کاشت نهال گوجه سبز: (نکات تخصصی کاشت درخت آلوچه سبز)

کاشت نهال گوجه سبز با روش اصولی:

گوجه سبز یا آلوچه، میوه بهاری خوشمزه و پُرطرفدار، با مزه به نسبت ترش است که حاوی املاح، مواد معدنی و ویتامین های مفید برای سلامت انسان است. این میوه، اغلب در مناطق مختلف کشورمان به ویژه در نواحی شمالی کشور به وفور یافت می شود. کاشت نهال گوجه سبز؛ از لحاظ اقتصادی به صرفه است.

اگر به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد کاشت و خرید این نوع نهال، یا علاقمند به تحقیق و جستجوی خرید و یا کاشت درخت گوجه سبز، برای باغچه منزلتان هستید ولی آشنایی کافی با نحوه کاشت، پرورش، شرایط، اقلیم مناسب و مراقبت از این گیاه را ندارید و حتی اگر فکر می کنید پرورش این گیاه کار بسیار راحتی است، پیشنهاد می کنیم مطالعه این مقاله را از دست ندهید!

معرفی کلی درخت گوجه سبز:

گوجه سبز، درختی برگ ریز با میوه های هسته دار است. با کاشت نهال گوجه سبز، و پرورش آن، ارتفاع درخت به حدود ۳٫۵ تا ۴٫۵ متر خواهد رسید. این درخت می تواند به صورت فشرده حتی در فضایی کوچک رشد کند. برگ های درخت گوجه سبز به صورت بیضی مانند با حاشیه دندانه دار و برگ های سبز تیره هستند.

محققان معتقدند گوجه سبز از نسل آلو وحشی است که برای اولین بار در دوران باستان در ایران کشت شد؛ هرچند که تاریخچه آن به طور دقیق مشخص نیست اما، در اصل، بومی اروپا بوده است. بسیاری از درختان گوجه سبز به صورت خودبارور هستند؛ اما، گاهی ممکن است کاشت گوجه سبز، بی ثمر باشد. بنابراین، برای خرید نهال مناسب، مشاوره با متخصصان کشاورزی توصیه می شود.

نمایی از فصل گلدهی گوجه سبز

گوجه سبز (greengage) جزو اولین درختانی است که در باغ میوه گُل می دهد. نام علمی این میوه، Prunus domestica است، نوعی آلوی کوچک، گرد و بیضی مانند، با بافتی صاف و گوشتی که به رنگ سبز مایل به زرد است. این میوه، در دهه ۱۷۲۰ توسط سر ویلیام گیج از فرانسه وارد بریتانیا شد.

کاشت نهال گوجه سبز با چه میزان فاصله و رعایت چه نکاتی انجام می شود:

معمولاً برای رشد بهترِ نهالِ درختان، به ویژه برای کاشت درخت گوجه سبز، بهتر است آن ها را در فواصل مشخصی از هم کاشت تا نهال ها به حد کافی از تابش نور خورشید بهره مند شوند. متخصصان کشاورزی توصیه می کنند که برای کاشت گوجه سبز بهتر است فواصل درختان از هم حدود ۵ تا ۶ متر باشد. همچنین، این حد از فاصله، به باغداران کمک خواهد کرد تا در صورت وجود آفات در یک نهال، بتوانند کنترل بهتری برای ممانعت از آلوده شدن سایر نهال ها داشته باشند.

بهترین فصل کاشت نهال گوجه سبز و شرایط آب و هوایی پرورش این نهال:

گوجه سبز را می توان در مناطقی که تابستان هایی گرم و آفتابی و شب هایی خنک دارد،  رشد داد. رشد گوجه سبز تقریباً مانند رشد سایر ارقام درخت آلو است. برای کاشت گوجه سبز، باید در اوایل زمستان که درخت خواب است یا در اواخر پاییز و اوایل زمستان، ریشه عریان را کاشت.

