کاشت نهال ازگیل: (آموزش صفر تا صد کاشت درخت ازگیل)

نحوه کاشت نهال ازگیل و خرید آن چگونه است؟

4 روش برای کاشت ازگیل وجود دارد: کاشت بذر ازگیل، کاشت قلمه، کاشت پیوند و کاشت مستقیم نهال ازگیل؛ بهترین و مطمئن ترین روش ها، روش کاشت مستقیم است. کاشت درخت ازگیل مناسب مناطق نیمه گرمسیر، معتدل و نیمه سردسیر است. از درخت ازگیل به عنوان درخت زینتی نیز استفاده می شود. کاشت و پرورش این درخت بسیار آسان و کم دردسر است.

در ادامه این مقاله جهت آشنایی دقیق با روش صحیح کاشت نهال ازگیل و خرید مناسب ترین رقم آن، همراه ما باشید.

نگاهی اجمالی به بیوگرافی درخت ازگیل

درخت ازگیل بومی نواحی جنوب غربی آسیاست. از خانواده گلسرخیان محسوب می شود. درخت ازگیل بهترین رشد و میوه دهی را در مناطق معتدل و مرطوب دارد. این درخت سه نوع متفاوت دارد؛ یکی از آن ها دارای میوه های درشت و دیگری دارای میوه های بدون هسته است همچنین گونه ی سوم این نهال، جزو ارقام زینتی محسوب می شود.

در کل پرورش این درخت بسیار آسان است. میوه ازگیل یا medlar دارای خواص فراوانی از جمله آنتی اکسیدان ها، ویتامین b و c، آهن، فسفر، کلسیم و … است. این میوه بسیار برای دستگاه گوارش و سلامت و ایمنی بدن انسان مفید است. در طب سنتی نیز این میوه دارای ارزش زیادی است.

میوه درخت ازگیل

فصل و اقلیم مناسب کاشت نهال ازگیل

اقلیم مناسب برا کاشت نهال ازگیل و پرورش آن، آب و هوای مدیترانه ای و معتدل و گاها نیمه گرمسیر و نیمه سردسیر است. درخت ازگیل در مناطق مرطوب نسبت به مناطق خشک رشد بسیار بهتری دارد. این درخت نسبت به سرمای سوزناک و طولانی و همچنین گرمای بیش از حد حساس است.

با این حال درصورت وقوع سرمای دیررس بهاره، درخت ازگیل از خود مقاومت نشان داده و باز هم عمل میوه دهی آن به تاخیر نمی افتد؛ همچنین این درخت تا دمای منفی 18 درجه سانتی گراد را می تواند تحمل کند، اما به شرطی که منطقه کاشت درخت ازگیل تعداد ساعات زیادی در اوج سرما قرار نگیرد.

نکات مهم حین پرورش و نگهداری از نهال ازگیل

زمان و فصل مناسب برای کاشت نهال ازگیل، بسته به روش کاشتی که انتخاب کرده اید متفاوت خواهد بود؛ در ادامه مقاله به توضیح بیشتر در رابطه با این نکته خواهیم پرداخت:

  • این درخت مثل بقیه درختان نیاز آن چنانی به نور آفتاب ندارد و از طرفی به سایه مقاوم است؛ یعنی می تواند در سایه هم رشد خوبی داشته باشد. اما اگر روزی 7 ساعت نور آفتاب را بتواند دریافت کند، قطعا رشد بهتری خواهد داشت.
  • درخت ازگیل سایه انداز گسترده ای دارد و پهنای تاج آن با افزایش سن درخت، بیشتر هم می شود.
  • ریشه های این درخت نهایتا تا عمق 60 سانتی متری زمین رشد می کنند و بیشتر تمایل به رشد سطحی دارند.
  • فاصله بین گودال کاشت نهال ازگیل باید حداقل 5*5 متر باشد.
  • کاشت و پرورش درخت ازگیل برای باغچه خانگی نیز انتخاب مناسبی است. چرا که این درخت سایه انداز خوبی دارد و ابعادش نیز به نسبت کوچک است.

جهت آشنایی با نژاد نهال ازگیل پیوندی می توانید عبارت نهال ازگیل را لمس کنید.

