کاشت نهال بادام: (بررسی تخصصی کاشت درخت بادام)

معرفی کلی درخت بادام و کاشت نهال بادام:

جالب است بدانید یکی از جهانی ترین و تجاری ترین محصولات خشکبار و میوه ای جهان بادام می باشد. درختی که تاج نسبتا انبوه، ارتفاع نهایت ۱۰ متر به صورت کلی اندازه متوسطی دارد. این درخت مشابه درختان دیگر شرایط خاص خود را برای رشد و محصول دهی می پسندد.

این درخت در مناطقی که تابستان های گرم و خشک و زمستان های معتدل دارند، بهتر رشد می کند. از ۳ سالگی بادام ها را برداشت کرده و در ۵ سالگی درخت از برداشت اقتصادی لذت ببرید. در ادامه با ما باشید تا تمام موارد مرتبط با کاشت نهال بادام، را مرور کنیم.

فصل مناسب کاشت نهال بادام و بهترین شرایط جوی کاشت:

نهال بادام در برابر هوای مرطوب و نسبتا گرم بهار آسیب پذیر است. بنابراین، بهترین زمان برای کاشت درخت بادام، فصل پاییز و اوایل زمستان است. شما می توانید از ابتدای آبان تا اوایل دی  ماه، اقدام به کاشت بادام نمایید.

نهال بادام در فصل های بهار و تابستان میوه می دهد و در دو نوع زود گل و دیر گل وجود دارد. نهال های دیر گل، سرما را بهتر تحمل می کنند و برای زمستان های بسیار سخت و سرد مناسب هستند. نهال های زود گل مقاومت کمتری در برابر هوای سرد دارند و بهتر است در مناطق با زمستان معتدل کاشته شوند.

فصل کاشت بادام

میزان فاصله کاشت نهال بادام و نکات کاشت بادام:

یکی از مواردی که در هنگام کاشت درخت بادام، باید به آن توجه داشته باشید، فاصله درختان از یکدیگر است. فاصله نزدیک درختان به یکدیگر می تواند میزان رشد و میزان میوه دهی آن ها را کاهش دهد. به طور معمول، درختان باید حدود ۷ متر از هم فاصله داشته باشند تا بهترین نتیجه حاصل شود. علاوه بر این، محل انتخابی شما باید دارای نور کافی باشد.

معرفی انواع روش کاشت و چگونگی کاشت نهال بادام:

کاشت درخت بادام؛ به روش های مختلفی قابل انجام است که از آن جمله می توان به روش های زیر اشاره کرد.

  • کاشت بذر:

در این روش، ابتدا باید زمین را شخم بزنید، سپس دانه را در عمق مناسب بکارید. بهتر است کاشت بذر در فصل پاییز انجام شود؛ دانه ها پس از چند ماه و معمولا در فصل بهار، جوانه می زنند.

  • تکثیر از طریق پیوند

در این روش از وسط یا پایین شاخه هایی که به تازگی جوانه زده  اند، قلمه گرفته می شود. تکثیر از طریق پیوند نسبت به دیگر روش ها کاربرد کمتری دارد؛ چرا که به تجربه بسیار بالایی نیاز داشته و احتمال عدم موفقیت نیز زیاد است.

چگونگی کاشت نهال بادام:

برای پرورش و کاشت بادام؛ باید یک گودال با عمق مناسب ایجاد کنید، به طوری که تمام ریشه های نهال به صورت کامل در خاک قرار گیرد. پس از اینکه نهال را در خاک قرار دادید؛ خاک را با بیل و یا پای خود فشار دهید تا هوای زیر آن خارج شود.

نکات مهم پرورش درخت بادام:

اگر قصد پرورش و کاشت نهال بادام را دارید، به نکات زیر توجه داشته باشید.

