نحوه کاشت نهال لیمو و خرید نهال لیمو به چه صورت است؟
کاشت درخت لیمو، به سه روش کاشت بذر، کاشت قلمه و کاشت لیمو مستقیم انجام می شود و بهترین این روش ها، روش کاشت نهال لیمو به صورت مستقیم است. نهال لیمو انواع مختلفی دارد که هر کدام را با مراقبت های خاص خود می توان در اقلیم های مختلف از اقلیم سرد تا گرم، کاشت و پرورش داد.
پس از کاشت نهال لیمو، این نهال در ابتدای سال های رشد خود به مراقبت های خاص خود احتیاج دارد اما پس از گذراندن دوره رشد خود، درختی مقاوم است. در این مقاله به معرفی دقیق روش های کاشت، داشت، بیماری های این درخت و همچنین معرفی انواع ارقام لیمو پرداخته ایم. در ادامه جهت آشنایی با احداث اصولی باغ لیمو و خرید نهال لیمو با ما همراه باشید.
نگاهی اجمالی به بیوگرافی کاشت درخت لیمو
لیمو جزو مرکبات محسوب می شود و بومی کشور هند است. میوه درخت لیمو انواع مختلفی دارد که بعضی از آنها زرد و پوست کلفت و بیضی شکل با نوک های تیز هستند و بعضی شان پوست نازک و کروی شکل به رنگ های سبز و یا زرد هستند.
مزه لیمو ترش است و دارای خواص بسیار فراوانی است؛ خواصی از جمله فراوانی ویتامین C و آنتی اکسیدان ها که باعث تاثیرگذاری زیاد این میوه بر سلامت و سیستم ایمنی بدن انسان و در نتیجه اهمیت میوه لیمو به عنوان دارا بودن خواص دارویی شده است. لیمو در پخت و پز، در صنایع خوراکی به خصوص ترشیجات و در دمنوش ها کاربرد های زیادی دارد. کاشت نهال لیمو بیشتر مناسب در مناطق گرمسیر صورت می گیرد.
اقلیم و فصل مناسب کاشت نهال لیمو
بهترین لیموهای موجود در بازار، لیمو هایی هستند که در مناطق گرمسیر کشت شده اند. به صورت کلی، لیمو را در هر اقلیمی می توان کشت کرد اما بهترین اقلیم برای کاشت درخت لیمو، اقلیم گرمسیر و نیمه گرمسیر است. در نواحی گرمسیر هر زمان از سال می توانید کاشت را انجام دهید. در صورتی که در مناطق سرد و یا معتدل قصد کشت لیمو را دارید، فصل کاشت متفاوت می شود:
- مناطق سردسیر: در مناطق سردسیر بهترین فصل جهت کاشت لیمو، اوایل فصل بهار بعد از گذر کردن شرایط جوی از یخبندان و سوز های زمستانی است که دمای خاک کم کم شروع به گرم شدن می کند.
- مناطق معتدل: مناسب ترین فصل کاشت نهال لیمو در مناطق معتدل، پاییز است. چرا که در این فصل خاک هنوز گرم است و رطوبت لازم را نیز دارد.
فاصله مناسب کاشت درخت لیمو
درخت لیمو جزو درخت مرکبات محسوب می شود و درختان مرکبات اکثرا پا کوتاه هستند. اما باز هم با توجه به نوع و گونه نهال های لیمو اینکه ارتفاع درخت و تراکم شاخ و برگ هایش چقدر شوند، متفاوت است. پس بهتر است هنگام خرید نهال لیمو از نهالستان معتمد خود، حتما در رابطه با گونه نهال لیموی خریداری شده با مهندسان کشاورزی آن نهالستان، مشورت بفرمایید.
به صورت میانگین فاصله مناسب گودال های ایجاد شده جهت کاشت نهال لیمو، 5.5 متر درون ردیف و 6 متر بین ردیف است. این گودال ها را با عمق 95 و پهنای 80 سانتی متر با فواصل ذکر شده باید ایجاد کنید. بهتر است کف گودال ها را قبل از کاشت نهال، با مقداری کود دامی کاملا پوسیده و خاک برگ و کمپوست ها بپوشانید.
نکات مهم حین کاشت درخت لیمو
مکانی که برای کاشت لیمو انتخاب می کنید باید دارای چند ویژگی باشد:
- حداقل روزی هشت ساعت نور خورشید را به صورت مستقیم دریافت کند.
- دچار یخبندان نشود و سرمای زمستان خیلی سوزناکی نداشته باشد.
- خاک منطقه زهکشی شده باشد و ساختار مناسب برای کشت لیمو را داشته باشد.
- فواصل ذکر شده بین نهال های لیمو حتما رعایت شود تا درختان و شاخ و برگ هایشان به یک اندازه نور و اکسیژن کافی را دریافت کنند و میوه هایی با کیفیت تر به بار بیاورند.
