کاشت نهال آلو: (معرفی جدیدترین ارقام + نحوه کاشت درخت آلو)

راهنمای جامع پرورش، خرید و کاشت نهال آلو

کاشت درخت آلو بسیار مناسب برای مناطق سردسیر، نیمه سردسیر، معتدل و کوهستانی است. کاشت آلو به روش های کاشت بذر، کاشت قلمه، خوابانیدن، پیوند و کاشت مستقیم نهال آلو امکان پذیر است.

حداکثر عمر اقتصادی درخت آلو 50 سال است. میوه آلو بخاطر طعم دلنشین و خواص فوق العاده اش طرفداران زیادی در دنیا دارد. این میوه علاوه بر تازه خوری، در صنعت خشکبار، کمپوت و لواشک و رب سازی کاربردهای بسیاری دارد.

در ادامه با ما همراه باشید شما را با کاشت نهال آلو و انواع گونه های آلو و خواصشان و همچنین نحوه پرورش درخت آلو آشنا کنیم. شما عزیزان همچنین می توانید جهت خرید انواع نهال آلو و احداث باغ آلو، با تیم دکترنهال در تماس باشید.

نگاهی اجمالی به بیوگرافی کاشت درخت آلو

تنوع کاشت نهال آلو به بیش از 25 گونه متفاوت می رسد. تفاوت این آلوها در اندازه های میوه، رنگ (زرد، قرمز، بنفش و سیاه)، نازک یا زخیم بودن پوست میوه و همچنین مزه شان (ترش، شیرین، ملس و گس) است. طول عمر اقتصادی هر گونه از 20 سال تا 50 سال متغیر است. شکوفه های سرخ و صورتی این درخت منظره بسیار زیبایی را برای باغ شما رقم می زنند.

شکوفه درخت آلو

زمان کاشت نهال آلو و اقلیم مناسب پرورش آن

درخت آلو، درختی خزان دار است؛ از این رو بهترین زمان کاشت آلو زمانی است که در خواب زمستانه باشد تا کمتر آسیب ببیند. یعنی اواخر فصل پاییز تا آخر فصل زمستان. اقلیم مناسب برای کاشت درخت آلو، مناطقی است که درخت از یخبندان در امان باشد. همچنین دمای هوا در فصل گرما، از 30 درجه سانتی گراد بیشتر نشود. اما به صورت کلی با توجه به گونه آلو، شرایط اقلیمی مناسب نیز متغییر است.

نهال آلوی شابلون کالیفورنیا متنوع ترین بازه دمایی را برای کاشت و رشد دارد. میزان بارش منطقه نیز فاکتور مهمی هنگام کاشت نهال آلو است. آلو های سردسیر که در مناطق معتدل و سردسیر کشت می شوند، نیاز آبی بیشتری دارند از این رو در مناطقی که بارندگی زیادی دارند انتخاب مناسبی برای کشت هستند. در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا انواع ارقام آلو ها و شرایط رشد و نحوه کاشتشان را باهم مورد بررسی قرار دهیم.

فاصله کاشت نهال آلو

فاصله کاشت آلو، بسته به شرایط اقلیمی، شیب زمین و گونه نهال های منتخب برای کشت متغیر است. مثلا برای درخت های پایه کوتاه این فاصله 4*5 و برای درختان معمولی 6*7 است. در کل می توان گفت با افزایش سایز درخت، این فواصل نیز افزایش می یابد و بالعکس. در مناطق کم آب و خشک نیز این فواصل فزایش می یابد. عمق و پهنای این چاله ها بین 45 تا 60 سانتی متر می تواند باشد.

درخت های آلو

معرفی انواع روش کاشت نهال آلو

نهال آلو حساس است به خصوص اگر از نوع مرغوبی نباشد. پس از ایجاد چاله ها بهتر است کل زمین را با علف کش ها ضدعفونی کنید و همچنین برای کیفیت بهتر خاک از کمپوست ها جهت ترکیب با خاک استفاده کنید. همه این کار ها را حداقل یک ماه قبل از عملیات کاشت درخت آلو انجام دهید.