  • نهال بادام تحمل گرما و رطوبت زیاد را ندارد و به همین دلیل باید در هوای سرد پرورش داده شود.
  • بادام به سرمای دیررس بهاره حساس است؛ چرا که این درخت در ابتدای بهار شکوفه می دهد و وجود سرمای شدید در ابتدای این فصل سبب ریزش گل های آن می شود.
  • نهال نر و نهال ماده بادام را باید در کنار هم بکارید تا میوه بدهد.
  • کاشت درخت بادام باید در مکانی با نور کامل آفتاب انجام شود.
  • عدم وجود نور کافی موجب عدم رشد و ریزش گل ها و میوه های جوان می شود.
  • درخت بادام روزانه به ۶ تا ۸ ساعت نور مستقیم آفتاب نیاز دارد.
  • بادام در ابتدای بهار شکوفه می دهد و فرایند رشد میوه در بهار و تابستان طی می شود.
  • عمر محصول آوری درخت بعد از کاشت نهال بادام، بین ۳۰ تا ۴۰ سال تخمین زده شده است.

جهت مشاهده لیست انواع خرید نهال بادام به منوی سایت مراجعه نمایید.

معرفی انواع بیماری و آفات شایع در درخت بادام و مراقبت های لازم جهت پیشگیری:

برخی از شایع ترین انواع بیماری و آفات درخت بادام به شرح زیر است:

  • لکه آجری بادام

این بیماری در درختان بادام بسیار شایع است و در مناطق با رطوبت بالا بیشتر دیده می شود. نشانه این بیماری ایجاد لکه های نارنجی مایل به قرمز رنگ در سطح برگ است. مهم ترین روش کنترل بیماری، از بین بردن بخش های آلوده و رعایت بهداشت باغ است.

  • لکه غربالی بادام:

این بیماری باعث ایجاد لکه های رنگ پریده مایل به زرد روی برگ های درخت می شود. سمپاشی با استفاده از سموم بردو، کاپتان و اکسید مس می تواند به کنترل این بیماری کمک کند.

  • صمغ زدگی تنه:

باکتری ها و دیگر عوامل محیطی موجب ترشح صمغ در بادام می شوند. تراشیدن تنه آلوده و پانسمان با مخلوط بردو برای از بین بردن این بیماری مفید است.

  • انواع پژمردگی آوندی:

پرورش و کاشت نهال بادام بیماری های قارچی را به همراه خواهد داشت. در درختان آلوده، آوند ها قهوه ای می شوند. استفاده از سموم تیوفانات متیل و رورال تی اس برای مقابله با این بیماری مفید است. همچنین، هرس شاخه های آلوده از گسترش بیماری جلوگیری می کند.

  • گال طوقه:

گال به واسطه باکتری ها ایجاد شده و به شکل زائده ای روی قسمت طوقه خود را نشان می دهد. جلوگیری از زخمی شدن ناحیه طوقه به کاهش آلودگی کمک می کند.

  • حشرات:

حشرات نیز از مهم ترین عوامل زیان آور درخت بادام محسوب می شوند که از زمان کاشت نهال بادام، تا برداشت می توانند به آن آسیب وارد کنند. به عنوان مثال، زنبور مغز خوار بادام از مغز بادام تغذیه کرده و موجب ریزش میوه ها و یا خشک شدن آنها بر روی درخت می شود. در صورت مشاهده باید سریعا بادام های آلوده را از روی درخت و سطح زمین جمع آوری کرده و از بین ببرید.

شته سبز و شته آردی به سراغ برگ ها و شاخه های محصول آور رفته و با تغذیه بافت آنها را تغییر می دهد. برای از بین بردن این حشره ها با استفاده از سم مالاتیون ۶۰ درصد به نسبت دو در هزار درختان را سم پاشی نمایید.

خاک و آبیاری لازم پرورش و کاشت نهال بادام:

خاک های مختلف از جمله شنی، رس و لومی برای کاشت درخت بادام، مناسب هستند اما خاک آهکی برای این کار مناسب نیست. کاشت این نوع درخت باید در یک خاک سبک و نرم انجام شود، در صورت نیاز می توانید پیش از کاشت، زمین خود را شخم بزنید. در هنگام شخم زنی می توانید زهکشی خاک را نیز انجام دهید تا خاک مناسب تری برای کاشت بادام داشته باشید.