برداشت میوه های آن در ماه های تیر-مرداد خواهد بود. نهال را با ریشه عریان، در منطقه ای محافظت شده و آفتابی در خاکی حاصلخیز که دارای زهکشی مناسب است، قرار می دهند. برای این کار، باید گودالی را که به اندازه کافی پهن و به عمق ریشه است، حفر کرد و مراقب بود تا پیوندک و پایه نهال دفن نشود. سپس، باید درخت را به خوبی آبیاری کرد.

از طرف دیگر، آب و هوای شرجی و معتدل بسیار مناسب پرورش این نوع نهال است. تابش مستقیم آفتاب به آن ها در رشد بهینه و بهره وری محصول و حتی در طعم شیرین میوه آن موثر است.

معرفی انواع روش کاشت درخت گوجه سبز و چگونگی کاشت نهال گوجه سبز:

برای پرورش نهال گوجه سبز؛ معمولاً از سه شیوه استفاده می شود:

  • پیوند زدن:

از درختان با کیفیتی که باردهی بالا و محصولات با کیفیت تولید می کنند، به عنوان پیوندک استفاده می شود و گوجه سبز روی پایه مناسب پیوند زده می شود. در صورتی که خاک کاشت گوجه سبز مرطوب، حاصلخیز و با زهکشی مناسب باشد، استفاده از پایه گوجه سبز، بهترین گزینه برای کاشت نهال خواهد بود. بهتر است نهال در مکانی محافظت شده و آفتابی کاشته شود و به طور مرتب علف های اطراف آن زدوده گردد.

  • کاشت دانه یا هسته گوجه سبز:

کاشت از طریق هسته، برای به دست آوردن پایه مناسب است. اما، در این روش باید هسته گوجه سبز کاملاً رسیده باشد و پس از جدا کردن از قسمت گوشته میوه، کاملاً شسته  شود. سپس، هسته ها را در مکانی خشک و در دمای محیط قرار می دهند تا رطوبت آن به طور کامل از بین برود.

در این مرحله، سرمادهی به هسته به منظور کسب توانایی جوانه زنی، در روند کاشت نهال گوجه سبز، ضروری است. بعد از این کار، هسته ها، در خاک با زهکشی مناسب و در جایی تاریک و گرم کاشت می شوند.

  • خواباندن:

شاخه ای از درخت گوجه سبز، بدون آنکه از درخت جدا شود، درون خاک قرار داده می شود؛ تا این شاخه، علاوه بر تغذیه از درخت، بتواند در خاک ریشه زایی نماید. بعد از ریشه دار شدن شاخه، برش این شاخه از درخت انجام می شود که روش جالبی برای کاشت نهال گوجه سبز، محسوب می شود.

نکات مهم پرورش درخت گوجه سبز:

حدود ۳ تا ۴ سال بعد از کاشت نهال گوجه سبز، و قابلیت شکوفه زدن آن،  ممکن است نهال ها در تهدید یخبندان قرار گیرند. در نتیجه، لازم است تا از آن ها در برابر سرما محافظت شود. انتقال نهال ها به محیطی سرپوشیده و آفتابی بهترین گزینه برای محافظت از آن ها است. در صورت کاشت نهال ها در باغ، بهتر است آن ها را در مقابل دیواری رو به جنوب یا غرب قرار داد تا اطمینان حاصل شود که میوه ها در معرض آفتاب و گرمای کافی قرار می گیرند.

جهت مشاهده لیست انواع خرید نهال گوجه سبز به منوی سایت مراجعه نمایید.

بهترین کودها و روش کوددهی با کاشت نهال گوجه سبز:

با توجه به اینکه کاشت درخت گوجه سبز، می تواند محصولات پُرباری را بر روی شاخه درختان ایجاد کند، این درختان، به خوبی به کودها، به ویژه کودهای نیتروژنی پاسخ می دهند. در اواسط بهار، مالچ کود دامی را که به خوبی پوسیده شده است بر روی درختان می مالند تا به حفظ رطوبت خاک، کاهش علف های هرز و تامین نیتروژن آن ها کمک کند. این کار را می توان با کود نیتروژن غیر ارگانیک مانند سولفات آمونیاک تکمیل کرد.

