پیوند نهال گیلاس یکی از پرطرفدارترین روش های تکثیر گیاهان میوه دار محسوب میشود. در این روش، امکان باردهی محصول روی پایههایی که مقاومت بالاتری دارند، وجود دارد.
در این مطلب قصد داریم به بررسی پیوند درخت گیلاس، مزایا، انواع و شیوه مراقبت از آن بپردازیم. پس تا پایان با ما همراه باشید.
پیوند نهال گیلاس چیست؟
مانند بسیاری از درختان میوه، درخت گیلاس نیز از طریق پیوند تکثیر میشود. هرچند نهال گیلاس را میتوان از طریق بذر تکثیر کرد اما معمولاً به دلایل زیادی توصیه نمیشود. عموماً از نهال های ۱ تا ۲ ساله که در پاییز کشت می شوند، بهعنوان پایهای برای درختان پیوندی استفاده می شود.
درختانی که از دانه شروع می شوند معمولاً ۱۰ سال طول می کشد تا به میوه دهی برسند. به همین دلیل، پرورش دهندگان ترجیح میدهند از روش پیوند نهال گیلاس که سریع تر و بهتر است، استفاده کنند.
باغداران حرفهای گیلاس، از درختی سود می برند که دو بافت گیاهی مختلف، پایه و پیوندک را ترکیب میکنند و تنوع میوهها را افزایش میدهند؛ به خصوص در آب و هوای معتدل. در نهالستانها، این درختان را با استفاده از نوعی پیوند تخصصی به نام جوانهزنی پیوند میزنند.
پیوندک قسمتهای بالایی گیاه که شامل؛ تنه درخت، شاخهها، برگها و میوهها هستند را توسعه میدهد. از طرف دیگر پایه، سیستم ریشه پیوند درخت را به شما خواهد داد.
واریته پایه باید به واریته اصلی پیوندک کمک کند تا با تنشهای خاک مقاوم در برابر عوامل بیماری زای خاک، قطع آب و غیره مقابله کند.
مزایای پیوند درخت گیلاس
شاید از خود بپرسید که چرا باید در بین روشهای متعددی که برای تکثیر و ازدیاد گیاهان وجود دارد، پیوند نهال گیلاس را انتخاب کنید.
پیوند از طریق نهال گیلاس سریع ترین راه برای رشد انواع محبوب و مطلوب گیلاس و درختچههای گلدار در مقیاس بزرگ است. رشد این درخت که یک رقم با ارزش تجاری بالا می باشد، با روشهای دیگر تکثیر مانند برش و لایهبندی دشوار است، اما با پیوند به خوبی پاسخ می دهند.
پیوندک ها گونه های بسیار گران بهایی هستند اما معمولاً سیستم ریشه زایی ضعیف، قدرت کمتر و دفاع کم تری در برابر عوامل بیماری زا دارند. با پیوند نهال گیلاس بر روی پایه هایی که معمولاً از ارقام سرسخت و جنگلی پیوندک است، میتوان بر همه این عیوب غلبه کرد.
پیوند این درخت روشی برای شبیه سازی انواع پیوندک گیلاس برای حفظ قوام شاخصهای آن مانند: اندازه، رنگ، طعم و غیره است.
انواع روش های پیوند درختان گیلاس
پیوند درخت گیلاس به روشهای مختلفی امکانپذیر است. انتخاب این روشها به نوع گیلاس، آب و هوا، خاک و رطوبت ناحیهای بستگی دارد که قرار است در آن رشد کند. بنابراین، نمیتوان یک نسخه پیوند را برای همه ارقام استفاده کرد.
انواع پیوند این نهال عبارتند از:
- پیوند اسکنه ای گیلاس
- پیوند پوست
- سپری
- نیمانیم
- و پیوند لولهای
جهت مشاهده انواع نهال گیلاس بر روی عبارت نهال گیلاس کلیک نمایید.
آشنایی با مراحل پیوند این نهال
حال که انواع پیوند نهال گیلاس را شناخته اید، باید با مراحل انجام یک پیوند صحیح نیز آشنا شوید. ما در ادامه یک دستورالعمل کامل از پیوند را بهصورت مرحلهای ذکر کردهایم.