آبیاری مناسب پس از کاشت نهال بادام، اهمیت زیادی در رشد و سالم ماندن آن دارد. بهترین روش آبیاری پس از کاشت نهال بادام، آبیاری قطره  ای به صورت روزانه می باشد. شما باید از سیراب شدن کامل نهال بادام به ویژه در هوای گرم بهار و تابستان اطمینان حاصل کنید و اجازه ندهید که نهال دچار بی  آبی شود.

خاک و آبیاری موثر درخت بادام

کوددهی و بهترین کودها جهت پرورش و کاشت بادام:

خاک محل کاشت نهال بادام؛ باید سرشار از مواد مغذی باشد. اضافه کردن مواد تقویتی به خاک و کود دهی مناسب به افزایش عمر درخت، افزایش ثمر دهی و بهبود کیفیت میوه ها کمک کرده و از بروز بیماری ها و آفات جلوگیری می کند. برای این کار می توان از کود های شیمیایی یا حیوانی استفاده کرد. توجه داشته باشید که کود دهی باید در همه فصل های سال انجام شود و نباید آن را محدود به زمان میوه دهی درخت کرد.

نوع و میزان کود به سن و زمان کود دهی بستگی دارد. وجود روی در کود پس از برداشت محصول توصیه می شود. وجود پتاسیم در کود از کمرنگ برگ درخت و ریز شدن میوه ها جلوگیری می کند. وجود فسفر در کود در رشد شاخه ها و سلامت برگ ها موثر است. وجود نیتروژن در کود هم به گرده افشانی بیشتر و بهتر کمک می کند. نیترات پتاسیم، نیترات کلسیم، اوره، آمونیوم و گوگرد از دیگر عناصر ضروری برای نهال بادام هستند.

انواع متدهای هرس بعد از کاشت نهال بادام؟

هرس کردن به افزایش عمر درخت بادام، بهبود سلامت و ثمر دهی آن کمک می کند. زمان انجام هرس اسفند ماه و در هنگام خواب درخت است. هرس درخت بادام از زمان کاشت آن آغاز شده و در سال های بعد نیز تکرار می شود که با عناوین هرس شکل و هرس سالیانه شناخته می شوند.

بلافاصله پس از کاشت درخت بادام، هرس شکل شروع می شود. این نوع هرس با هدف ایجاد شکل جام به نهال و در فاصله یک متری از سطح زمین انجام می گردد. در هرس شکل تنها ۳ شاخه اولیه نهال حفظ می شوند. در هرس سالیانه نیز پا جوش  ها، شاخه های خشک، اضافی و آفت زده حذف می شوند.

نحوه هرس و پرورش درخت بادام

معرفی انواع ارقام ایرانی و خارجی برای کاشت نهال بادام:

ارقام مختلفی از نهال بادام وجود دارد که هر یک برای یک نوع شرایط آب و هوایی مناسب هستند. در ادامه قصد داریم برخی از بهترین انواع نهال بادام ایرانی و خارجی را معرفی کنیم تا بر اساس شرایط خود بتوانید بهترین انتخاب را داشته باشید.

  • بادام دیر گل آذر:

بادام آذر یا بادام دیر گل آذر یکی از بهترین نهال های بادام در ایران است. این نوع نهال بار دهی مناسبی داشته و میوه آن با کیفیت و دارای پوست نسبتا نازک است. از این رو، به عنوان یک نهال تجاری محسوب می شود. بادام دیر گل آذر مقاومت مناسبی در برابر سرمای زمستان دارد و در برابر سرمای بهاره کمتر آسیب می بیند؛ به همین دلیل برای کاشت در مناطق کوهستانی مناسب است.

