کاشت نهال شلیل: (جدیدترین روش های کاشت درخت شلیل)

راهنمای جامع جهت کاشت نهال شلیل و خرید آن

کاشت درخت شلیل به سه روش کاشت بذر، پیوند و کاشت مستقیم نهال انجام می شود که بهترین این روش ها کاشت مستقیم نهال شلیل است. اقلیم مناسب برای کاشت شلیل نواحی سرد است زیرا این درخت برای گلدهی نیاز سرمایی دارد. عمر اقتصادی درخت شلیل به صورت میانگین 10 سال است؛ این عدد بین گونه های مختلف، متفاوت است.

برای بررسی دقیق فرآیند کاشت و خرید نهال شلیل با ما در ادامه این مقاله همراه باشید.

نگاهی اجمالی به بیوگرافی کاشت درخت شلیل

درخت شلیل بومی آسیا است. می توان گفت شلیل ژن بدون کرک و پرز هلو است. میوه های درخت شلیل پوستی قرمز رنگ و بدون پرز و گوشتی زرد رنگ دارند؛ ترد هستند و طعمی بسیار خوشمزه و می توان گفت تقریبا ملس دارد. این میوه تابستانی سرشار از ویتامین های C و A، فیبر و آنتی اکسیدان ها است که سبب شده اند این میوه برای سلامتی و سیستم ایمنی بدن بسیار مفید باشد.

کاشت نهال شلیل، در مناطق سردسیر، نیمه سردسیر و معتدل بهترین نتیجه را می دهد. چرا که این درخت برای شکوفه زنی نیاز به سرما دارد. شکوفه های این درخت منظره زیبایی را ایجاد می کنند. در کل، بهتر است برای کاشت شلیل، با مهندسان کشاورزی مشورت کنید تا مناسب ترین گونه را جهت کشت در منطقه خود انتخاب کنید.

شکوفه درخت شلیل

فصل و اقلیم مناسب کاشت نهال شلیل

درخت شلیل برای شکوفه زدن نیاز به سرما دارد؛ این سرما را باید در زمستان و حداقل 1000 ساعت با دمای زیر -8 درجه سانتی گراد دریافت کند. با این اوصاف می توان گفت مناطق سردسیر برای کاشت درخت شلیل مناسب تر هستند. اما باید توجه کنید که سرمای منطقه به حدی نرسد که منجر به یخ زدگی درختان شود.

در کل، شلیل ارقام مختلفی دارد که هرکدام ویژگی های خاص خود را دارند؛ شما باید با مشورت گرفتن از مهندسین کشاورزی نهالستان ها، رقم مناسب برای کشت در منطقه خود را انتخاب کنید. برای مثال در مناطق سرد تر ارقام دیرگل مناسب تر هستند. زمان مناسب برای کاشت نهال شلیل بسته به اقلیم منطقه کشت متفاوت است؛ در مناطق سردسیر بعد از گذر کردن از یخبندان زمستانه (یعنی اواسط بهار) و در مناطق گرمسیر، فصل پاییز مناسب برای کاشت شلیل هستند.

فاصله کاشت درخت شلیل

برای کاشت نهال های شلیل باید ابتدا گودال هایی را در زمین کشت ایجاد کنید؛ فاصله این گودال ها باید در هر ردیف و میان ردیف ها حداقل 3.5-4 متر باشد. عمق و پهنای این گودال ها نیز حدود 60*60 سانتی متر مناسب است. خوب است که کف این گودال ها را با کمپوست و کود دای کاملا پوسیده کمی بپوشانید. توجه کنید که کود های دامی کاملا پوسیده باشند و همچنین آلوده به بیماری و باکتری ها نباشند تا باعث بیماری ریشه ها نشوند.