مرحله اول؛ تهیه پایه و پیوندک
در ابتدا برای پیوند نهال گیلاس، شاخهای از رقمی که می خواهید پیوند بزنید را انتخاب کنید. به دنبال جوانهای با ظاهر سالم باشید، اما دقت کنید که جوانهها باز نشده باشند. حتماً در هنگام جدا کردن شاخه به یاد داشته باشید که وقتی شاخه روی درخت قرار دارد کدام طرف به ریشه نزدیک تر بوده است؛ زیرا بعداً مهم خواهد بود.
پایه شما باید گیاهی سالم و سرزنده باشد؛ چرا که تمام انرژی را برای زنده نگه داشتن پیوندک فراهم میکند و یکی از دو کفه اصلی و لازم برای پیوند درخت گیلاس است.
مرحله دوم؛ ایجاد برش بر روی پایه
در این مرحله باید محل پیوند روی پایه را برش دهید. یک قسمت مستقیم از پایه را انتخاب کنید که نزدیک به هیچ گرهای نباشد. با چاقوی خود، با احتیاط ساقه را با زاویه ۴۵ درجه برش دهید. بهطوری که برش به سمت ریشه باشد.
سپس یک برش کم عمق از حدود یک سانت بالاتر از اولین برش بزنید و به سمت پایین بچرخانید تا به برش اول برسد.
مرحله سوم؛ برش پیوندک
شما در این بخش میخواهید یک تکه از پیوندک خود را ببرید که شامل یک جوانه بوده و به اندازه و شکل قطعهای است که به تازگی از پایه بریدهاید. درست از زیر جوانه شروع کنید و آن را در زاویه ۴۵ درجه برش دهید. سپس برش کم عمق خود را حدود یک سانت بالاتر ببرید، یا هر اندازه که نیاز دارید این قطعه را پیوند تطبیق دهید.
مرحله چهارم؛ چسباندن پایه و پیوند
از لاستیکهای پیوندی استفاده کنید تا جوانه را محکم به پایه بچسبانید. بعد از اینکه آن را محکم کردید، کل ناحیه پیوند درخت گیلاس را با چسب بپیچید.
شما می توانید بیشتر قسمت را با چند لایه بپیچید، اما بیش از یک لایه نوار روی خود جوانه قرار ندهید. حال باید حداقل ۱ ماه زمان بگذارید تا نتیجه حاصل از پیوند درختان را مشاهده کنید.
مرحله پنجم؛ برداشتن نوار
بعد از حدود یک ماه، نوار و لاستیک را بردارید و ببینید جوانه چگونه به نظر میرسد. اگر ظاهر سالمی دارد، عالی است و موفق شده اید. علاوهبر این، اگر پیوند نهال گیلاس موفقیت آمیز بود، در بهار آینده میتوانید درخت را در بالای ناحیه پیوند قطع کنید تا از جوانهای که پیوند زده اید رشد مجدد داشته باشید.
معرفی بهترین پایه برای پیوند نهال گیلاس
بهترین پایهها برای این پیوند شامل: گیلاس پرونوس آویوم، مازارد، چری گری لیف و میروبالان هستند که میتوانید از طریق آن یک پایه مقاوم و عالی برای رشد درختان خود داشته باشید.
نحوه صحیح مراقبت از پیوندها
برای اینکه خیالتان از اثربخشی پیوند نهال گیلاس راحت باشد، باید نکات مراقبتی از جمله آبیاری، هرس درختان و سم پاشی را جدی بگیرید. ما به این نکات در ادامه پرداختهایم.
میزان آبیاری نهال های گیلاس
پیوند درخت گیلاس، به ویژه گیلاس شیرین برای رشد و تولید محصول بالا به آب کافی نیاز دارد. لازم است بدانید که آبیاری منظم در سال اول استقرار گیاه، در بسیاری از موارد به ویژه در اوایل بهار، تابستان و گاهی در ماههای اول پاییز که نیاز به آب بیشتر می باشد، مورد نیاز خواهد بود.
