علت سرماخوردگی درختان تا ۹ راه حل دائمی :
به نقل از دکتر نهال : راه های جلوگیری از سرماخوردگی درختان می تواند از شدت آسیب های ناشی از سرما کمتر کند،با ما همراه باشید تا اطلاعاتی پیرامون علت سرماخوردگی باغات و روش های جلوگیری از سرمازدگی در اختیار شما قرار دهیم.
سرمازدگی درختان مسئله ای است که هر ساله باغات را تهدید می کند،اکثر درختان در معرض یخبندان و سرمای شدید زمستان و بهار قرار می گیرند و در مواردی به شدت آسیب می بینند به طوری که به لحاظ اقتصادی خسارت شدیدی وارد می شود.
سرماخوردگی باغات در مناطقی که آب و هوا با نیاز سرمایی درخت سازگار می باشد کمتر اتفاق می افتد چون مکانیسم سازگاری در ارقام توسعه پیدا کرده و آسیب نخواهند دید. یکی از اساسی ترین فاکتور هایی که باغداران باید به آن توجه ویژه ای داشته باشند انتخاب رقمی است که بیشترین مقاومت را نسبت به سرما دارد،درختان بیشترین آسیب را از سرمای بهاره میبینند به همین دلیل در مناطقی که سرمای بهاره دارد باید ارقام مقاوم به سرما کشت شود تا از خسارت های احتمالی جلوگیری به عمل آید.
یخ زدگی و سرمازدگی درختان یکی از پدیده های آسیب زای رایج در بین درختان است،و آن هم به دلیل پراکندگی گونه های مختلف درختان بدون توجه به نیاز سرمایی آنها می باشد،سرمای بیش از اندازه زمستان ارقامی را که نازک تر و حساس تر بوده تحت تاثیر قرار داده و موجب سیاه شدن آنها خواهد شد،البته برخی درختان در روند رشد به درجه ای از مقاومت می رسند و این موجب می شود در برابر سرما آسیب کمتری ببینند.
برای ارتقای مقاومت درختان باید به آبیاری اصولی،کوددهی،هرس و مراقبت های لازم بعد از کاشت توجه ویژه ای داشت چون اینها موجب می شود درختان نسبت به سرما مقاومت خوبی از خود نشان دهند،مقاومت نیز از خسارت ها جلوگیری می کند.
همچنین جهت تمایل می توانید در منوی سایت به مشاهده ی انواع ارقام نهال از جمله نهال گردو در وب سایت دکتر نهال مراجعه نمایید.
میزان خسارت ناشی از سرماخوردگی درختان :
سرماخوردگی درختان خسارت های زیادی به بار خواهد آورد،خسارت ناشی از سرما هم متوجه شاخ و برگ و جوانه ها و هم متوجه میوه درختان خواهد شد،اگر سرمازدگی درختان در فصل زمستان باشد که شاخه ها از سرمای زیاد دچار یخ زدگی خواهند شد و سیاه می شوند و اما اگر سرمازدگی در فصل بهار باشد تمام جوانه های تازه باز شده و شکوفه ها را تحت تاثیر قرار خواهد داد،که در چنین شرایطی تمام شکوفه ها روی زمین ریخته و بار درخت به شدت کاهش پیدا خواهد کرد. همچنین جوانه ها نیز در ابتدای رشد و رویش کامل متوقف می شوند،البته لازم به ذکر است که در فصل بهار تگرگ نیز یکی از دلایل سرماخوردگی درختان و خسارت دیدن آنها می باشد.
به منظور کاهش خسارت های ناشی از سرماخوردگی باغات باید به پیش بینی های هواشناسی در خصوص سرما توجه نمود و قبل از شروع سرما اقدام به انجام روش هایی نمود تا ریشه گرم بماند و کمتر دچار آسیب شود. سیاه شدن برگ درختان و یا ریزش شکوفه ها و میوه های تازه باز شده از علائم سرمای خوردگی درختان می باشد،و در چنین زمانی انجام هیچ روشی تاثیرگذار نخواهد بود و باغدار نیز متحمل خسارت شدیدی خواهد شد که در مواردی ممکن است جبران ناپذیر هم باشد.
