بهترین روش کاشت نهال انگور (نکات مهم کاشت درخت انگور)

توضیحات جامع کاشت نهال انگور:

انگور از جمله میوه هایی است که به شکل خوشه ای به ثمر  می رسد. درخت انگور در دسته درختان دائمی و سودمند است که در بیشتر مناطق قابلیت کاشت دارد. از میوه انگور می توان برای تهیه سرکه و روغن هسته انگور، شیره، مربا و عصاره هسته انگور و غیره بهره گرفت. پیش از کاشت نهال انگور، می بایست شرایطی مانند وضعیت آب و هوایی، خاک، نور مناسب، کود و آبیاری به دقت بررسی شود.

اگر می خواهید اطلاعاتی در خصوص کاشت درخت انگور، به دست آورید، پیشنهاد می کنیم تا انتها همراه ما باشید. ما در این مقاله قصد داریم تا نکاتی را در زمینه کاشت انگور، در اختیارتان قرار دهیم.

خصوصیات کلی درخت انگور:

پس از کاشت انگور؛ درخت آن به صورت رونده و بوته ای و بر روی زمین به حالت کشیده رشد می کند. گفتنی است هر درخت انگور حدود ۱۵ تا ۳۰۰ خوشه را شامل شده که هر خوشه  آن تقریبا بین ۵۰ تا ۱۰۰ دانه انگور را درون خود جای داده است. برگ های درخت انگور از نوع خوراکی و لبه های آن به صورت دندانه دار است. درخت انگور انواع مختلفی دارد که معمولا ظاهر دانه های آن به شکل کشیده، گرد و کروی است.

معرفی درخت انگور

میوه انگور معمولا گوشتی و آبدار است که با توجه به گونه های مختلف می توان آن را در رنگ های سیاه، آبی تیره، سبز، زرد، نارنجی، قرمز و بنفش یافت که هر یک از خواص بیشماری برخوردارند. گفته شده عمر مفید و اقتصادی آن نزدیک به ۱۰۰ سال است.

انواع روش های پرورش و کاشت نهال انگور:

روش های مختلفی را با توجه به شرایط و موقعیت های مختلف برای کاشت درخت انگور؛ می توان به کار گرفت. روش قلمه زدن، روش پیوند و روش خواباندن شاخه از جمله متداول ترین  انواع روش های پرورش نهال های انگور می باشد که در ادامه به معرفی هر یک خواهیم پرداخت.

  • قلمه زدن:

در این روش که بهترین زمان برای انجام آن، فصل پاییز است  می بایست طول قلمه های انتخابی که معمولا شاخه های یک تا دو سال هستند را بین ۶۰ تا ۸۰ سانتی متر در نظر گرفت. در مرحله بعد قلمه ها را در مکانی نرم و مرطوب که از دمای پایینی برخوردار است، مانند سردخانه و یا در زیر ماسه تا رسیدن به فصل مناسب برای کاشتن قلمه ها یعنی بهار، نگهداری و مراقبت می کنند.

  • پیوند:

یکی دیگر از روش های کاشت نهال انگور، روش پیوندی است. در این روش احیای درختان انگور با بازدهی کم اتفاق می افتد؛ به طوری که با قرار دادن یک جوانه داخل تنه  درخت، درخت انگور به درختی با عملکرد و بازدهی بالا تبدیل می شود.

  • خواباندن شاخه:

در این روش شاخه هایی انتخاب و در زیر خاک قرار می گیرند که سالم و قوی بوده و عمر آن به یک سال رسیده باشد. از این رو در فصل پاییز این نوع شاخه ها را انتخاب نموده و شرایطی را برای آن ها فراهم می کنند تا بتوانند جوانه و ریشه زایی را انجام دهند.

اما در خصوص نحوه کاشت نهال انگور، باید گفت پس از بررسی و انتخاب محل کاشت و آماده سازی خاک آن، نیاز است تا به اندازه ریشه نهال چاله را ایجاد کنید و نهال را به نحوی بکارید که ریشه نهال انگور تماما داخل خاک باشد. پس از آن چاله را پر نموده و خاک اطراف نهال را مقداری فشرده کنید. حال نوبت آبیاری نهال رسیده اما باید خاطر نشان کرد به هنگام آبیاری نباید آب به ساقه اصلی نهال برسد.

جهت مشاهده لیست انواع خرید نهال انگور به منوی سایت مراجعه نمایید.

با چه اندازه فاصله و با رعایت چه نکاتی کاشت نهال انگور انجام می شود:

پس از صحبت در مورد بهترین فصل برای کاشت انگور، می خواهیم به مناسب ترین فاصله ای که  می بایست به هنگام کاشت درخت انگور رعایت شود، بپردازیم. باید خاطر نشان کرد پیش از آن که مراحل کاشت نهال را قدم به قدم پشت سر بگذارید، نیاز است تا چاله هایی به صورت ۵۰×۵۰×۵۰ سانتی متر حفر کنید به طوری که فاصله درختان از همدیگر ۲ تا ۳ متر باشد. این فاصله موجب شده تا هوا به راحتی میان درختان انگور جریان یابد.

