کاشت نهال عناب: (معرفی بهترین روش های کاشت درخت عناب)

راهنمای جامع خرید و کاشت نهال عناب

میوه درخت عناب، میوه ای سرشار از خواص و بسیار خوش خوراک است. از این رو کاشت عناب در سرتاسر جهان طرفداران زیادی دارد. کاشت درخت عناب، گزینه ای مطلوب برای علاقمندان به کاشت درختی کم دردسر با میوه های مغذی و خوشمزه است.

نهال عناب درختی مقاوم به دماهای متفاوت است؛ از این رو کاشت کم دردسرتری دارد. از میوه عناب گرفته تا چوب درخت عناب، کاربرد های بسیاری در زندگی روزمره دارند. ما در این مقاله به معرفی ویژگی ها و موارد خاص و مهم کاشت نهال عناب و خرید مرغوب ترین انواع آن، پرداخته ایم. شما عزیزان می توانید برای خرید و کشت درخت عناب، با تیم متخصص کشاورزی دکترنهال، تماس حاصل فرمایید.

نگاهی اجمالی به بیوگرافی کاشت درخت عناب

کاشت نهال عناب بومی کشور چین و مناطق گرمسیر است. هرچند که هرجایی از کره زمین می تواند کشت شود؛ چرا که مقاومت خوبی در بازه های دمایی متفاوت دارد. گلدهی این درخت در فصل بهار و میوه دهی اش در فصل پاییز رخ می دهد.

ارتفاع این درخت بین 6 تا 11 متر بسته به اقلیم منطقه کشت نهال عناب، متغیر است. شکل میوه نرسیده عناب کمی شبیه زیتون است، سبز رنگ و کمی ترش مزه است. وقتی میوه می رسد قهوه ای مایل به قرمز می شود و شبیه خرما های کوچک خشک شده می شود. درخت عناب، میوه هایی با جنسیت نر و ماده دارد و به وسیله حشرات و جانوران ریز، گرده افشانی می کند.

میوه نرسیده درخت عناب

فصل و اقلیم مناسب کاشت نهال عناب

درخت عناب، مقاومت قابل توجه نسبت به تغییرات دمایی دارد. این درخت در بازه دمایی حداقل 35- و حداکثر 45 درجه سانتی گراد می تواند سالم بماند؛ اما رشد، گلدهی و باردهی بهتر و بیشتر درخت عناب در آب و هوای نسبتا گرم و همچنین مناطق کوهستانی صورت می گیرد.

این درخت، رطوبت خیلی زیاد را دوست ندارد. زمان مناسب برای کشت نهال عناب، از اواخر آذر ماه تا اواخر اسفند ماه است. در کل، اگر خاک زمین کشت عناب به خوبی زهکشی شده باشد، تقریبا در همه نوع اقلیمی قابل کشت و پرورش است.

فاصله کاشت نهال عناب و نکات مهم کاشت آن

جهت کاشت نهال عناب، باید گودال هایی با عمق و پهنای حدود 90 سانتی متر حفر کنید؛ فاصله این گودال ها بهتر است در یک ردیف، 5 متر و فاصله بین ردیف ها 5.5 متر باشد. به این نکته باید توجه داشت که رعایت فاصله بین نهال ها از این جهت بسیار حائز اهمیت است که درخت، برای میوه دهی بهتر به دریافت اکسیژن و نور آفتاب کافی احتیاج دارد.

قبل از کشت عناب، باید به موضوعاتی نظیر ساختار و جنس خاک، شرایط آب وهوایی منطقه کشت، میزان تابش نور آفتاب (حداقل روزی 6 ساعت) و زهکشی خاک توجه ویژه کرد و شرایط را برای کاشت درخت عناب کاملا مهیا کرد. در ادامه همه این موارد ذکر شده را به صورت دقیق مورد بررسی قرار می دهیم.

میوه رسیده عناب

معرفی انواع روش کاشت و نحوه کاشت نهال عناب

بعد از کاشت درخت عناب، می توان نهال آن را تکثیر کرد. کاشت و تکثیر نهال های عناب با روش های متفاوتی امکان پذیر است:

  • تکثیر با بذر: در این روش هسته های میوه عناب را خیسانده و در محیطی گرم نگهداری می کنند تا جوانه بزنند. سپس جوانه ها را در زمین کاشته و پس از نهال شدنشان، آنها را به زمین اصلی منتقل می کنند. این روش پیشنهاد نمی شود؛ چرا که درختانی ضعیف تر و میوه هایی گوناگون و غیر یکدست می دهند.
  • قمله زدن: اسفند ماه بهترین زمان برای قلمه زدن درخت عناب است. شاخه های جوان و یکساله را به صورت زاویه دار حدود 25 تا 30 سانتی متر می برند و در خاک به گونه ای قرار می دهند که فقط یک پنجم طول شاخه از خاک بیرون بزند.
  • کاشت پاجوش: رایج ترین روش تکثیر درخت عناب روش کشت پاجوش است. در این روش، پاجوش های سالم تر، حداکثر دو ساله با طول 1 تا 1.5 متر را از درختان سالم و با کیفیت جدا کرده و در زمین موردنظر کاشته و کاشت نهال عناب صورت می گیرد.
  • کشت بافت: این روش بهترین روش تکثیر نهال عناب است؛ چرا که در این روش، شرایط رشد و پرورش نهال های عناب بسیار تمیز، اصولی و ضدعفونی صورت می گیرد و در نتیجه، رشد بیشتر شده و میوه های مرغوب تری به بار می آیند. گونه عناب جین نیز نمونه ای از گونه های پرورش یافته با روش کشت بافت است.
  • پیوند زدن: نهال های پیوندی باردهی زودتری دارند اما کیفیت آن چنان مرغوب تری نسبت به دیگر نهال ها ندارند. در این روش درختان عناب قدیمی را که باردهیشان کمتر شده در اوایل زمستان سر می برند و در اواخر فصل بهار روی شاخه های جدیدشان، پیوند صورت می گیرد.

نمونه کشت بافت

 معرفی انواع بیماری و آفات شایع در درخت عناب و مراقبت های لازم جهت پیشگیری

خوشبختانه برای درخت عناب بیماری خاصی شناسایی نشده است. اما آفات مختلفی از جمله تریپس، کنه پا کوتاه زرد، شب پره هندی و … هستند که به درختان عناب و میوه هایشان آسیب می رسانند.

مهمترین و شایع ترین این آفات، مگس سفید عناب نام دارد که در میوه ها تخم گذاری می کند و لارو هایش با رشد و بالغ شدن، از میوه ها تغذیه می کنند و باعث نابودی میوه های درخت عناب می شوند.

بهترین راه پیشگیری و درمان این آفات، استفاده از سموم شیمیایی است که با مشورت مهندسان کشاورزی مقدار استفاده از آن باید کنترل شود. همچنین بهتر است شاخه ها و میوه های درگیر شده با آفات را از درخت جدا کرده و از محل کاشت درخت عناب، دور کرد.

خاک و آب مناسب کاشت نهال عناب

  • خاک مناسب کشت عناب

خاکی که کاشت نهال عناب در آن انجام می شود نه باید خیلی رسی و نه خیلی سنگلاخی باشد؛ چرا که خاک رسی باعث خفگی و در نهایت خشکیدگی ریشه و خاک سنگلاخی مانع رشد ریشه نهال عناب می شود.

Ph مناسب برای این خاک تقریبا 6 است. همچنین خاک زمین کشت برای رشد و به ثمر آوردن میوه هایی مرغوب، باید غنی شده با مواد آلی و معدنی باشد.

آبیاری درخت عناب

میزان آبیاری درخت های عناب، بستگی به شرایط اقلیمی منطقه کاشت نهال عناب دارد. اگر منطقه کشت، بارندگی و رطوبت مناسبی دارد نیاز به آبیاری در فواصل نزدیک به هم نیست. در غیر اینصورت، به طور معمول فواصل آبیاری درخت عناب در سال اول رشد هر 5 روز یکبار و از سال دوم به بعد هر 15 روز یکبار می باشد.

باید به این نکته توجه داشت که آبیاری بیش از اندازه درخت عناب باعث پوسیدگی ریشه و آبیاری کم نیز سبب خشکیدگی درخت و عدم میوه دهی آن می شود.

آبیاری نهال های عناب

طریقه کودهی درخت عناب و بهترین کود های مناسب درختان عناب

بهترین و مناسب ترین کود ها برای کاشت درخت عناب، کود های حاوی مواد آلی و مغذی هستند؛ که از همان ها نیز باید با توجه به میزان کمبود های خاک استفاده کرد. بهتر است خاک زمین کشت عناب، قبل از عملیات کاشت نهال عناب، مورد بررسی در آزمایشگاه ها قرار بگیرد.

کود های حیوانی و مرغی سبب خشک شدن درخت عناب می شوند و استفاده از آنها اصلا توصیه نمی شود. کود های حاوی نیتروژن، پتاسیم، فسفر، کلسیم، آهن و … مناسب کشت درخت عناب هستند.