  • بادام مامایی:

با کاشت نهال بادام مامایی درخت دیر گل داده اما گل های آن خیلی زود به میوه تبدیل می شوند. بادام مامایی در مناطق سردسیر کوهپایه  ای به خوبی رشد می کند؛ به همین دلیل، بیشتر در استان های غربی کشور مانند آذربایجان غربی و چهار محال و بختیاری کشت می شود. بادام مامایی رنگی طلایی و طعم شیرین دارد و برای استفاده در آجیل مناسب است. همچنین، به دلیل چربی بالای مغز آن، در تولید لوازم آرایشی و بهداشتی نیز استفاده می شود.

  • بادام نجف آبادی:

بادام نجف آبادی به بادام کاغذی یا سفید نیز معروف است. این درخت زود گل و دیررس بیشترین رشد را در مناطق با بارندگی ضعیف دارد. از این رو، برای کاشت نهال بادام در استان های مرکزی مانند اصفهان و فارس مناسب است. این نوع بادام مغز درشت و پوسته چوبی بسیار نازکی دارد و در آجیل و خشکبار به فراوانی استفاده می شود.

  • بادام سهند:

بادام سهند در برابر سرما و آفات به خوبی مقاومت می کند و می توان آن را هم در مناطق معتدل و هم در مناطق کوهستانی کاشت. این بادام با طعم و کیفیت مناسب رنگ تیره ای به خود می گیرد.

  • بادام یلدا:

منشا این رقم بادام کشور امریکا بوده و جز ارقام اصلاح شده می باشد. بادام یلدا به سرمای دیر هنگام بهاری حساس است و ممکن است شکوفه های آن از بین برود. نیمی از هر دانه بادام یلدا به دلیل پوست کاغذی فقط مغز آن می باشد.

  • بادام فرانیس:

بادام فرانیس اصالتی فرانسوی دارد. این نهال دیرگل به دلیل مقاومت در برابر هوای سرد برای کاشت نهال بادام، در نواحی مرتفع و کوهستانی مناسب می باشد. بادام فرانیس از ارقام اصلاح شده است که پوسته ای کاغذی دارد.

جمع بندی نهایی در رابطه با کاشت نهال بادام:

انتخاب فصل و مکان مناسب در موفقیت آمیز بودن کاشت درخت بادام، موثر است. نهال مناسب، خاک مغذی و غنی، کود دهی صحیح، آبیاری اصولی از دیگر عوامل موثر در داشتن درختی پر بار با میوه های باکیفیت است. همچنین، درختان باید حدود ۷ متر از هم فاصله داشته باشند تا بهترین نتیجه حاصل شود.

نهال بادام در فصل های بهار و تابستان میوه می دهد و در دو نوع زود گل و دیر گل وجود دارد. نهال های دیر گل، سرما را بهتر تحمل می کنند. نهال های زود گل مقاومت کمتری در برابر هوای سرد دارند و بهتر است در مناطق با زمستان معتدل کاشته شوند.

خاک های مختلف از جمله شنی، رس و لومی برای کاشت بادام، مناسب هستند. هرس کردن به افزایش عمر درخت بادام، بهبود سلامت و ثمر دهی آن کمک می کند. هرس درخت بادام از زمان کاشت آن آغاز شده و در سال های بعد نیز تکرار می شود.

در نهایت از شما میخواهیم نکات خود درباره کاشت نهال بادام را با ما و دیگر مخاطبین این صفحه به اشتراک بگذارید.

جهت خرید نهال با ما در تماس باشید

اگر کشاورز یا باغدار هستید و یا علاقه مند به پرورش انواع نهال میوه می باشید، می توانید با کیفیت ترین ارقام نهال میوه را از ما خریداری نمایید. دکتر نهال دارای مجوز رسمی از جهاد کشاورزی آماده ی ارسال انواع نهال میوه پربار به سراسر کشور می باشد. کافیست همین حالا با ما در تماس باشید.

دیدگاه و پرسش