فاصله گذاری کاشت انگور

لازم به ذکر است برای باغدارانی که می خواهند در باغ های بزرگ کاشت نهال انگور را انجام دهند،  می بایست فاصله کاشت انگور بین ۱۲۰ تا ۱۵۰ سانتی متر باشد. اما زمانی نهال انگور درختی پر محصول خواهد بود که به هنگام کاشت انگور به نکاتی توجه شود. از مهمترین نکات می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • نور مناسب:

برگ های پوسیده و لکه دار ناشی از نرسیدن نور کافی به برگ های درخت انگور است. نور زیاد و مناسب از مهمترین نکات کاشت درخت انگور است؛ از این رو از کاشت این درخت زیر سایه درختان دیگر،  اجتناب کنید.

  • کود کافی:

زمانی که کاشت نهال انگور انجام گرفت، باید چاله با ترکیب کود مناسب و خاک پر شود.

  • زهکشی خاک:

پیش از آن که برای کاشت انگور اقدام کنید، نیاز است تا زمین مورد نظر را به اندازه حداقل ۵۰ سانتی متر حفر کنید و  می بایست خاک آن را زه کشی مناسب شود.

  • فاصله درختان:

همانطور که گفته شد درخت انگور باید با فاصله مناسب کاشته شود. بنابراین توصیه می شود برای آن که ریشه دوانی درختان انگور دچار مشکل نشود از هر سو درختان یک و نیم متر فاصله داشته باشند.

فصل مناسب کاشت نهال انگور و شرایط جوی مناسب پرورش این نهال:

بهترین فصل برای کاشت انگور، چه زمانی است؟ در پاسخ به این سوال که از جمله مهمترین سوالاتی است که بسیاری از افرادی که قصد کاشت درخت انگور را دارند با آن روبه رو هستند، می توان گفت به طور معمول در ایران از اواخر زمستان تا اوایل بهار مناسب ترین زمان برای کاشت نهال انگور، است.

اما در خصوص شرایط جوی مناسب برای نهال انگور باید گفت این نوع نهال مقاوم در برابر سرمای شدید زمستان بوده و در عین حال نیازمند گرمای فصل بهار و تابستان است به نحوی که در فصل بهار رشد نهال زمانی شروع خواهد شد که دما به بالای ۱۰ درجه برسد.

فصل کاشت انگور

مهمترین نکات برای پرورش درخت انگور:

پس از بررسی چگونگی کاشت نهال انگور؛ در این بخش قصد داریم به چند مورد از مهمترین نکاتی که  می بایست به هنگام پرورش درختان انگور به آن توجه کرد، اشاره کنیم.

  • به دلیل گرمای زیادی که از خرداد تا اوایل مهر درختان به ویژه درختان انگور متحمل می شوند، نیاز است تا هر هفته آبیاری کافی برای نهال ها صورت بگیرد.
  • در اوایل فصل بهار می بایست به وسیله  بیل های مکانیزه یا به روش دستی نسبت به کندن علف های هرزی که در کنار نهال های انگور رشد می کنند، اقدام نمود.
  • برای دفع و جلوگیری از آفات بعد از کاشت درخت انگور، مانند زنجرک مو و خوشه خوار نیاز است تا عملیات سم پاشی به درستی اجرا شود.
  • استفاده از پودر گوگرد و یا قارچ کش به منظور پیشگیری از بیماری های سفیدک سطحی مو، پوسیدگی ریشه مو و سفیدک داخلی مو از جمله نکات مهم پرورش و کاشت نهال انگور به شمار می آید.

خاک و شیوه آبیاری لازم کاشت نهال انگور:

یکی از مهمترین عوامل در کاشت درخت انگور، خاک مناسب است. می توان گفت بهترین خاک برای کاشت نهال انگور با عمق زیاد، خاک سبک است. البته باید خاطر نشان کرد درخت انگور در بیشتر خاک ها می تواند رشد کند.

اما در خصوص آب و هوای مناسب کاشت و پرورش نهال انگور باید به این مسئله توجه داشت که انگورها بیشتر با آب و هوای نسبتا معتدل تابستانی سازگار هستند و در منطقه ای کشت می شود که نهال، سرمای زیادی را در فصل زمستان متحمل نشود. از این رو آب و هوای نیمه گرمسیری و ملایم را می توان به عنوان آب و هوای مناسب برای کاشت انگور، و پرورش آن در نظر گرفت.

خاک کاشت درخت انگور

بهترین کودهای درختان انگور و روش کوددهی:

هنگامی که زمان کوددهی و نوع کود مورد نظر مشخص شد، می توان عملیات کوددهی را پس از کاشت نهال انگور نمود. اما باید خاطر نشان کرد عمق کودریزی نقش موثری در این امر دارد که خود به چندین عوامل وابسته است.  گفته شده بین ۲۰ تا ۶۰ سانتی متر عمق کودریزی را می توان در نظر گرفت.