اگرچه درختان گیلاس بالغ انعطافپذیر هستند و میتوانند از خشکسالی جان سالم به در ببرند، اما گاهی اوقات تامین آب کافی برای رشد آن ها بسیار مهم است. در مناطقی که بارندگی ناکافی یا بارندگی های نامتراکم در فصل بهار وجود دارد، باغداران ممکن است مجبور شوند آبیاری درختان خود را از اوایل بهار با شروع مرحله گلدهی آغاز کنند.
تامین آب کافی در طول تشکیل میوه ضروری است؛ زیرا باعث تولید میوههای بزرگتر شده و خطر ایجاد حفره سطحی در درختان گیلاس را کاهش میدهد. البته کشاورز باید ۵ الی ۷ روز قبل از برداشت محصول، آبیاری را قطع کند تا به لطافت میوه ها به دلیل غلظت بیش از حد آب ضرری نرساند.
نحوه هرس درختان گیلاس
مانند بسیاری از درختان میوه، باغداران میتوانند شکل دادن به درخت گیلاس جوان را با هرس کردن در طول سال دوم پس از کاشت آغاز کند. تصمیم برای شکل نهایی درخت بستگی به نوع پیوند و پایه، روش برداشت، اهداف عملکرد و غیره دارد.
تولید ساقه، کنترل عملکرد، بهبود هوادهی و حفظ طرح رشد درختان از جمله مزایای هرس محسوب میشود. در هر دو مورد، هر گونه هرس باید در اواخر زمستان، زمانی که درختان هنوز خواب هستند اما پس از دوره سرمای شدید انجام شود.
شما باید درختان گیلاس بالغ را نه تنها برای حفظ شکل خود، بلکه برای بهبود نفوذ نور خورشید و هوادهی تاج پوشش، هرس کنید.
علاوه بر این، درختان گیلاس بالغ را هرس کنید تا شاخههای ضعیف، شکسته، بیمار یا دارای جهت نادرست را حذف کرده و تشکیل جوانههای گلدار جدید را تشویق و تولید میوه را تثبیت کنید؛ این کار باعث ایجاد تعادل بین رشد رویشی و عملکرد آن میشود.
نحوه هرس به شدت به سیستم هدایتی درختان شما بستگی دارد. هرس درختان گیلاس برای تولید گل و میوه نیازی به مداخلات زیادی ندارد. دفعات هرس درختان بالغ معمولاً هر سال یک بار در اواخر زمستان یا اوایل بهار است، در حالی که درختان هنوز در خواب هستند تا آسیبی به آن ها نرسد.
مهم است که از برداشتن شاخه هایی با قطر بیش از ۵ سانتی متر یا طول ۲ سانت خودداری کنید. از طرف دیگر، باید شاخههایی را که بر روی شاخههای مولد سایه میاندازند را نیز قطع کنید.
چگونگی سمپاشی این گیاه
در زمان خواب درختان سم را با ۳ الی ۴ درصد آب مخلوط کنید. بهطوری که نسبت آن ۱۰۰ میلی لیتر گوگرد آهک به ۳ لیتر آب باشد. این ترکیب یک اسپری پاک کننده عمومی برای پیوند درخت گیلاس است. همچنین این سم هم خواص قارچکش و هم حشرهکش دارد و به کنترل آفات زمستان گذرانی که میتوانند جوانههای بهاری را نیش بزنند کمک میکند.
سخن آخر در خصوص پیوند نهال گیلاس
پیوند نهال گیلاس یکی دیگر از پیوندهای پرطرفدار درختان میوهای است که باعث افزایش بازدهی محصولات شما میشود. در این مطلب بهطور کامل فاکتورهای لازم برای رشد و پرورش پیوند درخت گیلاس را بررسی کردیم تا شما از آن بهعنوان یک راهنمای کامل و جامع استفاده کنید.
جهت اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه خرید نهال گیلاس پیوندی و کاشت آن می توانید از طریق درج کامنت و یا تماس با مشاورین فروش مجموعه دکتر نهال با ما در ارتباط باشید.
دیدگاه و پرسش