میوه ازگیل

معرفی نحوه کاشت نهال ازگیل

کاشت نهال ازگیل به روش های مختلفی امکان پذیر است که در ادامه به توضیح همه این روش ها پرداخته ایم:

  1. کاشت بذر ازگیل: هسته میوه ازگیل بسیار سفت و محکم است؛ از این جهت باید ابتدا در محلول آب گرم و سولفوریک اسید قرار بگیرد تا پوسته آن جدا شود و سپس به مدت 10 هفته در مکانی سرد و مرطوب نگهداری کنید. پس از آن می توانید در خاکی مناسب در دمای اتاق دانه ها را بکارید تا جوانه بزنند و شروع به رشد کنند. این روش مناسب برای کاشت خانگی است. چرا که زمان بر است و به صورت قطعی نتیجه مطلوب را تضمین نخواهد کرد. زمان مناسب جهت کاشت بذر ازگیل،اوایل فصل بهار است.
  2. کاشته قلمه: در این روش شاخه ای سالم و پر بار با قطر مطلوب و مناسب را به اندازه 25-30 سانتی متر جدا کنید و با افزایش هورمون ریشه زایی به قلمه، آن را داخل خاکی با زهکشی مناسب و حاصلخیز بکارید و آبیاری کنید. توجه داشته باشید که قلمه را در مکانی پر نور بکارید. مناسب ترین زمان برای کاشت قلمه ازگیل، اواسط فصل پاییز است.
  3. کاشت پیوند: در روش پیوند درخت ازگیل، شما می توانید از یک درخت پربار و سالم با میوه های مرغوب، پیوندک هایی را تهیه کرده و سپس بر پایه گلابی، زالزالک و یا به، عمل پیوند را انجام دهید. بهترین زمان برای کاشت نهال ازگیل به این روش در اواخر فصل زمستان است.
  4. کاشت مستقیم نهال ازگیل: این روش مطمئن ترین روش کاشت نهال ازگیل است؛ چرا که شما عزیزان نهال های آماده را با کیفیت مرغوب و تضمین شده از نهالستان ها تهیه می کنید و با کمترین ریسک کاشت ازگیل را انجام می دهید و باغ پرسود و درآمدی برای خود احداث می کنید.

کاشت درخت ازگیل

انواع بیماری و آفات شایع در درختان ازگیل

درخت ازگیل، درخت بسیار مقاومی در برابر آفات و بیماری ها می باشد. با این حال، به همین تعداد کم از بیماری ها و آفات نیز اشاره کرده ایم:

  • آتشک سیب و گلابی: این بیماری در اثر نفوذ باکتری هایی به داخل زخم های موجود روی تنه و شاخه های درخت به وجود می آید. این باکتری ها با آب باران و یا آب آبیاری وارد زخم ها می شوند. همچنین باعث ایجاد حالت سوختگی روی قسمت های چوبی و درگیر بیماری درخت نیز می شود. جهت جلوگیری از بروز آتشک بهتر است در هوای بارانی هرس درخت ازگیل را انجام ندهید.
  • پوسیدگی طوقه و ریشه: درخت ازگیل نیاز به رطوبت همیشگی دارد. به همین علت کاشت نهال ازگیل معمولا در نواحی مرطوب و بارانی امکان پذیر است. پس خیلی مهم است که زهکشی خاک به خوبی انجام شده باشد تا از تجمع بیش از اندازه آب اطراف ریشه و غرقابی شدن آن جلوگیری شود. چرا که رطوبت بیش از اندازه باعث بروز بیماری های قارچی از جمله پوسیدگی ریشه و طوقه می شود.
  • آفات مکنده: شته ها و کنه ها از جمله آفات مکنده ای هستند که در شرایط نامتعادل رطوبت، سرعت تکثیر بیشتری دارند. این آفات پس از کاشت درخت ازگیل، از برگ های درختان تغذیه می کنند و باعث پژمردگی، خشکی و ریزش آن ها می شوند.
  • بیماری سفیدک داخلی: عامل این بیماری و تشدید آن نیز رطوبت بیش از اندازه است. در صورتی که فاصله کاشت درخت ازگیل رعایت نشود و تراکم کاشت بالا باشد، عدم تهویه مناسب هوا اتفاق افتاده و این بیماری برای درخت ازگیل به وجود می آید.
انواع بیماری ها

انتخاب خاک و اصول آبیاری صحیح هنگام پرورش

خاک های آهکی و سنگین به هیچ وجه مناسب کاشت نهال ازگیل نیستند. با توجه به اینکه نهال ازگیل بیشتر در مناطق بارانی و مرطوب کاشته می شود، خاک های سبک برای رشد این نهال مناسب تر می باشند؛ زیرا که خاک سنگین با جمع کردن بیش از اندازه رطوبت در خود، باعث خفگی و پوسیدگی ریشه ها می شود. همچنین بهتر است خاک کمی اسیدی باشد.

خاک مطلوب

آبیاری پس از کاشت نهال ازگیل: همانطور که پیش تر هم اشاره کردیم، حفظ رطوبت خاک امر بسیار مهمی است. مناطقی که بارش سالانه بیش از 750 میلی متر دارند بسیار مناسب کاشت و پرورش درخت ازگیل می باشند. در مناطقی با بارش کمتر و خشک تر، تا 2 ماه اول کاشت نهال، آبیاری به صورت روزانه و تا دو سال بعد هر 10 روز یکبار صورت می گیرد.

