسفر موجب می شود یونجه در برابر آفات و بیماری ها مقاومت خوبی داشته باشد،در مقابل کمبود فسفر موجب تیره شدن برگ ها و خشک شدن آنها خواهد شد،جالب است بدانید کمبود فسفر درصد سرمازدگی گیاه را بیشتر خواهد کرد.
پتاسیم :
پتاسیم را یکی از حساس ترین عناصر برای یونجه می دانند زیرا در افزایش عملکرد و رشد مطلوب گیاه تاثیر بسزایی دارد. کمبود پتاسیم باعث می شود برگ ها دچار لکه های سفید رنگی شوند و کاملا نامنظم و شکسته رشد کنند.
مولیبدن :
عنصر مولیبدن نقش اساسی در آنزیم های گیاه یونجه دارد،کمبود آن موجب کمبود ازت نیز خواهد شد و در نهایت برگ های گیاه را تحت تاثیر قرار داده و از حالت طبیعی خارج می کند و در نهایت گیاه از رشد طبیعی خود خارج می شود.
بر :
عنصر بر بیشترین تاثیر را در انتقال آب در تمام قسمت های گیاه دارد توجه داشته باشید که کمبود چنین عنصری به مرور باعث کوتاه شدن گیاه می شود همچنین در ضعف ریشه ها نیز تاثیر می گذارد و در مواردی نیز رشد ریشه را متوقف می کند.
علائم کمبود عناصر مختلف بر رشد یونجه:
همانطور که اشاره شد گیاه یونجه برای به دست آوردن عملکرد مطلوب و رشد مناسب نیاز به عناصر مختلف و موثر دارد. کوتاه اشاره شد که کمبود هر کدام از عناصر چه تاثیر منفی بر گیاه خواهد داشت،حال در ادامه قصد داریم با جزئیات بیشتر تاثیر کمبود عناصر ضروری بر رشد گیاه یونجه را بررسی کرده و برای شما بیان کنیم. لازم به ذکر است که زیاده روی در مصرف هر کدام از عناصر ضروری خود بر رشد گیاه تاثیر خواهد گذاشت و ممکن است حتی در مواردی رشد را دچار اختلال یا متوقف کند.
برای نمونه پتاسیم یک عنصر حیاتی برای یونجه به حساب می آید که کمبود آن علائم مختلفی دارد از کاهش تراکم محصول گرفته تا ریزش برگ و تغییر رنگ حاشیه برگ ها همگی از کمبود این عنصر مهم می باشد اما از طرفی هم استفاده بیش از اندازه از این عنصر مانع جذب کلسیم در یونجه می شود یعنی گیاه با تامین یک عنصر نیاز به یک عنصر دیگر را از دست داده و این در متوقف شدن رشد گیاه تاثیر خواهد گذاشت.
توجه داشته باشید برخی عناصر را می توان با عنصری دیگر ترکیب نمود و بعد به عنوان تغذیه مناسب مورد استفاده قرار داد،مثلا عنصر کلسیم با سولفات یک ترکیب عالی خواهد شد که رشد گیاه را دو چندان می کند.
عناصر دیگری مانند آهن،منیزم و روی که در دسته عناصر ریز مغذی قرار میگیرند هم در تغذیه گیاه موثر می باشند اما توجه داشته باشید جذب این عناصر به بافت خاک بستگی دارد یعنی چنانچه خاک قلیایی باشد عناصر ریز مغذی به خوبی جذب نخواهد شد،غالبا بیشتر خاک ها این گونه می باشند و کمبود آنها نیز در عملکرد گیاه موثر است و رفته رفته رشد را تحت تاثیر قرار می دهد.
کمبود روی باعث ایجاد لکه های سوخته در گیاه یونجه خواهد شد،همچنین کمبود منگنز و منیزیم نیز قرمز شدن برگ ها را در بر خواهد داشت،کمبود آهن در زرد شدن برگ ها نقش دارد. به طور کلی باید اشاره نمود کمبود هر کدام از عناصر ریز مغذی در جایگاه خود در عدم رشد مطلوب گیاه موثر بوده و در مقابل تامین شدن عناصر به عملکرد مطلوب و افزایش کیفیت کمک می کند.
دیدگاه و پرسش