کاشت نهال گردو: (جدیدترین روش کاشت درخت گردو)

راهنمای کامل جهت کاشت درخت گردو

کاشت نهال گردو به عنوان یکی از اقتصادی ترین احداث های باغات میوه محسوب می شود. معمولا باغداران عزیزی که قصد پرورش درخت گردو دارند، سود چشمگیری را از حرفه خود دریافت می کنند. مغز گردو در دنیا خواهان زیادی دارد و برای صادر کردن نیز انتخاب مناسبی است.

ما در این مقاله، نکات مهم کاشت و پرورش نهال گردو را مورد بررسی قرار داده ایم؛ و به تمام گونه های نهال گردو و ویژگی هایشان اشاره کرده ایم تا شما باغبانان و کشاورزان عزیز بهترین انتخاب و خرید نهال گردو را طبق سلیقه خود انجام دهید.

نگاهی اجمالی به بیوگرافی نهال گردو

درخت گردو یکی از کهن ترین درخت های جهان است که منشا آن نواحی هیمالیا است. قدیمی ترین درخت گردوی ایران، احتمالا در شهرکرد وجود دارد و مربوط به 1400 سال پیش یعنی دوره ساسانیان است. میوه گردو سرشار از ویتامین ها (مثل E، B12 و…)، پروتئین ها، فیبر و چربی های سالم است و برای تقویت سیستم ایمنی و عصبی بسیار مفید است.

میوه درخت گردو

اقلیم و فصل مناسب کاشت نهال گردو

بهترین اقلیم برای کاشت درخت گردو، مناطق معتدل و نیمه خشک هستند. گردو نسبت به سرمای زیاد (کمتر از 29- درجه سانتی گراد) و گرمای زیاد (بالای 40 درجه سانتی گراد) حساس است.

اگر منطقه ای که کشت نهال گردو در آن صورت می گیرد، زمستان های ملایم داشته باشد، فصل پاییز و زمستان برای کاشت گردو مناسب است؛ و اگر زمستان های سرد داشته باشد، بهار تا آخر تابستان بهترین زمان برای کاشت نهال گردو است. کاشت گردو در فصل پاییز به دلیل بارش باران های پاییزی، سبب یک سال باردهی زودتر درخت گردو می شود.

فاصله کاشت درخت گردو و نکات مهم کاشت گردو

برای کاشت نهال گردو باید چاله هایی به عمق 90 تا 110 سانتی متر و پهنای 80 سانتی متر ایجاد شود تا هنگام کاشت، به ریشه های نهال گردو فشار وارد نشود. فاصله این چاله ها بسته به اقلیم منطقه کشت گردو و گونه گردو منتخب برای کشت، متفاوت است.

بهترین فاصله برای گردوی پیوندی، 6*6 و برای گردوی ژنوتیپ 7*7 است. بهتر است چاله ها را یک فصل قبل از کشت نهال گردو ایجاد و از یک روز قبل چاله ها را از آب پر کرد. همچنین هنگام کاشت بهتر است خاک را کمی آغشته به اسید هیومیک جهت بهبود سازی ساختار و بستر خاک کرد.

زمین کاشت نهال گردو

ویژگی های یک نهال گردوی با کیفیت و مناسب برای کشت

  • نهال با کیفیت گردو حداقل باید دارای 40 سانتیمتر طول باشد.
  • نهال باید دارای ریشه‌های قوی باشد.
  • پایه و قسمت پیوند آن باید عمود باشد.
  • قسمت پیوند نهال نباید دارای زخم ها و برآمدگی های غیرعادی باشد.
  • نهال نباید هیچگونه رنگ پریدگی و بیماری و آفتی داشته باشد.
  • نهال گردو باید دارای شناسنامه و گواهی سلامت بهداشت باشد.

معرفی انواع روش کاشت و نحوه کاشت نهال گردو

هنگام کاشت درخت گردو باید به این نکته توجه داشت که مکان منتخب برای کشت گردو حتما حداقل روزی 7 ساعت نور آفتاب بگیرد. همچنین زهکشی خاک زمین کشت را باید جدی گرفت. مهمتر از همه اینجا، انتخاب نهال گردوی مناسب برای آب و هوای منطقه کشت است که در ادامه مقاله به این موضوع می پردازیم.