طریقه صحیح کوددهی درخت ازگیل

درخت ازگیل درختی مقاوم است و نهایتا سالی یکبار نیاز به کوددهی خواهد داشت. ریشه های درخت ازگیل همانطور که پیش تر اشاره کردیم رونده و سطحی هستند؛ از این رو قدرت جذب مواد مغذی آن ها از خاک خوب است. از کود های حاوی نیتروژن، پتاسیم و فسفر در فصل بهار به اندازه 80 گرم برای هر درخت کافی خواهد بود. همچنین بهتر است یک لایه ای نازک کود کاملا پوسیده دامی و یا خاک برگ روی کودها را بپوشانید و سپس آبیاری کنید.

انواع روش هرس درخت ازگیل چگونه انجام می شود

درخت ازگیل اصلا هرس را دوست ندارد و اتفاقا هرس کردن درختان ازگیل می توانند باعث ایجاد بیماری در آن ها شود. به صورت طبیعی این درخت رشد خوبی دارد و نیازی به هرس کردن نیست. مگر بعد از برداشت محصول؛ اگر بعد از گذشت چند سال از کاشت نهال ازگیل، شاخه های بارور آن را هرس کنید، چند شاخه بارور دیگر به جای آن رشد خواهد کرد.

معرفی انواع نهال ازگیل ایرانی و خارجی

انواع مختلفی از نهال ازگیل وجود دارد که هر کدام بومی مناطق خاصی می باشند. در این بخش از مقاله به توضیح این ارقام ازگیل پرداخته ایم:

  1. ازگیل ژاپنی: این رقم ازگیل، سه ماهه گل می دهد؛ شکوفه های سفید رنگ و خوش بویی دارد که منظره زیبایی را به ارمغان می آورد. به طور میانگین میانگین 7 متر طول درختان این نژاد است. باردهی این رقم در شرایط مساعد رشد، 46 تن در هکتار می باشد.
  2. ازگیل پیوندی: این گونه ازگیل بومی فرانسه و کمیاب است. طعم دلپذیری دارد و مناسب برای تازه خوری است. به دلیل دیرگل بودن، کاشت نهال ازگیل پیوندی در مناطق سردسیر امکان پذیر است. نسبت به دیگر گونه های ازگیل درشت تر است اما درخت آن از قدرت رشد کمتری برخوردار می باشد.
  3. ازگیل قرمز: کاشت نهال ازگیل قرمز مناسب مناطق نیمه گرمسیر و معتدل است. باردهی این رقم بیش از 40 تن در هکتار است.
  4. ازگیل جنگلی: این نوع نهال ازگیل، از لحاظ طعم لذیذی که دارد بسیار معروف است. علاوه بر تازه خوری در صنعت خوراکی مثل تهیه کنسرو و شربت و … کاربرد دارد. پوست ضخیمی دارد و تا زمانی که کامل نرسیده دارای طعمی اسیدی می باشد.

درخت ازگیل

جمع بندی نهایی در رابطه با کاشت نهال ازگیل

در این مقاله روند تخصصی کاشت و پرورش نهال ازگیل را مورد بررسی قرار دادیم و دریافتیم که کاشت درخت ازگیل به چهار روش کاشت بذر، قلمه، پیوند و کاشت مستقیم نهال آماده ازگیل تقسیم بندی می شود. همچنین دریافتیم که مطمئن ترین راه، روش کاشت مستقیم نهال است؛ چرا که شما باغبانان و کشاورزان عزیز می توانید از نهالستانی معتبر و معتمد، نهال هایی با کیفیت مرغوب و دارای شناسنامه تهیه کنید و از کیفیت و سلامت نهال ها اطمینان حاصل فرمایید.

شما به راحتی می توانید با کاشت نهال ازگیل در مناطق مرطوب و معتدل، با کودپاشی یکبار در سال، بهترین درختان را پرورش دهید. برای دریافت مشاوره تخصصی جهت کاشت و پرورش نهال های ازگیل و همچنین انتخاب مناسب ترین رقم، با تیم مجرب نهالستان دکترنهال ارتباط حاصل فرمایید.

جهت خرید نهال با ما در تماس باشید

اگر کشاورز یا باغدار هستید و یا علاقه مند به پرورش انواع نهال میوه می باشید، می توانید با کیفیت ترین ارقام نهال میوه را از ما خریداری نمایید. دکتر نهال دارای مجوز رسمی از جهاد کشاورزی آماده ی ارسال انواع نهال میوه پربار به سراسر کشور می باشد. کافیست همین حالا با ما در تماس باشید.

دیدگاه و پرسش