کاشت نهال زرشک: (اصولی ترین روش کاشت درخت زرشک)

کاشت نهال زرشک به روش اصولی:

از زمان های قدیم زرشک در فرهنگ کشور ما به عنوان چاشنی و برای تزئین غذا مورد استفاده بوده است. زرشک به دلیل خواص بی نظیر خود، طرفداران بسیار زیادی دارد و همین موضوع باعث شده است تا در کشور ما کاشت درخت زرشک، مورد توجه باشد. شما نیز در صورت تمایل می توانید در این مقاله با مهمترین نکات و روش کاشت نهال زرشک آشنا شوید.

معرفی کلی درخت زرشک:

زرشک از جملۀ گونه های گیاهی که دارای انواع سبز و برگریز که بیش از ۴۰۰ رقم دارد و درختچه های آن تا بین ۱ تا ۵ متر ارتفاع دارند. زرشک در مناطق معتدل و نیمه خشک رشد می کند و مقاومت بالایی نسبت به گرما و سرما دارد. درخت زرشک به طور طبیعی معمولاً از سال سوم به بار می نشیند که با تغییراتی که در نژاد آن صورت گرفته است، در رقم زرشک پلویی از سال اول هم امکان باردهی وجود دارد.

کاشت نهال زرشک؛ در مناطق مختلفی از جهان، از جمله آفریقا، اروپا و آمریکای شمالی انجام شده اما در آمریکای جنوبی و آسیا، خصوصاً آسیای مرکزی و خاور میانه بیشترین تنوع را داشته و بسیار رایج تر است. میوه زرشک با طعم ترش خود، اگر بخواهیم به دقت نگاه کنیم، بومی ایران است و دارای گل های زرد رنگ بوده و در ساقه خود دارای تیغ است. زرشک و ذغال اخته از یک گونه به حساب می آیند و طعم نسبتاً نزدیکی دارند.

فصل مناسب کاشت نهال زرشک و شرایط جوی برای کاشت نهال:

اگر چه که می توان در اواخر زمستان و اوایل بهار هم اقدام به کاشت زرشک کرد، اما مناسب ترین زمان برای کاشت درخت زرشک، از میانه پاییز تا آخر این فصل است. در این زمان از نظر شرایط جوی، شانس موفقیت کاشت بیشتر است.

فصل کاشت زرشک

درخت زرشک بیشترین میزان رشد را در فصل بهار دارد و بهترین شرایط دمایی برای رشد آن تقریباً بین ۱۴ تا ۱۸ درجه است و این گیاه نسبت به سرما و گرما مقاومت خوبی از خود نشان می دهد.

معرفی انواع روش کاشت و چگونگی کاشت نهال زرشک:

تکثیر نهال زرشک، از چهار طریق پرورش بذر، قلمه زدن، تکثیر با خواباندن و پاجوش انجام می شود.

  1. کاشت بذر زرشک:

برای کاشت بذر زرشک می بایست از بذر مرغوب استفاده کرد و بذرها را به مدت ۶۰ روز در دمای پنج درجه نگهداری و آنگاه برای کاشت اقدام کرد.

  1. کاشت از طریق قلمه زنی:

برای تهیه قلمه از درخت زرشک، زمان و نوع قلمه بسیار مهم است. به طور معمول در اسفند ماه قلمه تهیه می شود. می توان از شاخه های جوان و سالم برای گرفتن قلمه استفاده کرد. می بایست قلمه ای به طول ۱۵ سانتی متر و از زیر غده موجود در ساقه تهیه کرد.

سپس جوانه ها و برگ های پایینی را جدا کرد و از قسمت برش خورده در هورمون رشد فرو کرد و در خاک مناسب کاشت و نهایتاً در زمان لازم به محل اصلی منتقل کرد. فراموش نکنید که تا ایجاد ریشه و به اصطلاح گرفتن قلمه، بهتر است روی قلمه را با پلاستیک پوشاند و رطوبت خاک را حفظ کرد.

جهت مشاهده لیست انواع خرید نهال زرشک به منوی سایت مراجعه نمایید.

  1. کاشت نهال زرشک از طریق پاجوش:

می توان در زمان مناسب کاشت زرشک، که اواسط تا اواخر پاییز است، پاجوش هایی که رشد کافی داشته و دارای ریشه قوی و مناسب هستند و حدوداً دو یا سه ساله هستند را جدا کرد و در محل لازم کاشت. البته باید سعی کرد تا پاجوش در حین جدا شدن آسیب ندیده و ریشۀ آن طولانی مدت در معرض جریان هوا قرار نگیرد.