کاشت درخت شلیل

نکات مهم کاشت شلیل

  • توجه کنید که هنگام حمل نهال های شلیل به زمین مدنظر، حتما با استفاده از کنف یا گونی از ریشه ها در برابر هوای آزاد و نور خورشید محافظت کنید.
  • قبل از انجام عملیات کاشت نهال شلیل، حتما ریشه ها را با محلول پرالیناژ ضدعفونی کنید.
  • ریشه ها را طوری در خاک قرار دهید که نوک نهال ها به طرف جنوب مایل باشند.
  • ریشه های درخت شلیل سطحی هستند و نیاز به مراقبت های بیشتری دارند.
  • برای محافظت از نهال های جوان در برابر شرایط نامساعد جوی مثل باد و باران، از قیم استفاده کنید.
  • نهال های شلیل خود را از نهالستانی معتمد خریداری کنید.
  • مکان کاشت درخت شلیل باید جایی باشد که حداقل روزی 7 ساعت نور مستقیم خورشید را دریافت کند.
  • توجه داشته باشید که در صورت رعایت نکردن فواصل ذکر شده جهت کاشت نهال های شلیل و کاشت تراکمی، کیفیت و میزان باردهی درختان شما پایین خواهد آمد؛ چرا که درخت شلیل برای نتیجه بهتر نیاز دارد که تمام شاخه هایش به یک میزان نور و اکسیژن مورد نیاز خود را دریافت کنند تا از بیماری ها نیز در امان باشند.

معرفی انواع روش کاشت و نحوه کاشت نهال شلیل

روش های مختلفی براش کشت شلیل وجود دارد. در ادامه برای بررسی این موارد با ما همراه باشید:

  1. روش کاشت بذر شلیل: پس از خیساندن بذر ها، آنها را در جای مرطوب، خنک و تاریک نگهداری کنید تا جوانه بزنند. سپس در گلدان یا گلخانه کشت کنید. این روش بسیار زمان بر است و تا رسیدن به مرحله باردهی و سود دهی، زمان و زحمت زیادی نیاز است که همین ها باعث می شوند که این روش برای یک باغبان یا کشاورز اقتصادی نباشد.
  2. کاشت پیوند شلیل: در این روش، جوانه یا شاخه ارقام پربار را بر پایه ارقامی قوی مثل شفتالو و یا آلو وحشی پیوند می زنند. این روشی بسیار مناسب برای کاشت و تکثیر نهال شلیل است.
  3. کاشت مستقیم نهال شلیل: این روش بهترین روش کاشت شلیل است. زیرا در این روش شما نهال های شلیل را مستقیما و به صورت آماده از نهالستان هایی تهیه می کنید که در شرایط مساعد و مناسب برای رشد نهال شلیل پرورش یافته اند. در نتیجه مقاوم تر و کیفیتی بسیار مرغوب و تضمین شده خواهند داشت.

میوه درخت شلیل

شما عزیزان می توانید جهت خرید نهال های شلیل با کیفیت و سالم با تیم دکترنهال در تماس باشید.

 معرفی انواع بیماری و آفات شایع در درخت شلیل و مراقبت های لازم جهت پیشگیری

  • بیماری لکه غربالی: این بیماری حضور خود را با ایجاد سوراخ ها و لکه هایی قهوه ای رنگ روی برگ های سبز درخت شلیل نشان می دهد. مهار کردن این بیماری نسبتا دشوار است.
  • بیماری لکه سیاه: این بیماری سبب پیدایش لکه های قهوه ای رنگ روی میوه های شلیل می شود. استفاده از قارچکش ها و عدم انجام کاشت نهال شلیل در مناطق گرمسیر، راه های جلوگیری از بروز این بیماری هستند.
  • بیماری گموز: این بیماری قارچی، بیشتر به درخت های جوان و ضعیف حمله می کند. این بیماری باعث ترشح مایعات صمغی از درخت شلیل می شود. مهمترین راه پیشگیری از این بیماری خرید نهال سالم و مقاوم است؛ پس از آن، انجام هرس و آبیاری منظم جهت قوی نگهداشتن درختان شلیل نکات قابل توجهی هستند.
  • کرم آلو: این کرم از سرشاخه های درخت تغذیه کرده و باعث خشکی شاخه ها می شود. حتی با نفوذ کردن و لارو گذاری داخل میوه ها باعث نابودی میوه ها نیز می شود. هرس کردن شاخه های درگیر از مهمترین عوامل موثر در نابودی این آفت است. سمپاشی نیز موثر خواهد بود.
  • بیماری پوسیدگی قهوه ای: این بیماری قارچی باعث پیدایش لکه های قهوه ای رنگی روی شکوفه ها و جوانه های شاخه درخت شلیل می شود؛ از دیگر نشانه های درگیری درخت با این بیماری، خشک شدن میوه ها در فصل بهار است. اگر این بیماری به موقع مهار نشود ممکن است به تمام درختان باغ شلیل آسیب برساند. درنتیجه بهتر است تمام شاخه های درگیر را جدا کرده و تمام شاخ و برگ ها و میوه های ریخته شده پای درختان آلوده را نیز جمع کرده، از باغ خارج کنید و سپس بسوزانید و در آخر باغ و درختان را سمپاشی کنید.
  • گال طوقه: این بیماری از طریق زخم های ریشه درخت وارد می شود؛ با ایجاد اختلال در فرآیند جذب مواد مغذی که توسط شاخ و برگ ها انجام می شود، در نهایت باعث خشک شدن و مختل شدن فرآیند کاشت درخت شلیل می شود. بیماری گال طوقه با پیدایش زائده های سفید و سبز روی ریشه های درخت و خاک اطراف آن حضور خود را نشان می دهد؛ پس از گذر زمان این زائده ها به رنگ سیاه در می آیند و بعد از آن درخت نابود خواهد شد.