در نظر داشته باشید که ریشه های نهال گردو قبل از کاشت، نباید در معرض نور آفتاب و هوای آزاد قرار بگیرند؛ چرا که این موضوع، درصد ابتلا به بیماری نهال و درخت گردو را بالا می برد. انواع روش کشت نهال گردو به شرح زیر است:

  1. کاشت جوانه گردو: در این روش، گردو را خیسانده و جوانه دار کرده و سپس در گلدان کاشته می شود. این روش برای کاشت های بزرگ مناسب نمی باشد چرا که نیاز به مراقبت بیشتر دارد و زمان بر است.
  2. کاشت مستقیم نهال گردو: از نهالستان های معتبر و قابل اعتماد، نهال های گردو را تهیه کرده و در زمین مدنظر و چاله های ایجاد شده می کارند. این روش از کاشت نهال گردو، بهترین روش است چرا که در نتیجه نهایی درخت هایی یکدست تر و محصولاتی مشابه به بار می آید.
  3. کاشت حفاظتی: این روش مناسب زمانی است که کاشت نهال ها درون چاله ها ممکن است زمان بر باشد و تعدادی از نهال ها در معرض خطر قرار گرفتن زیر نور و هوای آزاد باشند. در این صورت اطراف ریشه نهال گردو را با پلاستیک های سیاه پوشش می دهند. این روش برای کاشت درخت گردو در شرایط آب و هوایی نامناسب نیز استفاده می شود.
  4. پیش کاشت: در این روش در محلی که اصطلاحا به آن پیش کاشت می گویند، نهال های گردو مرحله رشد خود را طی کرده و سپس به محل اصلی کاشت خود منتقل و کاشته می شوند. این روش سبب محافظت و کنترل رشد بهتر درخت گردو می شود.

شکوفه های درخت گردو

نکات مهم حین پرورش درخت گردو

  • آبیاری کافی و نسبتا زیاد و منظم در فصل رشد نهال گردو نکته قابل توجهی هنگام کاشت نهال گردو برای باغداران محترم است.
  • برای جلوگیری از آسیب دیدن و درگیری درخت گردو با بیماری ها و آفات، سم پاشی منظم و استفاده از محلول های ضدعفونی مناسب برای خاک بستر، اهمیت بسیاری دارد.
  • برای حفاظت از نهال گردو در برابر باد های شدید، باید از قیم با طول حدود 2 متر استفاده کرد.
  • جهت جلوگیری از آفتاب سوختگی یا آسیب دیدن تنه نهال در سوز سرما، می توان تنه نهال گردو را به چسب و رنگ آغشته کرد.
  • هرس کردن درخت گردو نیز نکته مهمی است که در ادامه به آن به صورت مفصل تر خواهیم پرداخت.

 معرفی انواع بیماری و آفات شایع در درخت گردو و مراقبت های لازم جهت پیشگیری

درخت گردو نسبتا درختی مقاوم است که کمتر به بیماری ها و آفات دچار می شود؛ اما با این حال بیماری ها و آفات مخصوص خود را نیز دارد که به فرآیند کاشت نهال گردو آسیب می رساند. در ادامه به انواع این موارد اشاره می کنیم:

آفات درخت گردو

  • شته گردو: شته ها با تغذیه از شیره گیاه ها باعث ایجاد اختلال در روند رشد و باردهی درخت و در نهایت باعث خشکیدگی درخت گردو می شوند.
  • کرم خراط: این نوع آفت، کرمی سفید رنگ با شاخک ها و بدنی پر از پرز است که از فضولات نارنجی رنگی دارد که باعث خشکیدگی برگ ها و میوه های درخت می شود.
  • شپشک گردو: این آفت مستقیما میوه درخت گردو را درگیر می کند و آن را از بین می برد؛ به این صورت که از میوه گردو تغذیه می کند و روی آن تخم گذاری می کند.
  • کرم سفید گردو: این آفت خطرناک ترین آفت درخت گردو به حساب می آید، بیشتر در نواحی سردسیر وجود دارد و از ریشه درخت گردو تغذیه می کند. این کرم سفید رنگ و دارای لکه های مختلفی روی بدنش است؛ تقریبا 3 سال می تواند عمر کند و وقتی بالغ شود طول آن به 25 میلی متر هم می رسد.

بیماری های درخت گردو

  • لکه برگ گردو: این بیماری با ظاهر شدن لکه های کپک مانند سفید رنگی روی برگ های درخت گردو که به شکل های تقریبا منظم و هندسی هستند، خود را نشان می دهد.
  • بلایت گردو: در این نوع بیماری، روی قسمت های سبز درخت گردو یعنی برگ ها و پوسته بیرونی میوه گردو، لکه های سیاه و کوچکی ایجاد می شود.
  • کپک مغز گردو: علت ایجاد این بیماری در درخت گردو، آبیاری و کوددهی نامنظم و تغذیه نامناسب درخت می باشد.
  • سنجاب ها نیز به دلیل تغذیه کردن از میوه درخت گردو، می توانند نوعی آفت برای این درخت محسوب شوند.