معرفی انواع روش کاشت و نحوه کاشت نهال لیمو
سه روش برای کاشت لیمو وجود دارد. روش بذری، قلمه و کاشت مستقیم نهال لیمو. در ادامه به بررسی دقیق هر یک از این سه روش پرداخته ایم:
- کاشت بذر: در این روش از بذر لیمو استفاده کنید. در مکانی سرد، تاریک و مرطوب نگهداری کنید تا جوانه بزند و سپس در گلدان بکارید تا تبدیل به نهال شود. سپس نهال را در زمین مدنظر کشت کنید. این روش مناسب کاشت های خانگی و کوچک است. چرا که زمان زیادی می برد تا به باردهی و سود دهی درخت برسد و از لحاظ اقتصادی به صرفه نیست.
- کاشت قلمه: قلمه هایی حدود 30 سانت از شاخه هایی پربار، سالم و قوی از درخت لیمو جدا کنید و در خاکی گرم و مرطوب در مکانی با نور غیرمستقیم خورشید نگهداری کنید. با اضافه کردن هورمون رشد و ریشه زایی و همچنین حاصلخیز ساختن خاک به کمک کوددهی و آبیاری منظم به رشد قلمه ها کمک کنید.
- کاشت مستقیم نهال لیمو: در این روش نهال های آماده را از نهالستانی معتبر خریداری کرده و به صورت مستقیم و آماده در زمین موردنظر کشت می کنید. این روش مطمئن ترین روش کاشت نهال لیمو است. چرا که سلامتی، مقاومت و کیفیت مرغوب نهال ها تضمین شده هستند.
معرفی انواع بیماری و آفات شایع در درخت لیمو و مراقبت های لازم جهت پیشگیری
در این بخش از مقاله به معرفی و بررسی انواع بیماری های درخت لیمو پرداخته ایم:
- جاروک: این بیماری مهمترین بیماری درخت لیمو محسوب می شود و بسیار خطرناک است؛ زیرا نه تنها باعث مرگ درخت درگیر با این بیماری می شود، بلکه دیگر درختان را نیز می تواند بیمار کند. مهار کردن این بیماری بسیار دشوار و می توان گفت غیرقابل انجام است.
- استخراج کننده برگ مرکبات: این بیماری به شکل دنباله های نواری شکل و نقره ای رنگ روی سطح برگ ها و همچنین پیچیدگی برگ های درخت لیمو ظاهر می شود.
- شته ها: شته ها با تشکیل لایه ای چسبناک روی سطح برگ های درخت لیمو سبب کاهش کیفیت و رشد درخت لیمو می شوند.
- مگس میوه: مگسی ریز که با انگل هایی که داخل میوه ها ایجاد می کند میوه ها را بلا استفاده کنند.
- فلس ها: فلس ها سبب ایجاد لکه ها و زائده های سفید، قهوه ای یا سیاه می شوند و با مکیدن مواد مغذی باعث ایجاد توقف و اختلال در فرآیند جذب درختان و میوه هایش می شوند.
- کاترپیلار: این پروانه های بزرگ به برگ های درختان مرکبات حمله کرده و از آنها تغذیه می کنند.
با آبیاری و کوددهی های منظم، خریداری نهال های سالم از نهالستان های معتبر و همچنین سمپاشی می توان از بروز بیماری ها و حمله آفات جلوگیری و یا در صورت درگیری آنها را نابود کرد.
خاک و آب مناسب کاشت نهال لیمو
- خاک مناسب: خاکی که برای زمین کاشت درخت لیمو استفاده می کنید باید ساختاری داشته باشد که بتواند رطوبت نسبی مطلوبی را در خود حفظ کند و از تجمع آب اطراف ریشه و غرق آب شدن ریشه ها نیز جلوگیری کند تا ریشه ها دچار پوسیدگی یا خفگی نشوند. از این جهت، خاک لومی-شنی مناسب ترین خاک برای کاشت نهال لیمو است. PH مناسب برای خاک نیز بین 5.5 تا 6.5 است.
- آبیاری صحیح درختان و نهال لیمو: در ماه اول کشت نهال لیمو، آبیاری باید تقریبا سه بار در روز انجام گیرد. اما پس از آن، هفته ای یکبار آبیاری به صورت عمقی نیز برای درخت لیمو کافی است. نکات دیگری در رابطه با آبیاری درختان لیمو وجود دارد که هنگام پرورش درخت لیمو بسیار قابل توجه هستند.
اول از همه اقلیم و میزان بارندگی منطقه و همچنین فصل است به صورتی که منطقه و فصلی که درش حضور دارید، هرچه گرم تر و کم بارش تر باشد فواصل آبیاری و میزان آن بیشتر می شود و برعکس. توجه کنید که نوبت آبیاری بعدی زمانی می رسد که سطح خاک کاملا خشک شده باشد.
طریقه کوددهی درخت لیمو و بهترین کود های مناسب درختان لیمو
کوددهی یک فاکتور خیلی مهم در فرآیند کاشت نهال لیمو است. کود های دارای عناصر بور، پتاسیم، نیتروژن، فسفر، مس و دیگر عناصر مغذی هستند بسیار مناسب برای رشد، مقاومت در برابر سرما و آفات، کیفیت و میزان باردهی درختان لیمو هستند. به دو صورت زیر می توان کوددهی درختان لیمو را انجام داد:
- پس از برداشت محصول، جهت دوباره حاصلخیز و مغذی ساختن خاک کوددهی انجام شود.
