کاشت نهال انبه: (نگاهی تخصصی بر کاشت درخت انبه)

راهنمای پرورش و کاشت نهال انبه:

انبه یکی از محبوب ترین میوه ها در سراسر جهان بوده که افراد در سنین مختلف طرفدار این میوه هستند. شاید از این موضوع اطلاع نداشته باشید که این میوه منبعی غنی از پتاسیم بوده و بهترین ماده خوراکی برای بیماران مبتلا به فشار خون بالا محسوب می شود.

همچنین با مصرف این میوه بدن شما مقدار زیادی آنتی اکسیدان دریافت کرده و در برابر ابتلا به انواع سرطان از خود محافظت می کند. این میوه ، محصولی صادراتی بوده و شرایط آسان نگهداری آن باعث شده تا باغداران بیشتری نسبت به خرید و کاشت نهال انبه، اشتیاق نشان دهند.

 

معرفی کلی درخت انبه (Mango):

مناطقی که دارای آب و هوای گرمسیری و مرطوب هستند، بهترین خاک و شرایط جغرافیایی برای کاشت نهال انبه، دارند. این نهال بومی شرق کشور هندوستان بوده و تنها در مناطق گرمسیری به بهترین بازده در رشد و باردهی می رسد. این درخت رشد زیادی داشته و در سال های اخیر صادرات آن در کشورهای آسیای شرقی افزایش قابل توجهی داشته است.

این درخت، ارقام متنوعی داشته که محصولات هر کدام از آن ها طعم و رنگ متفاوتی دارند. بهترین مناطق در ایران برای کاشت درخت انبه، استان های جنوبی کشور هستند. این گیاه همیشه سبز تا ارتفاع ۱۰ تا ۳۰ متر رشد کرده و از سال های پنجم تا هشتم به بهترین میزان باردهی خود می رسد.

معرفی درخت انبه پادشاه میوه ها

فاصله کاشت نهال انبه و نکات مهم کاشت انبه:

یکی از مهمترین نکات در ارتباط با کاشت درخت انبه، ایجاد فاصله مناسب بین درختان هنگام کاشت است. این فاصله باید به اندازه ای باشد که شاخ و برگ درختان باعث ایجاد سایه نشده و مانع تابش نور آفتاب به درختان دیگر نشود. همچنین در مقابل فاصله مناسب می تواند به عنوان یک محافظ در برابر باد و طوفان عمل کند.

بهترین فاصله برای کاشت نهال انبه، حدود ۵ متر است. البته این عدد با توجه به شرایط مختلف ممکن است تغییر کند. فاصله ای بین ۳ تا ۹ متر و یا ۱۲ و ۱۴ متر نیز از اعداد استاندارد برای ایجاد فاصله بین درختان Mango است. نکات مهم متعددی در ارتباط با کاشت نهال انبه، وجود دارد که توجه به آن ها در رشد و محصول دهی درخت تأثیر مطلوبی دارد. به عنوان مثال برخی از باغداران نسبت به زمان مناسب جهت مشاهده باردهی مطلوب درخت، اطلاعات کافی نداشته و در مدت زمانی کوتاه از کاشت این نهال پشیمان می شوند.

بهترین و بیشترین میزان باردهی درختان Mango بین ۷ تا ۸ سال است. به این معنا که شما به عنوان یک باغدار باید مدت زمانی بین ۷ تا ۸ سال برای برداشت محصول با بیشترین میزان باردهی صبر کنید. این نهال قابلیت کاشت در باغچه و حیاط خانه را نیز دارد.

فصل مناسب کاشت نهال انبه و شرایط جوی موثر بر پرورش نهال:

به روایت از farmerplanting؛ رشد بهینه و کاشت انبه به آبیاری و باران فراوان احتیاج دارد. به همین جهت فصل های بهار و پاییز را می توان به عنوان بهترین زمان برای کاشت درخت انبه، نامید. توجه داشته باشید که هر شهر و کشوری شرایط جغرافیایی خاص خود را دارد و احتمال بارش بیشتر باران در فصل های دیگر نیز وجود دارد.