اما برای استفاده از هر کدام از انواع کودها باید به نکاتی توجه نمود. به عنوان مثال کودهای ازته که قابلیت حل شدن در خاک را دارند، باید در دور ریشه نهال انگور ریخته شوند. توصیه می شود کودهایی مانند کودهای پتاسه، کودهای حیوانی و فسفره در محلی نزدیک به ریشه و با اضافه کردن آن به خاک به حالت چالکود و عمقی تر انجام شود.

اما کودهایی مانند ازت، پتاسیم، فسفر، منیزیم و کلسیم و در دسته  دیگر کودهای آلی را می توان به عنوان بهترین کود مناسب برای کاشت نهال انگور معرفی نمود.  می بایست هر سال از آن ها تحت شرایط خاصی، با فاصله ای متناسب با ریشه های نهال انگور و دور از تنه استفاده نمود. البته نکته ای که باید در نظر گرفت این است که کود مورد نیاز به عواملی از جمله سن درخت مو، حاصلخیزی خاک و بافت آن بستگی دارد.

معرفی انواع بیماری و آفات شایع درختان انگور و مراقبت های لازم:

آفات و بیماری های همراه با کاشت نهال انگور، فراوان بوده اما از مهمترین آنها کرم خوشه خوار انگور، زنجره مو و قارچ زدگی درخت مطرح در ایران مطرح می باشد. برای پیشگیری و مراقبت از نهال انگور  می بایست سم پاشی با رعایت نکاتی مانند بهره گیری از دستگاه های به روز و استاندارد، استفاده از ترکیبات مناسب، سم پاشی در زمان مناسب، شرایط آب و هوایی و غیره انجام شود.

هرس با چه روشی برای پرورش و کاشت نهال انگور مناسب می باشد:

پس از کاشت درخت انگور؛ نیاز است تا برای سالم ماندن نهال و بهتر شدن بازدهی آن، از انواع روش هرس برای درخت بهره گرفت. هرس کوتاه و هرس بلند از جمله روش هایی که می توان درخت انگور را هرس نمود که در ادامه می خواهیم به چگونگی انواع روش هرس بپردازیم:

  • هرس کوتاه:

زمانی که فقط بیش از ۲ تا ۳ جوانه روی شاخه میوه دهنده  انگور مشاهده شود می توان گفت هرس کوتاه انجام شده است. این نوع هرس به منظور تقویت پایه ها و ترمیم درخت انگور در شرایطی استفاده می شود که درختان در سال قبل دچار آفت و بیماری شده و موها ضعیف شده باشند و یا بوته هایی از درخت انگور که در زمین های خشک، کم عمق و شنی کاشت شده است.

  • هرس بلند:

در صورت کاشت نهال انگور با هرس بلند، شاخه های میوه دهنده از ۳ تا ۱۲ جوانه برخوردار خواهند بود. گفته شده برای انواعی که جوانه های پایین آن به ثمر نمی رسد، انجام هرس بلند الزامی است. معمولا برای درختان انگور که از نوع رومیزی هستند، هرس بلند یا طویل برای افزایش محصول و کاهش درصد قند میوه های آن ها، توصیه می شود.

معرفی انواع نهال انگور بومی و خارجی برای کاشت درخت انگور:

برای کاشت نهال انگور انواع مختلفی از ایرانی و خارجی مورد توجه باغداران می باشد. به طور خلاصه می توان به چند مورد از انواع ازجمله انگور بی دانه، سلطانی، یاقوتی قرمز، عسگری سیاه/قرمز/ سفید، روچه قرمز، قندهاری و هم چنین انگور کاردینال، رویال پاییزی، قرمز تیره، سیاه مونوکا، موسکات، شعله سرخ و انگور ریبیر اشاره کرد.

انواع ارقام انگور

جمع بندی نهایی در رابطه با کاشت نهال انگور:

به طور کلی می توان گفت با توجه به نکات ذکر شده در خصوص کاشت انگور، می توان درختی با باردهی عالی و پرمحصول پرورش داد که در فصل تابستان به بار  می نشیند. بررسی شرایط جوی و خاک  مناسب،  فاصله کاشت درخت انگور، شناخت انواع بیماری ها و آفات، کوددهی اصولی و استفاده از بهترین کود و انجام روش های هرس متناسب با ارقام مختلف درخت انگور و غیره می تواند نقش موثری در امر پرورش درخت انگور، داشته باشد.

ما در این مقاله سعی کردیم تا مهمترین نکات برای کاشت درختان انگور را در اختیارتان قرار دهیم.

اما در انتها، به نظر شما مهمترین نکته در مورد کاشت نهال انگور کدام است؟ نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

جهت خرید نهال با ما در تماس باشید

اگر کشاورز یا باغدار هستید و یا علاقه مند به پرورش انواع نهال میوه می باشید، می توانید با کیفیت ترین ارقام نهال میوه را از ما خریداری نمایید. دکتر نهال دارای مجوز رسمی از جهاد کشاورزی آماده ی ارسال انواع نهال میوه پربار به سراسر کشور می باشد. کافیست همین حالا با ما در تماس باشید.

دیدگاه و پرسش