  1. تکثیر با روش خواباندن:

خوابانیدن، روشی دیگر برای کاشت نهال زرشک، است. از شاخه های یک ساله جوان برای تکثیر استفاده می کنیم و در فصل پاییز آن ها را می خوابانیم که ممکن است یک یا چند فصل طول بکشد تا گیاه جدید ایجاد شود که با رشد نهال جدید، می توان آن را از مادر جدا کرد.

برای کاشت نهال زرشک؛ معمولاً گودالی به عمق ۵۰×۵۰ یا ۵۰×۴۰ می بایست حفر کرد که در آن گودال از کود ازت و فسفر هم می توان استفاده کرد و با احتیاط از اینکه ریشۀ نهال آسیب نبیند، نهال را در گودال قرار داد و با خاک مناسب آن را پر کرد. رعایت ترکیبات خاک، فاصلۀ کاشت و زمان کاشت از موارد بسیار مهم است.

نکات مهم پرورش درختچه های زرشک:

اصولاً زرشک گونه ای مقاوم است که تحمل بالایی در خشکی و گرما و سرما دارد، البته این به این معنا نیست که توجهی به نیاز آبی گیاه نداشته باشیم. در سال اول آبیاری از اهمیت زیادی برخوردار است؛ آبیاری می بایست در زمان منظم بسته به خشکی هوا بین پنج روز تا یک هفته انجام شود. نباید در هر بار آبیاری میزان آب خیلی زیاد باشد و در عین حال می بایست از سله بستن خاک جلوگیری کرد.

در ابتدای رشد و کاشت نهال زرشک تا زمانی که به بار بنشیند و بالغ گردد، یعنی تا سال چهارم، توجه به آبیاری بسیار مهم است. حتی زمانی که نهال زرشک به بار می نشیند نیز، عدم آبیاری به موقع و نامنظم باعث خشک شدن و کوچک ماندن دانه های زرشک می گردد و آبیاری منظم باعث می گردد تا میوه زرشک درشت تر و گوشتی شود.

رعایت کوددهی و هرس به موقع و توجه به آفاتی که ممکن است درختان را تهدید کند نیز از دیگر مواردی است که در پرورش درخت زرشک و در داشتن محصول مرغوب، نقش دارد.

فاصله کاشت نهال زرشک و نکات کاشت آن:

فاصله کاشت یکی از مواردی است که در میزان عملکرد درخت زرشک و دریافت نور و مواد مغذی از خاک تأثیرگذار است. به همین جهت، بهترین فاصلۀ کاشت ۴ متر در ۵ متر است که کمک می کند تا شاخه ها و ریشه ها فضای کافی برای رشد داشته باشند و در هنگام رشد مانع از دریافت نور و مواد غذایی مورد نیاز نباشند. البته توصیه می گردد تا در کاشت نهال زرشک با روش دیمی، فاصلۀ بیشتری رعایت شود.

در هنگام کاشت درخت زرشک؛ می توان نهال ها را به شکل زیگزاگ کاشت و حتماً در سال اول باید توجه ویژه به آبیاری داشت. باید به عمق گودال حفر شده در زمان کاشت توجه داشت و در گودال به همراه خاک از کود استفاده نمود. جلوگیری از آسیب دیدگی ریشه ها و همچنین طولانی مدت در معرض جریان هوا قرار گرفتن هنگام کاشت نیز از جمله موارد مهم است.

فاصله کاشت نهال های زرشک

معرفی انواع بیماری و آفات گسترده درخت زرشک و مراقبت های لازم جهت پیشگیری:

بعد از کاشت نهال زرشک، این درخت مستعد آفاتی خواهد بود، از جمله:

  • شته زرشک؛ شته باعث ضعیف شدن و خشک شدن نهال، خصوصاً در سال های اولیه می شود که با سم پاشی به موقع از بین می رود.
  • زنبور سرشاخه خوار؛ یکی از آفات مهم زرشک، خصوصاً زرشک بی دانه، زنبور سرشاخه خوار است که روی شاخه های جوان تخمگذاری می کند که لاروها بعد از خروج از نخم سرشاخه های جوان را خورده و از بین می برند.
  • پروانه ابریشم باف؛ بیشتر به برگ ها هجوم برده و آن ها را از بین می برد.
  • کرم برگ خوار
  • پروانه تخم انگشتری که برگ ها را می خورد.
  • سفیدک سطح زرشک که روی میوه ظاهر می شود.