در حالت کلی فصل های پرباران بهترین زمان برای کاشت نهال انبه محسوب می شوند. همان طور که اشاره کردیم این درخت رشد زیادی دارد اما رشد بهینه آن منوط به ایجاد شرایط مناسب برای کاشت درخت است. در صورتی که شرایط جوی مناسب پرورش این نهال فراهم شده باشد، شما می توانید شاهد رشد قابل توجه Mango در باغ یا باغچه خود باشید.

مهمترین نکات برای پرورش و کاشت درخت انبه:

یکی از مهمترین نکات برای پرورش درخت Mango، تأمین رطوبت کافی برای رشد بهینه این نهال است. در واقع بدون عامل رطوبت، شما نمی توانید انتظار نتیجه مناسبی از کاشت این گونه داشته باشید. به همین جهت اگر قصد خرید و کاشت درخت انبه را دارید، شرایط آب و هوایی محل سکونت، باغ یا باغچه خود را نیز در نظر داشته باشید.

نکات پرورش نهال انبه

انواع روش های کاشت و نحوه کاشت نهال انبه:

به طور کلی دو روش برای کاشت درخت انبه، وجود دارد. در روش اول شما می توانید با جدا کردن هسته از میوه، آن را در خاک بکارید. پیش از کاشتن هسته درون خاک شما باید برشی کوچک بر روی هسته ایجاد کنید.این روش کاشت نیاز به رعایت اصولی خاص و مراقبت کافی دارد.

همچنین برای مشاهده نتیجه و جوانه زدن هسته ما نیاز به صبر برای مدت زمانی طولانی داریم. هنگام جدا کردن هسته از گوشت میوه احتیاط را رعایت کرده و آسیبی به آن وارد نکنید. به این دلیل که با ایجاد هرگونه آسیب بر روی هسته، امکان کاشت آن در خاک وجود نخواهد داشت.

جهت مشاهده لیست انواع خرید نهال کمیاب به منوی سایت مراجعه نمایید.

پس از جدا کردن هسته از میوه باید بذر آن را خارج کنید. برای ایجاد رطوبت و قرار دادن بذر درون ظرفی مناسب، بهتر است یک ظرف از جنس پلاستیک انتخاب کنید تا بذر در معرض نور مناسب آفتاب قرار بگیرد. همچنین با ریختن آب درون ظرف می توانید رطوبت مورد نیاز را تأمین کنید.

انواع روش های کاشت انبه

به طور کلی گرما و رطوبت از مهمترین فاکتورها برای رشد و کاشت نهال انبه، محسوب می شوند. به همین جهت اگر روش کاشت بذر را برای پرورش این میوه انتخاب کرده اید، مکانی گرم را برای رشد بهتر آن در نظر داشته باشید.

در صورت فراهم بودن شرایط لازم، بذر رشد کرده و به محض مشاهده جوانه زدن بذر، شما باید گلدانی مناسب تهیه کرده و بذر گیاه را به آن منتقل کنید. توجه داشته باشید که با انتقال بذر به گلدان نیز باید همواره رطوبت لازم برای رشد گیاه را فراهم کنید.

شایع ترین بیماری های و روش پیشگیری از آن برای درخت انبه:

کاشت نهال انبه همراه با بیماری های شایع نظیر آنتراکنوز خواهد بود. هدف اصلی این بیماری، آسیب رساندن به شاخ و برگ های جوان است. از علائم پیدایش این بیماری می توانیم به ایجاد لکه های زرد یا قهوه ای رنگ بر روی برگ ها اشاره کنیم. آنتراکنوز نوعی بیماری باکتریایی است که باغداران به محض مشاهده هر گونه لکه بر روی برگ ها باید برگ یا شاخه آسیب دیده را هرس کرده و از درخت جدا کنند. به این ترتیب بیماری به دیگر بخش های درخت منتقل نخواهد شد.