انواع روش هرس درخت عناب چگونه انجام می شود

هرس درخت و نهال های عناب با روش ها و منظور های مختلفی انجام می شود که در ادامه به آنها می پردازیم:

  1. هرس مرکز باز: جهت برداشت راحت تر محصولات درخت عناب این نوع هرس را انجام می دهند.
  2. هرس جانبی: در باغ هایی که درختان نزدیک بهم کاشت شده اند شاخه های پایینی و جانبی را هرس می کنند تا درخت عناب بصورت عمودی رشد کند.
  3. هرس شلجمی: در مناطق گرم از این روش هرس استفاده می شود تا با زاویه دادن به شااخه ها، آنها را از تابش مستقیم و شدید نور آفتاب محفظت کنند.
  4. هرس جامی: در مناطق معتدل و رو به سرد از نوع روش هرس استفاده می کنند تا شاخه ها به اندازه نیازشان بتوانند از نور آفتاب بهره ببرند.
  5. هرس باردهی: این نوع هرس را زمانی انجام می دهند که باردهی محصول کم شده. شاخه های آفت زده، خشک شده و یا بی ثمر را هرس می کنند.
  6. هرس سرزنی: این نوع هرس را جهت کنترل ارتفاع درخت انجام می دهند.

در کل بعد از کاشت نهال عناب، هرس درخت و نهال آن بسیار اهمیت دارد. این عمل برای کشت های فشرده اهمیتی چند برابر دارد.

هرس کردن درخت

معرفی کاشت انواع درخت عناب ایرانی و خارجی

  • عناب گلابی: این گونه درخت عناب، پر بار است و میوه هایی بسیار درشت تقریبا اندازه گلابی می دهد. مزه بسیار شیرینی دارد و مناسب کشت در اکثر اقلیم ها است.
  • عناب بیرجند: این نوع نهال عناب، یکی از معروف ترین درخت های عناب در ایران است و کیفیت میوه هایش مرغوب و دارای خواص درمانی چشمگیری است. این درخت نسبتا پایه کوتاه است و در هر اقلیمی قابلیت پرورش دارد؛ اما در اقلیم های معتدل، میوه دهی زودتر و پربار تری دارد.
  • عناب قائنات: این رقم عناب، مقاومت خوبی نسبت به سرما و خشکی دارد. میوه هایش خواص درمانی زیادی دارند. گلدهی این گونه دیرتر است اما میوه هایی نسبتا درشت تر دارد.

خواص میوه عناب

کاشت نهال عناب از جهت خواص شگفت انگیزی که این میوه دارد، بسیار می تواند برای یک باغبان و یا کشاورز، سودمند باشد. این میوه برخلاف ظاهر کوچکش، خواص بسیار زیاد و چشمگیری دارد. مقدار قابل توجه و بسیار زیادی ویتامین ث دارد. ویتامین آ، زینک سولفات، قند و … از دیگر مواردی است که عناب در خود دارد. برای درمان و پیشگیری بسیاری از بیماری ها استفاده می شود. در ادامه به تعدادی از این موارد اشاره می کنیم:

  • بسیار مفید برای درمان انواع سرما خوردگی و آنفولانزا
  • رفع کننده مشکلات گوارشی
  • ضد سرطان
  • تقویت سیستم ایمنی بدن
  • روشن سازی پوست صورت
  • تصفیه خون
  • جلوگیری از پوکی استخوان
  • از بین بردن سرفه و خشکی گلو

اینها فقط چند نمونه کلی از خواص دارویی و درمانی میوه درخت عناب هستند.

میوه رسیده عناب

جمع بندی نهایی در رابطه با کاشت نهال عناب

میوه عناب سرشار از ویتامین ها و مواد مغذی است و بسیار خوش طعم و خوش خوراک نیز هست. کاشت درخت عناب در مناطق آب و هوایی مختلف می تواند صورت بگیرد؛ اما بهترین اقلیم برای رشد و باردهی زودتر درخت عناب، اقلیمی است که تابستان های گرمی داشته باشد.

درخت عناب از بیماری ها عاری است اما آفات مخصوص خود را هم دارد؛ که به صورت کلی می توان گفت درختی مقاوم است اما مراقبت های خاص خود را نیز دارد. برای باغداران عزیزی که دنبال کشت میوه ای کم دردسر تر و کم هزینه تر هستند، کاشت نهال عناب گزینه ای بسیار مناسب است.

به انواع نهال عناب پیش تر اشاره کرده ایم اما در حالت کلی می توان گفت عناب بیرجند بهترین گونه عناب در کشور عزیزمان ایران است. هرچند که انتخاب بهترین گونه، با توجه به اقلیم منطقه کاشت درخت عناب، می تواند متفاوت باشد. شما عزیزان می توانید برای خرید انواع نهال عناب و مشاوره تخصصی جهت کشت درخت عناب، با کارشناسان خبره دکترنهال تماس حاصل فرمایید.

جهت خرید نهال با ما در تماس باشید

اگر کشاورز یا باغدار هستید و یا علاقه مند به پرورش انواع نهال میوه می باشید، می توانید با کیفیت ترین ارقام نهال میوه را از ما خریداری نمایید. دکتر نهال دارای مجوز رسمی از جهاد کشاورزی آماده ی ارسال انواع نهال میوه پربار به سراسر کشور می باشد. کافیست همین حالا با ما در تماس باشید.

دیدگاه و پرسش