هنگام کاشت توجه داشته باشید که ریشه هایی که آسیب دیده اند و یا زیادی بلند شده اند تا بچینید و به صورت کاملا باز ریشه را طوری داخل چاله قرار دهید و خاک بریزید، که جای تنفس کافی برای کل ریشه به خصوص ریشه مرکزی وجود داشته باشد.

پس از کاشت نهال آلو، ریشه را غرق آب کنید تا رشد مطلوبی را شروع کنند. همچنین کاشت آلو در پاییز و زمستان که خاک به صورت طبیعی دارای مقدار رطوبت است می تواند در این زمینه موثر باشد. کاشت آلو از روش های بذری، کاشت قلمه، پیوند و خوابانیدن قابل انجام است.

میوه آلو سیاه

 

نکات مهم حین پرورش و کاشت درخت آلو

  • محل کشت نهال آلو باید حداقل 6 ساعت در روز آفتاب گیر باشد.
  • درخت آلو بعنوان یک درخت میوه معتدله احتیاج به سرما دارد تا از بین رفتن هورمون های خواب و شکوفه زدن درخت آغاز شود.
  • گرمای محیط کشت آلو نیز باید کافی و مطلوب باشد؛ چرا که برای باردهی و رسیدن میوه های درخت آلو به گرما نیاز است.
  • محل کاشت آلو نباید سرمای بهاره دیررس داشته باشند. زیرا سرمای بعد از شکوفه زدن درخت، باعث یخ زدگی شکوفه ها و در نتیجه باردهی کمتر درخت می شود. گونه های دیرگل مناسب اینگونه مناطق هستند
  • استفاده از پشم شیشه اطراف درخت آلو، روغن پاشی، هورمون افزایی و استفاده از کود های خاص نیز، نمونه راه های دیگری جهت جلوگیری از یخ زدگی شکوفه ها هستند؛ اما احتمال زیادی را جهت محافظت از شکوفه ها، در بر نمی گیرند.
  • اگر منطقه کاشت نهال آلو، دارای یخبندان های زمستانی است، از گونه های سردسیر و دیرگل نهال آلو باید استفاده شود. اگر در منطقه ای گرمسیر که تابستان هایی گرم (تا 45 درجه سانتی گراد) کشت آلو صورت می گیرد، از نمونه رقم های زودگل و گرمسیر درخت آلو باید استفاده شود.
  • صبوری، ویژگی مهمی است که یک باغدار آلو باید داشته باشد. چرا که درخت آلو نسبتا دیر به باردهی می رسد و مراقبت های خاص خود را دارد.
  • قبل از عملیات کاشت درخت آلو، عناصر خاک را در آزمایشگاه مورد بررسی قرار دهید تا در صورت کم یا زیاد بودن عناصری خاص، از کودها و مواد مناسب استفاده کنید تا مشکلات خاک برطرف و کیفیت آن بهبود یابد و میوه های آلو تغذیه بهتری داشته باشند.

گونه زرد آلو

 معرفی انواع بیماری و آفات شایع در درخت آلو و مراقبت های لازم جهت پیشگیری

انواعی از بیماری ها و آفات برای درخت آلو وجود دارد که بعضی هایشان مخصوص مناطق گرمسیر و یا سردسیر هستند. به صورت کلی بیماری ها و آفات در سرما از بین می روند به جز آنهایی که مقاوم به سرما هستند و یا خودشان نیز خواب زمستانی دارند. در ادامه به توضیح دقیق تری از این آفات و بیماری ها می پردازیم:

  • بیماری ها و آفات مناطق گرمسیر

  1. سوسک شاخه بلند رزاسه: این نوع آفت زمانی که گرمای هوا سبب ایجاد تنش خشک شدن و یا کم آبی در سرشاخه ها و درخت آلو شده است، آسیب های خود را به درخت وارد می کند و سرشاخه را خشک می کند. بهترین راه درمان، آبیاری و کود و رسیدگی های منظم به درخت است تا جلوی فعالیت بیشتر این آفت گرفته شود؛ در نهایت، با روش های مخصوص از فرآیند تخم ریزی و یا تولد حشرات کامل، جلوگیری کرده و می توان به کل از حضور این آفت خلاص شد.
  2. سفیدک سطحی: این بیماری در گرمای تابستان و کاهش رطوبت هوا تکثیر می شود؛ اما به سرما نیز مقاومت داشته و در زمستان از بین نمی رود. راه از بین بردن این بیماری استفاده از سموم شیمیایی در زمان مناسب و با مقداری مشخص است که این موارد را باید تحت نظارت کارشناسان کشاورزی انجام شود تا کاشت نهال آلو در امان باشد.
  3. کنه تار عنکبوتی: این کنه گونه ای پلی فاژ است یعنی از گیاه های مختلفی می تواند تغذیه کند. پس چه زمانی که درخت آلو برگ دارد و چه زمانی که خزان کرده است، این آفت خطر محسوب می شود. در هوای گرم تکثیر بیشری دارد. رعایت بهداشت زراعی و کنترل آفات به محض درگیری، از روش های جلوگیری از خسارت زیاد به کاشت درخت آلو هستند.

کنه تار عنکبوتی

  • بیماری ها و آفات مناطق سردسیر

  1. کرم سفید ریشه: این آفت از طریق نهالی که ریشه آلو دارد و یا کود دهی آلوده، وارد خاک شده و ریشه های نهال آلو را درگیر می کند. از آنجایی که کنترل آفات داخل خاک دشوار است بهترین راه، پیشگیری از درگیری درخت آلو با این آفت است. از این رو باید از نهالستان های معتبر و قابل اعتماد نهال های خود را خریداری فرمایید.
  2. پوسیدگی فایتوفتورایی طوقه و ریشه: این بیماری از آبیاری بیش از اندازه و بافت خاک نامناسب می آید که ریشه ها و طوقه را درگیر کرده و باعث پوسیدگی و در نهایت مرگشان می شود. همچنین این بیماری تحمل یخبندان زمستان را دارد و با سرما از بین نمی رود و کاشت نهال آلو را به خطر می اندارد.
  3. کرم خراط: این آفت در سرشاخه های درخت تخم گذاشته و لارو هایش با نفوذ به وسط شاخه باعث خشکیدگی آن می شوند. مسدود کردن این سوراخ های ایجاد شده توسط لاروها، یکی از راه های جلوگیری از نابود شدن درخت با این آفات است.
  4. شانکر درختان میوه ی هسته دار: این بیماری باکتریایی فقط درختانی را درگیر می کند که ضعیف باشند و یا روی تنه و شاخه هایشان زخم هایی وجود داشته باشد تا از طریق آب باران وارد تنه بشوند و درخت را عفونی و مریض کنند. بنابراین مهمترین فاکتور برای کاشت درخت آلو، خرید نهالی مقاوم و مرغوب از نهالستانی معتمد است.

کرم خراط

خاک و آب مناسب کاشت نهال آلو

  • خاک مناسب کاشت نهال آلو

زمینی که نهال های آلو در آن کشت می شوند باید حتما زهکشی شده باشد؛ خصوصا اگر خاک سنگینی دارد. چرا که خاک سنگین اصلا مناسب درخت آلو نیست. بهترین ترکیب و بافت خاک برای کاشت آلو، خاک های لومی و شنی هستند.

جنس خاک نیز بهتر است اسیدی یا خنثی باشد؛ خاک های قلیایی خیلی مناسب آلو نیستند، از این رو PH مناسب می تواند بین 5.2 تا 6.8 باشد. هنگام کاشت بهتر است خاک مرطوب باشد اما خاک همیشه مرطوب نیز برای کاشت درخت آلو مناسب نیست.

  • آبیاری نهال های آلو

میزان آبیاری لازم درخت آلو، بستگی به اقلیم محل کاشت نهال آلو دارد؛ اما بهترین میزان آبیاری درخت آلو، هفته ای دوبار است. همچنین محل آبیاری فقط باید پایه تنه درخت و به صورت عمیق باشد.

خیس شدن برگ ها و شاخه ها خطر ابتلا به قارچ ها را در درخت بالا می برند. از زیادی تیره شدن رنگ قهوه ای پایه تنه، می توان دریافت که میزان آبیاری بیش از اندازه بوده است. آبیاری بیش از اندازه باعث خفگی ریشه ها می شود.