علاوه بر موارد فوق؛ زنگ سیاه، گوشخیزک، زنگ زرد، کنه دو نقطه ای و مگس گیلاس و دیگر آفات نیز ممکن است به درختان زرشک حمله کرده و باعث از بین رفتن برگ ها، میوه ها و اجزای مختلف آن شوند.

بیماری های درخت زرشک

توجه به این نکته لازم و ضروری است که بعد از کاشت نهال زرشک، آبیاری به موقع، هرس در زمان مناسب، کوددهی و در نهایت بررسی درختان از جهت وجود آفات، همه می توانند در تقویت درختان و جلوگیری از هجوم آفات تأثیرگذار باشند. در صورت بروز آفات نیز انجام اقدامات لازم مانند استفاده مناسب از روش های مبارزه با آفات مانند سموم مناسب، کمک کننده خواهند بود.

طریقه کودهی درخت زرشک و بهترین کودها برای کاشت نهال زرشک:

یکی از راه های تقویت نهال های زرشک، استفاده از کود مناسب زمان کاشت است که با افزودن میزان دقیق و لازم کودهای ازت، فسفات و پتاس به همراه کودهای حیوانی پوسیده، می توان خاک را غنی کرده و در زمان کاشت زرشک با شخم زمین این کودهای افزوده شده را در درون خاک جای داد.

در طول دورۀ رشد نیز می توان سالانه از ترکیب کود حیوانی پوسیده و این کودهای شیمیایی، البته با درصدهای مناسب و دقیق، نیاز درختان زرشک را تأمین کرد. گفتنی است که در مزارع زرشک می توان از کودهایی که از طریق برگ جذب می گردند نیز استفاده کرد که می بایست راهکار درست و دقیق آن را از کارشناسان جویا شد.

تاثیر کوددهی بر پرورش زرشک

خاک و آب مناسب پرورش و کاشت درخت زرشک:

خاک و آب و چگونگی آبیاری و استفاده از خاک مناسب که دارای ترکیبات لازم باشد، از مواردی است که در احداث مزارع کاشت نهال زرشک، بسیار مهم است. درختان زرشک معمولاً در خاک های سبک رشد بهتری داشته و خاک های رسی-شنی و لومی-شنی برای آن ها مناسب تر می باشد.

البته زرشک چون گیاهی مقاوم است در شرایط نه چندان مطلوب نیز رشد می کند، اما توجه به نوع خاک و آبیاری، باردهی و بازده و کیفیت محصول را افزایش می دهد.

می توان در هنگام کاشت زرشک، با آزمایش ترکیبات موجود در خاک و جبران کمبود ترکیبات لازم با کوددهی و حفظ اسیدیته ۷ تا ۹ به رشد و باردهی بیشتر کمک کرد. زرشک در خاک های قلیایی رشد بهتری دارد و عملکرد خوبی بروز می دهد.

در سال های اولیه رشد نیز آبیاری منظم و مورد نیاز گیاه به سلامت و تقویت نهال زرشک یاری رسانده و آن را آماده باردهی مطلوب می نماید. توصیه می گردد تا در ۴ سال اول کاشت نهال، هفته ای یک بار آبیاری و بعد از آن هر ۱۴ روز آبیاری انجام شود.

پرورش زرشک با خاک مناسب

انواع روش هرس در صورت کاشت نهال زرشک:

حذف شاخه های زاید و یا احتمالاً خشکیده از درختان به رشد و نمو و افزایش بازده و عملکرد آن ها کمک می کند. در صورت کاشت درخت زرشک، همین نتیجه با انجام هرس حاصل می گردد، البته به این شرط که هرس به روش صحیح و در زمان مناسب انجام شود. هرس مناسب علاوه بر تأمین سلامت درختان، به میزان باردهی و همچنین حفظ شکل و کنترل ارتفاع نیز کمک می کند.