گردوهای درگیر آفات

راه های پیشگیری و همچنین از بین بردن این آفات و بیماری ها، استفاده از سموم و محصولات شیمیایی مناسب هستند. اما مهمترین نکته هنگام کاشت نهال گردو، خرید نهال گردوی سالم از نهالستانی قابل اعتماد است. دکترنهال با پرورش و نگهداری های تخصصی، نهال های سالم و پر محصولی را به شما باغداران محترم ارائه می کند.

خاک و آب مناسب پرورش و کاشت نهال گردو

خاکی که هنگام کاشت درخت گردو استفاده می شود باید حتما غنی شده باشد؛ چرا که درخت گردو در سال های اولیه رشد زیادی دارد و از این جهت، باید به خوبی تقویت شود. هنگام کشت گردو می توان از برگ های خشک شده درختان دیگر و کود های گیاهی استفاده کرد. اینکار از تبخیر رطوبت داخل خاک نیز جلوگیری می کند. Ph مناسب برای خاک زمین کاشت گردو 6 است.

آبیاری نهال گردو باید حتما به صورت منظم صورت گیرد؛ در فصل های گرم و خشک میزان آبیاری باید بیشتر باشد. در فصل پاییز و زمستان های سرد، آبیاری باعث یخ زدگی ریشه و درخت گردو می شود. بهتر است جهت آبیاری نهال های گردو، روش هایی انتخاب شود که آب را آهسته به خاک تزریق می کند تا ریشه درخت گردو بهترین جذب آب را داشته باشد.

طریقه کوددهی درخت گردو و بهترین کود های مناسب درختان گردو

بهترین و مناسب ترین کودها برای درخت گردو، کود هایی هستند که حاوی مواد آلی و مغذی باشند. از این رو کودهای آلی، مرغی و کمپوست گیاهی بهترین انتخاب ها برای کاشت نهال گردو هستند. این کود ها بهتر است هنگام کاشت، با خاک مخلوط شده و داخل چاله ها را پر کنند.

البته مصرف کود های مختلف و میزان استفاده از آنها، کاملا بستگی به ساختار خاک زمین کشت گردو دارد. از این رو بهتر است مقداری از خاک قبل از کاشت، در آزمایشگاه ها مورد بررسی قرار بگیرد.

کودپاشی خاک کشت گردو

انواع روش هرس درخت گردو چگونه انجام می شود

هرس کردن درخت گردو یکی از نکات مهم و قابل توجه در پرورش و کاشت نهال گردو است. چرا که شاخه ها برای بهتر و بیشتر میوه دادن، احتیاج به دریافت کامل نور خورشید دارند. وجود شاخه های خشکیده یا بی ثمر، با تغذیه مواد مغذی و جلوگیری از تابش نور آفتاب به دیگر نقاط درخت، جلوی رشد و نمو دیگر شاخه ها و میوه هایشان را می گیرد. از این جهت، هرس درخت گردو را باید جدی گرفت. بهترین فصل ها برای انجام این عمل، پاییز و زمستان هستند.

معرفی کاشت انواع نهال گردو ایرانی و خارجی

درخت گردو انواع و نژاد های مختلفی دارد. بهترین و مغذی ترین گردو ها بومی ایران هستند. اما با این حال در دیگر مناطق جهان نیز کاشت نهال گردو صورت می گیرد و میوه های مطلوبی نیز دارند. در ادامه به بررسی انواع این گردو ها می پردازیم:

نهال های گردوی ایرانی

  1. درخت گردو ژنوتیپ برتر: این درخت نژاد اصلاح شده است و ویژگی های بسیار مطلوبی دارد. دیرگل است و مقاومت زیادی در برابر سرما و بیماری ها دارد. تا ارتفاع 3000 متر از سطح دریا، مناسب برای کاشت این درخت است. از سال اول شروع به باردهی می کند اما به مرور زمان تقریبا از سال پنجم به بعد به ازای هر یک هکتار، 9 تن بار می دهد.
  2. درخت گردو تویسرکان: این درخت مناسب مناطق گرمسیر و کوهستانی نیز هست. ارتفاع بلندی دارد و از سال سوم کشت حدود 7 تن به ازای هر یک هکتار بار می دهد.
  3. درخت گردو دماوند: این گونه زودگل است و نسبت به سرما مقاوم است؛ اما با اینحال، ممکن است دچار سرما زدگی بشود. تا ارتفاع 1700 متر از سطح دریا برای کاشت نهال گردوی دماوند مناسب است. درختی مرتفع است و میوه هایی با پوست ضخیم اما بسیار خوش طعم و چرب دارد. نسبت به بیماری ها مقاومت خوبی دارد و حداکثر باردهی آن حدود 6 تن در هکتار است.