از دیگر بیماری هایی که این درخت و فرایند کاشت نهال انبه را تحت تأثیر خود قرار می دهند، می توانیم بیماری سفیدک پودری را نام ببریم. سفیدک پودری از امراض قارچی که در زمان گلدهی به درخت آسیب وارد می کند. بیماری پوسیدگی آلترناریایی، شانکر سیاه و بیماری مالفورمیشن نیز از دیگر عارضه هایی هستند که در گروه بیماری های مرتبط با این درخت قرار می گیرند.

بیماری های درخت انبه

در کنار بیماری ها، آفاتی نیز وجود دارند که با حمله به درختان، آن ها را در معرض آسیب هایی جدی قرار می دهند. در ادامه به نام چند آفت مهم در این خصوص اشاره کوتاهی خواهیم داشت:

  • پشه گالزا
  • حشره زنجرک
  • حشره سن قهوه ای
  • پشه گل آذین
  • مگس میوه (یکی از مهمترین آفات درختان انبه)
  • حشره تریپس
  • کنه جوانه

برای پیشگیری از شیوع بیماری و حذف آفات، درختان بعد از کاشت نهال انبه، نیاز به هرس کردن منظم در ماه های مختلف سال دارند. همچنین شما می توانید برای از بین بردن آفات از کودهای مخصوص نیز استفاده کنید.

خاک و آب مناسب کاشت و پرورش نهال انبه:

برای کاشت درخت انبه در خاک، شما نیاز به استفاده از ترکیبات خاصی ندارید؛ به این معنا که می توانید این نهال را در خاک های معمولی بکارید. با این حال رشد زیاد و بهینه این درخت نیاز به رعایت اصول متعددی دارد. برای رشد بیشتر درخت و رسیدن به محصولی پربازده شما می توانید از خاکبرگ و دیگر کودهای گیاهی موثر در رشد بهره ببرید.

همه ما می دانیم که میزان اسیدیته یا PH خاک از مهمترین موارد برای رشد بهتر ارقام مختلف است. میزان اسیدیته نرمال خاک برای کاشت نهال انبه، بین ۵ تا ۷ است. همچنین خاک مورد نیاز برای کاشت نهال انبه، باید حاصلخیز بوده و زهکشی مناسبی داشته باشد. همچنین شما می توانید ترکیبی از خاک معمولی را با ترکیبات ذکر شده برای کاشت این درخت آماده کنید.

حدود دو ماه بعد از کاشت درختان انبه، نیاز به هفته ای ۳ بار آبیاری می باشد. این روند باید تا چند ماه ادامه داشته باشد و پس از آن در روزهای گرم سال، آبیاری باید به هفته ای یک بار و در فصل زمستان نیز باید به هر دو هفته یک بار محدود شود. توجه داشته باشید که شرایط آبیاری این درخت همراه با رشد آن تغییر می کند.

به عنوان مثال با فرا رسیدن زمان گلدهی، حداقل دو ماه قبل از این زمان باید فرایند آبیاری به پایان رسیده باشد. به این معنا که در زمان گلدهی درخت نباید تا دو ماه قبل از آب سیراب شده باشد. همچنین با مشاهده بار بر روی درخت، مدت زمان آبیاری باید به ۳ بار در ماه تغییر پیدا کند.

انواع روش هرس با پرورش و کاشت نهال انبه؟

در فرایند کاشت انبه؛ باید به زمان و نحوه هرس کردن درخت توجه داشته باشیم. هرس این درخت باید هر سال انجام شود و هنگام هرس باغداران باید این فرایند را به شکلی آرام و باملاحظه انجام دهند تا آسیبی به دیگر شاخه ها وارد نشود.

یکی از روش های افزایش میزان باردهی درخت، ایجاد شاخه های فرعی بر روی شاخه اصلی است. با هرس کردن ساقه های جوان می توانیم تعداد ساقه های فرعی را افزایش داده و به باردهی بهینه درخت کمک کنیم.

همچنین با هرس کردن شاخه های اضافی، شرایط برای رسیدن نور آفتاب به شاخه های دیگر را فراهم خواهیم کرد. برای این منظور ما می توانیم فصل زمستان را انتخاب کرده و درخت را هرس کنیم. به این دلیل که در فصل زمستان رشد گیاه به بیشترین میزان خود می رسد. در حالت کلی شاخه هایی که به صورت عمودی رشد کرده اند، بهترین گزینه برای هرس کردن هستند.