کود مناسب و نکات کاشت گوجه سبز

در اواخر زمستان، تغذیه درختان با کود عمومی حاوی پتاسیم بالا مانند Vitax Q4 بسیار موثر است. برای این کار در هر متر مربع از حیاط دو مشت از این کود را در اطراف درختانی که در خاک رشد می کنند و دو و نیم مشت در اطراف درختانی که دور آن ها علف قرار دارد، پخش می کنند.

مناسب ترین نوع خاک و آب برای کاشت نهال گوجه سبز:

کاشت گوجه سبز؛ نیاز به رطوبت بسیار بالایی دارد، بنابراین بهتر است در خاک های رسی یا لومی مناسب کاشت شوند که زهکشی مناسبی هم داشته باشند. تغذیه و آبیاری مناسب و به موقع می تواند تا حد زیادی عملکرد خاک را افزایش دهد. زیرا خاک های غرقاب به هیچ عنوان مناسب پرورش نهال گوجه سبز نیست.

قبل از کاشت این نهال، بهتر است مواد آلی حجیم به خاک های گچی شنی و کم عمق اضافه شود. همانطور که نهال ها در ظرف رشد می کنند، جهت ممانعت از خشک شدن کمپوست گلدان در تابستان، باید مطمئن بود که گلدان ها به اندازه کافی برای آنها بزرگ هستند.

انواع شیوه های هرس درخت گوجه سبز چه می باشد؟

هرس، بلافاصله بعد از کاشت نهال گوجه سبز انجام نشده و معمولاً در اواخر بهار یا اوایل تابستان این کار صورت می  گیرد. همانند همه درختان آلو، هرس را نباید در فصل زمستان یا در فصلی که درختان در خواب هستند، انجام داد. چون، ممکن است خطر ابتلا به شانکر باکتریایی و برگ نقره ای افزایش یابد. همچنین، هرس باید زمانی انجام شود که درخت پُر از برگ است.

هرس درختان گوجه سبز، به ویژه در درختانی که چندین سال محصول داده اند، موجب تشویق درخت برای تولید ساقه های میوه دار می شود. از طرف دیگر بهتر است در صورت مشاهده شاخه های خشک بر روی این درختان، آن ها را هرس کرد. اگر علاقمند به کاشت نهال گوجه سبز، هستید بهتر است با سه شیوه متداول ، هرس شاخه یا سرزنی، روش تنگ کردن و زخم زنی آشنا شوید.

هرس درخت گوجه سبز

در روش سرزنی، تنها شاخه های کوچکی از درختان بریده می شود تا تحریکی برای رشد سایر جوانه ها باشد. در روش تنگ کردن، شاخه ها به کلی از کنار شاخه های ضعیف بریده می شوند. این روش بر روی شاخه هایی انجام می شود که با استفاده از روش هرس سرزنی دچار رشد جارویی شده اند. در روش خم زنی، آوند شاخه ها بریده می شود و با بستن وزنه و طناب بر روی این شاخه، آن را به تنه درخت اتصال می دهند.

معرفی انواع بیماری و آفات فراگیر درخت گوجه سبز و نیازهای مراقبتی:

همانند بسیاری از انواع درختان میوه، کاشت نهال گوجه سبز نیز مصون از آفات و بیماری ها نخواهد بود. لذا، مراقبت و نگهداری درختان در برابر آفات، در سلامت، طول عمر درخت و کیفیت محصولات آن بسیار موثر خواهد بود.

از جمله بیماری ها و آسیب هایی که ممکن است درختان گوجه سبز در معرض آن قرار گیرند عبارت است از: بیماری برگ نقره ای، پوسیدگی قهوه ای، بید، کرم شب پره، لارو پروانه، مگس اره آلو،  زنبور، شته و پرندگان.

برای درمان بیماری برگ نقره ای که ممکن است با کاشت درخت گوجه سبز، مشاهده گردد، باید از اواخر خرداد تا اواخر مرداد، درختان را هرس کرد. بهتر است هرس ها به طور منظم و کوچک انجام شوند.