میوه های درخت گردو

نهال های گردوی خارجی

  1. درخت گردو چندلر: این گونه از درخت گردو، معروفترین و بهترین میان همه انواع گردوهاست. این درخت، مقاوم و پر بار است؛ بومی آمریکاست اما در ایران نیز کشت می شود. برای کاشت در مناطقی با ارتفاع 800 تا 1450 متر از سطح دریا مناسب است. در کل، این گونه انتخابی اقتصادی و مناسب برای کاشت نهال گردو است.
  2. درخت گردو لارا: این درخت زودگل است. تحمل سرمای شدید را ندارد و مناسب کاشت در مناطق گرمسیر است. تا ارتفاع 1700 متر از سطح دریا برای کشت این نهال گردو پیشنهاد می شود. درختی نسبتا حساس است و زود بیمار می شود. باردهی آن بیشتر در نواحی شاخه های جانبی درخت است.
  3. درخت گردو کانادایی: این گونه دیرگل است و مقاومت بالایی در برابر سرما دارد و برای ارتفاعات تا 3000 متر از سطح دریا نیز پیشنهاد می شود. ارتفاعی حدود 13 متر دارد و بعد از سال هفتم، به ازای هر درخت حدود 50 کیلو میوه گردو تولید می کند.
  4. درخت گردو هارتلی: این نوع درخت نیز دیرگل است. برای کاشت در ارتفاعات تا 2000 متر از سطح دریا مناسب است. به خشکی مقاوم است اما در برابر سرمای شدید مقاومت آن چنانی ندارد. سال اول بار می دهد و میوه هایش چرب و درشت هستند.
  5. درخت گردو اسرائیلی: این گونه دیرگل و پربار است. نهایتا تا سال دوم باردهی را شروع می کند و کیفیت خوبی دارد. درختی پایه کوتاه و مقاوم در مناطق سردسیر است.
  6. درخت گردو توسرخ: باردهی و عملکرد این نهال گردو بسیار بالایی دارد. این رقم از نظر زمان گلدهی، بسیار دیرگل بوده و برای کاشت نهال گردو در مناطق سردسیری مناسب می باشد. تنه ی نهال این نوع گردو همانند مغز آن اندکی به رنگ قرمز مایل است، همچنین نهال این رقم پایه کوتاه و زود بازده می باشد
  7. درخت گردو پدرو: این نوع درخت، کیفیت مطلوبی دارد و اقتصادی است. دیرگل است و برای کاشت در مناطق سردسیر مناسب است. میوه هایش پوست نازک، بیضی شکل، با مغزی درشت و و قهوه ای روشن هستند.
  8. درخت گردو فرانکت: این گونه نیز از بهترین انواع گونه گردو است و بومی آمریکا است. دیرگل است و مقاومت مطلوبی در سرما دارد. در سال اول میوه می دهد و میوه هایش خوش طعم، درشت و پوست نازک هستند.

باغ درخت گردو

جمع بندی نهایی در رابطه با کاشت نهال گردو

کاشت درخت گردو از قدیمی ترین کشت های میوه به شمار می آید. گردو، میوه ای بسیار مغذی و اقتصادی به شمار می آید و می تواند انتخاب مناسب و پر سودی برای یک باغدار باشد. از بهترین انواع گردو می توان به گردوی چندلر اشاره کرد؛ هرچند که گردو های ایرانی بسیار مغذی تر و لذیذ تر هستند و در دنیا به این ویژگی ها معروف می باشند.

کاشت انواع گردو اکثرا مناسب مناطق سردسیر هستند و با صبوری و مراقبت های منظم از درخت های گردو، می توان سود چشمگیری از کاشت نهال گردو دریافت کرد. شما باغبانان گرامی می توانید جهت خرید نهال گردو با کارشناسان خبره دکترنهال تماس حاصل فرمایید.

جهت خرید نهال با ما در تماس باشید

اگر کشاورز یا باغدار هستید و یا علاقه مند به پرورش انواع نهال میوه می باشید، می توانید با کیفیت ترین ارقام نهال میوه را از ما خریداری نمایید. دکتر نهال دارای مجوز رسمی از جهاد کشاورزی آماده ی ارسال انواع نهال میوه پربار به سراسر کشور می باشد. کافیست همین حالا با ما در تماس باشید.

دیدگاه و پرسش