با توجه به طبیعت زرشک که هر شاخه ای که میوه می دهد، تنها یک بار به بار می نشیند، شاید بتوان سه نوع هرس را برای درختان زرشک در نظر گرفت؛

  1. نوع اول؛ حذف و بریدن شاخه های خشکیده و یا بیمار که بهتر است در اواخر پاییز تا اواخر زمستان انجام شود.
  2. نوع دوم؛ بریدن سرشاخه هایی که میوه دارند هنگام برداشتن محصول؛ چرا که این شاخه ها دیگر محصول نخواهند داد.
  3. نوع سوم؛ حذف و درآوردن پاجوش ها که تعداد زیاد آن ها می تواند مانع از رسیدن آب و مواد مغذی کافی به درخت اصلی شود.

معرفی انواع نهال زرشک بومی و وارداتی جهت کاشت نهال زرشک:

زرشک و نهال زرشک دارای ارقام متفاوتی است که هر یک اگر چه به هم شباهت دارند، اما تفاوت هایی نیز دارند.

انواع ارقام زرشک

اگر بخواهیم چندین گونه را از ارقام زرشک معرفی نماییم، می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم؛

  • نهال زرشک بی دانه سیاه:

این رقم از انواع پرفروش به حساب می آید و باردهی خوبی دارد و بومی اروپا است. از ارقام پربازده و پرسود است که در ایران طرفداران زیادی دارد، دانه های سیاه رنگ دارد و بی دانه است. طعم ترش و خاصیت دارویی داشته و در مناطق نیمه خشک و کم آب رشد خوبی دارد.

  • نهال زرشک پفکی:

این رقم از ارقام بسیار پرفروش است که در مناطق نیمه خشک و کم آب و همچنین در مناطق معتدل رشد می کند. در صورت کاشت نهال زرشک پفکی، رقمی بسیار پربازده است که بازار بسیار خوبی دارد. زودبازده است و در بسیاری از مناطق کشور رشد خوبی داشته، نیاز به نور زیاد دارد و از جهت کم آبی نیز مقاوم است.

  • نهال زرشک داروینی:

این نهال راست قامت بوده و مناسب کاشت در مناطقی است که خاک رطوبت بیشتری دارد. این رقم اصلاح نژاد شده است و تقریباً سایه پسند است و نهال آن قیمت متوسط دارد.

  • نهال زرشک بی دانه قائنات:

این نوع زرشک نیز پرسود و پربازده است. میوه آن سیاه رنگ و ترش است و مصرف غذایی دارد. نیاز به نور زیاد داشته و مناسب کاشت نهال زرشک در مناطق کم آب است. این رقم بازار خوبی دارد و مناسب آبگیری است.

  • نهال زرشک دنسی فلورا؛ این نهال در ایران قابلیت کاشت داشته و باردهی نسبتاً خوبی دارد؛ زودبازده است و صرفه اقتصادی دارد.

در کنار ارقام ذکر شده در بالا که جزء، می توان به رقم های دیگری مانند زرشک جنگلی یا چند نوع زرشک چینی برای کاشت زرشک نیز اشاره کرد.

جمع بندی نهایی در رابطه با کاشت نهال زرشک:

به دلیل خواص و ارزش غذایی زرشک که در کشور ما در اشکال مصارف غذایی، آبگیری و تهیۀ مربا، لواشک و حتی شیرینی نیز از آن استفاده می شود، کاشت درخت زرشک، از صرفه اقتصادی بالایی برخوردار است. شرایط اقلیمی و جغرافیایی از یک سو و بازار خوب از سوی دیگر، کاشت زرشک را در برخی مناطق به تجارتی مناسب تبدیل کرده است.

به همین دلیل با اطلاع از شرایط پرورش زرشک و تماس با متخصصان و کارشناسان جهت دریافت مشاورۀ لازم و به کار بستن نکات لازم در کاشت، می توان در مسیری درست قرار گرفت و به نتیجۀ مطلوب رسید.

ابهامات خود درباره کاشت نهال زرشک را در قالب کامنت زیر همین نوشته برای ما مطرح نمایید.

جهت خرید نهال با ما در تماس باشید

اگر کشاورز یا باغدار هستید و یا علاقه مند به پرورش انواع نهال میوه می باشید، می توانید با کیفیت ترین ارقام نهال میوه را از ما خریداری نمایید. دکتر نهال دارای مجوز رسمی از جهاد کشاورزی آماده ی ارسال انواع نهال میوه پربار به سراسر کشور می باشد. کافیست همین حالا با ما در تماس باشید.

دیدگاه و پرسش