در پوسیدگی قهوه ای، نوعی بیماری قارچی که باعث پوسیدگی قهوه ای روی میوه می شود و گاهی پوستول های سفید یا تاول های کوچک چرکدار قارچ روی سطح آن ایجاد می شود، بهتر است به محض مشاهده، تمام میوه های پوسیده برداشت و نابود شود تا از گسترش پوسیدگی جلوگیری گردد. این قارچ ها،  معمولاً در فصل تابستان و با افزایش رطوبت بدتر می شوند.

گاهی با کاشت نهال گوجه سبز، لارو پروانه آلو و مگس اره آلو از میان میوه ها عبور می کنند و فضله این حشرات به داخل میوه می رود و موجب کیفیت پایین میوه ها، بد شکل شدن و ریزش آن ها در تابستان می شوند.

با رسیدن کامل میوه گوجه سبز و متمایل شدن طعم آن از ترشی به شیرینی، زنبورها جذب آن می شوند. لذا، استفاده از تله   زنبور و یا پروانه که حاوی مواد فرمونی است، می تواند در جذب پروانه های نر و یا زنبورها موثر باشد و از تولید مثل آن ها ممانعت کند. چاره دیگر کار این است که به محض رسیدن محصول، آن ها را برداشت کنند و از قرار دادن میوه های بادآورده یا میوه های بیش از حد رسیده روی زمین خودداری شود.

معرفی انواع داخلی و خارجی برای کاشت نهال گوجه سبز:

برای کاشت گوجه سبز؛ ارقام مختلفی از آن در بازار موجود است که می توان به گوجه سبز شهریار، گوجه سبز برغان و مراغه، گوجه سبز سردرودی و آذرشهر، گوجه سبز ملایر، گوجه سبز سلطانی و سعدی؛ و از نمونه های خارجی به گوجه سبزهای اسرائیلی و ترکیه ای اشاره نمود.

همچنین، از جمله ارقام پُر رشد برای کاشت گوجه سبز می توان به بودارتز رِنِکولد (آلمان)، گوجه سبز برایانستون، کمبریج گیج و شفاف طلایی (بریتانیا)، کانریک (ترکیه)، گوجه سبز دنیستون (ایالات متحده آمریکا)، یاشیل آلچا یا گوی آلچا (آذربایجان) ، وانیل سبز (کوه پلیون، یونان)، رجینا کلودیا (ایتالیا) اشاره نمود.

جمع بندی نهایی در رابطه با کاشت نهال گوجه سبز:

در این مقاله، به طور خلاصه به معرفی درخت گوجه سبز، طریقه کاشت درخت گوجه سبز، شرایط و موارد مهم در کاشت و پرورش آن، زمان هرس کردن و انواع و ارقام نهال و محصولات گوجه سبز که در بازار موجودند، اشاره شد. همانند سایر درختان میوه، نهال درخت گوجه سبز نیز برای رشد به شرایط و ویژگی های خاصی از جمله: نور کافی، کود، خاک مناسب و آبیاری به موقع نیاز دارد، اما، این نهال ها به لحاظ اقتصادی به صرفه هستند. اگر شما هم به فکر پرورش و کاشت گوجه سبز هستید، پیشنهاد می کنیم آن ها را از نهالستان های معتبر خریداری نمایید.

همچنین در انتها سوالات و نکات خود درباره کاشت نهال گوجه سبز را برای ما در کامنت ها مطرح نمایید.

جهت خرید نهال با ما در تماس باشید

اگر کشاورز یا باغدار هستید و یا علاقه مند به پرورش انواع نهال میوه می باشید، می توانید با کیفیت ترین ارقام نهال میوه را از ما خریداری نمایید. دکتر نهال دارای مجوز رسمی از جهاد کشاورزی آماده ی ارسال انواع نهال میوه پربار به سراسر کشور می باشد. کافیست همین حالا با ما در تماس باشید.

دیدگاه و پرسش