- به صورت چالکود یا نواری در مسیر آبیاری درختان لیمو، کود ها را قرار داده تا همراه با آب به ریشه ها جذب شوند.
انواع روش هرس درخت لیمو چگونه انجام می شود
بهترین زمان برای انجام هرس درخت لیمو درست قبل از رشد مجدد و شکوفه زدن درختان است. که این زمان با توجه به اقلیم منطقه کشت متفاوت است؛ مثلا در مناطق سردسیر بهترین زمان هرس درختان لیمو اواسط تا اواخر بهار است. در چند شرایط هرس درخت لیمو واجب است:
- وجود شاخه هایی که بیمار و آسیب دیده اند و یا باردهی کمی دارند. با هرس شاخه های اضافی، نور و اکسیژن و همچنین مواد مغذی خاک، به شاخه های پربار تر بیشتر می رسد.
- در صورت وجود شاخه های بسیار نازک در درخت لیمو.
- در صورت رشد شاخه های جانبی و خارج از تاج درخت.
- جهت فرمدهی و مرتب و قرینه سازی تاج درخت نیز باید هرس را انجام داد.
معرفی انواع کاشت نهال لیمو ایرانی و خارجی
انواع مختلفی از گونه های لیمو وجود دارند که هرکدام بومی منطقه خاصی از زمین هستند و ویژگی های ظاهری و کاربردی و همچنین سازگار با آب و هوا های گوناگونی هستند. در ادامه جهت بررسی این گونه ها با ما همراه باشید:
- نهال لیموی پرشین لایم: این گونه لیمو، بومی ایران است و بهترین رقم لیمو در دنیا شناخته می شود. درشت و بیضی شکل است و پوست سبز و ضخیمی دارد. از این گونه به عنوان جایگزینی برای سرکه و همینطور پاکسازی رسوب های آهک استفاده می شود.
- نهال لیموی مکزیکن لایم: این گونه به نام لیموی شیرازی هم شناخته می شود. لیموی شیرازی کوچک، گرد، دارای پوست نازک و سبز رنگ است و گوشت میوه هایش سبز و زرد هستند. میوه هایش دارای تعدادی هسته درون خود هستند و گوشتی بسیار آبدار و ترش مزه دارند.
- نهال لیموی لیسبون: این رقم محبوب ترین رقم لیمو در دنیا است چرا که طعم آن ترش ملایم است و باب میل هر شخصی با هر سلیقه ای می تواند باشد. پوست کلفت و زردی دارد و بیضی شکل با نوک های تیزی است. گوشت میوه اش بسیار آبدار و خوشبو است و می توان گفت که تقریبا هیچ هسته ای ندارد. در نواحی استان فارس کاشت نهال لیموی لیسبون بسیار صورت می گیرد. تحمل این گونه در برابر دماهای مختلف زیاد و بسیار پر بار است.
- نهال لیموی اورکا: این گونه شباهت زیادی به گونه لیسبون دارد. اما نسبت به لیسبون باردهی کمتری دارد و پوست میوه هایش دارای برجستگی هایی روی سطحشان هستند. اما گونه اورکا میوه های یکدست تری به بار می آورد و بسیار مناسب کشت در نواحی سردسیر است.
- نهال لیموی سورنتو: این رقم لیمو بومی ایتالیا است. این رقم مرکباتی به نام های اووال دی سورنتو نیز شنیده می شود.
- نهال لیموی مایر: این گونه از ترکیب اورکا و لیسبون ساخته شده، طعم شیرینی دارد و رنگ گوشت میوه اش نارنجی ملایم است.
جمع بندی نهایی در رابطه با کاشت نهال لیمو
در این مقاله به معرفی و بررسی دقیق روش های کاشت درخت لیمو، چگونگی نگهداری از آن، مقابله با بیماری های درخت لیمو و همچنین معرفی انواع ارقام لیمو پرداختیم. دریافتیم که لیمو در ابتدای سال رشد خود حساس تر است و بعد درختی نسبتا مقاوم است؛ اما با این حال کوددهی سالانه و سمپاشی این درخت امر های مهم و قابل توجهی هستند.
در بین گونه های لیمو، لیسبون و مکزیکن لایم (لیموی شیرازی) محبوب ترین گونه های لیمو هستند. لیمو در صنعت خوراکی و دارویی کاربردهای بسیاری دارد. درکل، کاشت لیمو یکی از بهترین انتخاب ها برای یک باغبان یا کشاورز، خصوصا در مناطق گرمسیر است. شما علاقمندان به کاشت نهال لیمو می توانید جهت مشاوره گرفتن برای کشت لیمو و خرید نهال لیمو با تیم متخصص دکترنهال، تماس حاصل فرمایید.
دیدگاه و پرسش