درخت آلو زرد

طریقه کودهی درخت آلو و بهترین کود های مناسب درختان آلو

اولین کود دهی نهال آلو یک ماه پس از کاشت آن است. در کل کود دهی درخت آلو بستگی به سن درخت، قدرت رشد نهال، جنس خاک و چنین عواملی بستگی دارد. معمولا کود های نیتروژن دار برای کمک به رشد سریع تر و پر برگ و شاخه شدن نهال استفاده می شوند. به این نکته باید توجه داشت که کود نباید با ریشه و تنه درخت یا نهال برخورد مستقیم داشته باشد.

انواع روش هرس درخت آلو چگونه انجام می شود

اینکه هرس درخت آلو چه زمانی و با چه شیوه ای صورت گیرد، بستگی به زمان کاشت نهال آلو دارد. یعنی زمان و شیوه هرس درختی که زمستان کاشته شده با درختی که در بهار کاشته شده متفاوت است. اما به صورت کلی، هرس درخت آلو نباید در زمستان انجام شود؛ چرا که درخت را در معرض بیماری های قارچی و عفونی و برگ نقره ای و خطرات دیگری قرار می دهد.

بهترین زمان هرس، اواسط بهار تا اواسط تابستان است. هرس درخت آلو می تواند به دلایل مختلفی انجام گیرد. فرم دهی، جوانسازی، از بین بردن شاخه های خشک و کم بار و افزایش رشد و باردهی درخت از نمونه دلایل و شیوه های هرس درخت آلو هستند.

 هرس درخت آلو

معرفی انواع کاشت درخت آلو ایرانی و خارجی

درخت آلو گونه های زیادی دارد که به معرفی آنها پرداخته ایم:

  • نهال آلو برقان: میوه اش درشت و قرمز تیره است و مزه ای ملس دارد. بیشتر در خشکبار استفاده دارد و عمر اقتصادی اش حدود سی سال است. مقاومت زیادی نیز نسبت به سرما دارد.
  • آلو آنجلا: این گونه آلو دیرگل، از سال دوم بار می دهد و مقاومت بسیاری نسبت به سرما دارد. رنگش بنفش خیلی تیره است و حدود 9 ماه در سردخانه دوام می آورد.
  • آلو خونی: میوه ای کمیاب به رنگ قرمز خونی است. نسبت به سرما مقاوم است و تا دمای 42 درجه سانتی گراد نیز تحمل گرمایی دارد.
  • آلو زرد اراک: این گونه نهال آلو بومی ایران و دیرگل است. طعمش تقریبا ترش است و پوسته اش به رنگ زرد و کمی نارنجی است. قیمت نسبتا بالایی دارد و در گرما رشد و باردهی مطلوب تری دارد.
  • آلو بخارا: این آلوی زرد رنگ بسیار خوش طعم بوده و در خشکبار نیز کاربرد زیادی دارد. کاشت نهال آلو بخارا در اقلیم سردسیر صورت می گیرد و مقاومت بسیار بالایی تا دمای 30 درجه زیر صفر را دارا است.
  • آلو اختری: این میوه در برابر خشکی و سرما مقاوم است و در اکثر خاک ها قابلیت رشد دارد. به مدت 5 ماه می تواند در انبار سالم بماند. تا 11 سالگی به هرس نیازی ندارد. مزه ای شیرین و ملس و اندازه ای درشت و بافتی نرم دارد.
  • آلو خرمایی: این رقم دیرگل، مناسب کاشت در مناطق سردسیر است و عمر اقتصادی اش حدود 23 سال است.
  • آلو سیاه: این رقم نهال آلو بومی بلژیک و دیرگل است. این درخت، مقاوم است و عمری طولانی دارد. مناسب کشت در مناطق معتدل است. مزه میوه اش شیرین است و در صنعت خشکبار نیز کاربرد دارد.
  • آلو شرابی: این رقم دیرگل است و محیطی غرقابی را دوست نمی دارد. در آب و هوای مدیترانه ای بهترین رشد را دارد. طعمش بسیار لذیذ است و در کشور عزیزمان ایران نیز طرفدار زیادی دارد.
  • کاشت درخت آلو کالیفرنیا: این رقم آلو دیرگل است و طول عمر اقتصادی اش بیش از 26 سال است. این درخت مقاومت خوبی نسبت به خشکی دارد. اقلیم های سردسیر، معتدل و کوهستانی مناسب کاشت نهال آلوی کالیفرنیا هستند. میوه هایش درست، شیرین و ملس اند.