راه های جلوگیری از سرماخوردگی درختان :
روش هی مختلفی وجود دارد که با استفاده از آنها می شود از سرماخوردگی درختان جلوگیری نمود،و اما روش های کنترل سرماخوردگی درختان به شرح زیر است:
۱ : انتخاب ارقام دیرگل :
همانطور که اشاره شد یکی از فاکتور های اساسی قبل از خرید نهال انتخاب ارقام دیر گل و مقاوم می باشد،این ارقام دیر تر از ارقام دیگر شکوفه دهی دارند و کمتر در معرض آسیب بهاره قرار میگیرند.
۲ : ترکیبات شیمیایی :
برخی ترکیبات شیمیایی هست که با استفاده از آنها جوانه ها تقریبا چند روزی دیر تر باز خواهند شد،هورمون نفتالین یکی از ترکیبات شیمیایی می باشد که موجب می شود زمان گلدهی و جوانه زنی درختان اندکی با تاخیر باشد تا از سرما در امان بماند.
۳ : موقعیت باغ :
این بخش هم در زمان کاشت نهال بسیار اهمیت دارد،معمولا انتخاب تپه ها و مناطق شیبدار برای کاشت ارقام مناسب نیست چون بیشتر در معرض سرما قرار میگیرند،کاشت ارقام در مناطقی که مقداری رطوبت دارند مانند کنار جنگل ها و رودخانه ها از آسیب سرمای بهاره می کاهد.
۴ : آب پاشی
جالب است بدانید شما با پاشیدن آب بر روی شاخه درختان در دمای صفر درجه از میزان خسارت ناشی از سرماخوردگی درختان می کاهید،زمانی که آب روی شاخه ها پاشیده می شود موجب یخ زدن آنها خواهد شد و این یخ زدگی خود گرما آزاد می کند و گرمای آزاد شده در اطراف جوانه ها نیز مانند یک عایق حرارتی عمل می کند و از جوانه ها در برابر سرما محافظت می کند. برخی باغداران با استفاده از سیستم آبیاری بارانی سعی در آب پاشی درختان دارند.
۵ : استفاده از روش های خاص در زراعت
جالب است بدانید که نوع خاک در حفظ دما موثر می باشد،خاک شخم نشده،مرطوب و عاری از هر گونه علف های هرز از سرما و یخبندان محافظت می کند،خاک شخم شده به دلیل دریافت هوای بیشتر زودتر یخ زده و سرد خواهد شد همچنین خاک های مرطوب دیر گرم می شوند و دیر تر نیز گرما را از دست می دهند و این موجب می شود کمتر از سرما آسیب ببینند.
۶ : ایجاد بادشکن
برخی باغداران از درختان بادشکن مانند زبان گنجشک،افرا به عنوان بادشکن در برابر سرما استفاده می کنند که می تواند موثر باشد.
۷ : ایجاد دود در باغ
یکی دیگر از روش های کنترل سرماخوردگی درختان،سوزاندن کاه می باشد این اقدام باید در شب هایی صورت گیرد که سرما زیاد است،دود و حرارت ناشی از سوختن کاه موجب می شود سرما به درختان باغ آسیبی وارد نکند.
۸ : استفاده از بخاری های باغی
از دیگر روش های کنترل سرماخوردگی درختان استفاده از بخاری های باغی می باشد،در این شیوه باغداران در قسمت هایی از باغ بخاری هایی تعبیه می کنند که موجب گرم شدن باغ خواهد شد. البته لازم به ذکر است که این روش بیشتر مناسب مناطق نیمه گرمسیر می باشد و در مناطقی که سرمای زیادی دارند تاثیرگذار نخواهد بود. به عنوان نکته پایانی باید اشاره نمود باغداری نیاز به مراقبت های زیادی دارد که باید مورد توجه قرار گیرد،و یکی از موثرترین روش ها در جلوگیری از سرماخوردگی درختان استفاده از ارقام مقاوم به سرما می باشد.
دیدگاه و پرسش