روش های هرس و نگهداری انبه

یکی از نکات هرس در صورت کاشت نهال انبه، کوتاه کردن طول شاخه ها پس از رسیدن به ارتفاع یک متر است. توجه داشته باشید که این فرایند باید تا رسیدن درخت به ارتفاع ۴ متر ادامه داشته باشد. در واقع هر زمان درخت به ارتفاع ۳ یا ۴ متر رسید، می توانید ابزار خود برای هرس کردن را کنار بگذارید.

طریقه کوددهی درخت انبه و بهترین کودهای مناسب درختان انبه:

این درختان به سالی یک بار کوددهی شیمیایی احتیاج دارند. ایجاد نظم در رعایت زمان کوددهی از مهمترین عوامل برای رشد بهینه درخت محسوب می شود. البته در سال های اولیه کاشت نهال انبه، کوددهی باید حداقل هر ماه یک بار انجام شود. از بهترین کودهایی که متخصصین برای این رقم توصیه می کنند، می توانیم کودهای کلسیم، پتاسیم، ازت و نیترات آمونیوم را نام ببریم.

معرفی ارقام داخلی و خارجی برای کاشت نهال انبه:

بیشتر ارقام این درخت، بومی کشورهای خارجی بوده و ما گونه ای به عنوان محصول ایرانی در کشورمان موجود نداریم. به عنوان مثال ارقام انبه فجری، مالیکا، پایری، جامادار، چوسا، داشهاری و غیره از مهمترین گونه های بومی کشور هندوستان هستند. در ادامه به معرفی چند رقم از بهترین درختان Mango اشاره خواهیم داشت.

  • انبه فرانسیس (شیرین، گوشتی و نرم)
  • آلفاسو (طعم و عطری خاص)
  • کنت KENT (آبدار و شیرین)
  • کیت KEITT (دارای مغزی سفت با طعمی شیرین)
  • هادن HADEN (سرشار از فیبر و دارای مغزی سفت)
  • گلن GLENN (طعمی شبیه به هلوی شیرین)
  • آملی AMELIA (طعمی شیرین مایل به تند)
  • بوربون (بومی کشور برزیل)
  • زیل ZILL (دارای طعمی شیرین)
  • والناتو (بومی کشور کلمبیا)
  • توتاپوری (بومی کشور هندوستان)
  • گونه بنگالورا (بومی هندوستان با میزان باردهی بالا)
  • گونه بمبئیی گرین (آبدار و گوشتی)

جمع بندی نهایی در رابطه با کاشت نهال انبه:

برای نتیجه گیری از نکته های ذکر شده در این مطلب باید به مهمترین و اصلی ترین فاکتور به منظور افزایش راندمان رشد و باردهی درخت نگاه ویژه ای داشته باشیم. همان طور که اشاره کردیم، برای کاشت درخت انبه، ما به خاکی حاصلخیز و رطوبت کافی نیاز داریم. در واقع بدون وجود رطوبت ما نمی توانیم به نتیجه مثبتی از کاشت نهال انبه، در باغ یا زمین زراعی خود برسیم.

به طور کلی برای پرورش و کاشت انبه با ارقام مختلف، شرایط متفاوت نگهداری وجود دارد که هر باغدار باید نسبت به این اصول، اطلاعات لازم را کسب کند.

در پایان حتما نکات مفید و ابهامات خود را درباره کاشت نهال انبه، در کامنت ها برای ما به اشتراک بگذارید.

جهت خرید نهال با ما در تماس باشید

اگر کشاورز یا باغدار هستید و یا علاقه مند به پرورش انواع نهال میوه می باشید، می توانید با کیفیت ترین ارقام نهال میوه را از ما خریداری نمایید. دکتر نهال دارای مجوز رسمی از جهاد کشاورزی آماده ی ارسال انواع نهال میوه پربار به سراسر کشور می باشد. کافیست همین حالا با ما در تماس باشید.

دیدگاه و پرسش