گونه قرمز رنگ آلو

  • قطره طلا: رنگ این گونه آلو، زرد و گاها رو به سبز است. مقاومت بالایی نسبت به آفات و بیماری ها دارد و در فصول گرم تقریبا هر هفته 22 لیتر آب احتیاج دارد.
  • شابلون میان رس: این گونه  دیرگل، بومی اروپاست؛ مقاومت بسیار خوبی نسبت به سرما و همچنین آفات و بیماری ها دارد. عمر اقتصادی اش بیش از 24 سال است و طعم بسیار دلنشینی دارد.
  • شایرو: این گونه از سال سوم بار می دهد. مزه ای ملس و اندازه ای کوچک دارد. زرد رنگ است و نهال آلویی اصلاح شده است.
  • لومبارد: میوه این گونه ارغوانی رنگ و بیضی شکل است. گوشتی نرم و طعمی شیرین و گس دارد.
  • یلواگ: این رقم، پیوندی است و درشت، شیرین و آبدار و زرد رنگ است.
  • بوربانک: این گونه قرمز رنگ با هاله های سبز است. درشت و ترش مزه است. کاشت نهال آلو بوربانک برای صنعت لواشک و کمپوت سازی نیز استفاده می شود.
  • تخم مرغی: این گونه دیرگل، از سال سوم شروع به باردهی می کند. رنگش سیاه است و شکل تخم مرغی دارد. بسیار آبدار و ملس است.
  • بوراکا: این گونه زود است. از خانواده آلو سیاه است و اندازه ای متوسط دارد. این گونه نهال آلو، مقاومت خوبی نسبت به بیماری شارکا دارد.

گونهه تخم مرغی آلو

خواص میوه آلو

این میوه سرشار از ویتامین ها و عناصر مفید برای سلامت بدن است. در ادامه به تعدادی از این عناصر و همچنین تاثیر و فواید این میوه روی سلامتی بدن اشاره کرده ایم:

  • ویتامین هایی مثل: A, B2, B6, C و …
  • عناصری مثل: کلسیم، پتاسیم، آهن، فسفر، منیزیم و …
  • سرشار از آنتی اکسیدان ها و فیبر
  • کنترل فشار خون
  • بهبود عملکرد دستگاه گوارش
  • کاهش بیماری های اعصاب
  • تقویت کلیه ها
  • پاکسازی خون

جمع بندی نهایی در رابطه با کاشت نهال آلو

در این مقاله دریافتیم که میوه آلو میوه ای با گونه های بسیار متنوع و خواص فراوان است. کاشت درخت آلو می تواند در اکثر اقلیم ها صورت گیرد و درخت آلو فقط به سرمای خیلی شدید و گرمای بیش از اندازه حساسیت دارد. در اوایل سال رشد نهال آلو، مراقبت و توجه زیادی نیاز است اما پس از آن درختی مقاوم خواهد بود. اما این به این معنا نیست که دیگر احتیاجی به مراقبت ندارد.

درخت آلو درختی حساس است و برای سمپاشی، کودپاشی و آبیاری و … بهتر است با متخصصان کشاورزی مشورت کنید و سپس اقدام به هرگونه عملی در رابطه با کاشت نهال آلو انجام دهید. مشاوران خبره دکترنهال از خرید نهال آلو تا کاشت و پرورش آن همراه شما عزیزان هستند.

جهت خرید نهال با ما در تماس باشید

اگر کشاورز یا باغدار هستید و یا علاقه مند به پرورش انواع نهال میوه می باشید، می توانید با کیفیت ترین ارقام نهال میوه را از ما خریداری نمایید. دکتر نهال دارای مجوز رسمی از جهاد کشاورزی آماده ی ارسال انواع نهال میوه پربار به سراسر کشور می باشد. کافیست همین حالا با ما در تماس باشید.

دیدگاه و پرسش