تنه بیمار درخت شلیل

خاک و آب مناسب کاشت نهال شلیل

  1. خاک مناسب کاشت درخت شلیل: ریشه درختان شلیل برای رشد بهتر احتیاج به تهویه مناسب هوا و جریان داشتن آب در اطراف خود دارند. جمع شدن و راکد بودن آب در اطراف ریشه های درخت شلیل سبب خفگی و پوسیدگی ریشه می شود. از این رو بهتر است از خاکی با زهکشی مناسب مثل بافت لومی-شنی استفاده کرد تا رطوبت کافی در اختیار ریشه ها قرار بگیرد. وجود عناصر مغذی نیز در خاک فاکتور مهمی است. PH خاک بهتر است خنثی باشد مثلا 6.5 تا 7.5 ph مناسبی برای خاک کاشت شلیل است.
  2. آبیاری درختان شلیل: تعداد دفعات و مقدار آبیاری درختان شلیل بسته به فصل و شرایط اقلیمی متفاوت است. اگر در منطقه گرم و خشک هستید آبیاری هفته ای یکبار نیاز است و اگر در مناطق سرد و مرطوب هستید هر 10-15 روز یکبار. توجه کنید در یخبندان زمستان آبیاری را به میزانی انجام ندهید که موجب یخ زدگی ریشه ها شود. در کل، هر زمان ک متوجه خشکی سطح خاک شدید به این معناستت که زمان آبیاری بعدی فرا رسیده است.

به صورت کلی پیشنهاد می شود جهت آبیاری اصولی با متخصصان کشاورزی در نهالستان ها مشورت کنید تا با توجه به شرایط آب و هوایی خاص منطقه خود، این عمل را به صورت اصولی انجام دهید. در اینصورت بهترین نتیجه را از کاشت درخت شلیل خود خواهید گرفت و سلامت درختان تضمین خواهد شد.

خاکورزی و کوددهی درخت شلیل

طریقه کوددهی درخت شلیل و بهترین کود های مناسب درختان شلیل

قبل از انجام عمیات کاشت نهال شلیل باید ابتدا عناصر خاک زمین کشت شلیل را در آزمایشگاه ها آنالیز کنید؛ سپس با توجه به میزان کمبود ها یا هر گونه علائم نا متعادلی در آن، از کود های مخصوص استفاده کنید. همچنین شرایط خود نهال نیز در استفاده از انواع کود ها موثر است؛ مثلا برای درختان جوانی که ضعیف تر هستند و یا میزان رشد کمی دارند از کود های نیتروژن دار باید استفاده کرد.

انواع روش هرس درخت شلیل چگونه انجام می شود

هرس درخت شلیل به منظور ایجاد فضای بیشتر برای شاخه های اصلی و پربار تر یا شاخه های مرکزی درخت که از نور و اکسیژن کمتری برخوردار هستند، انجام می شود. گاهی هم برای باردهی بیشتر و جوانسازی درخت شلیل، شاخه های نازک، فرعی، کم بار یا بی ثمر و همچنین شاخه های خشک و آسیب دیده را هرس می کنند. انجام عملیات سربرداری روی نهال ها نیز یکی از عوامل موثر در باردهی درخت شلیل می باشد. برخلاف درختان دیگر که قبل از بیدار شدن از خواب زمستانه باید هرس شوند، درخت شلیل را می توان در اواخر بهار هرس کرد.

انجام هرس درختان شلیل

معرفی انواع کاشت درخت شلیل ایرانی و خارجی

انواع مختلفی از گونه های شلیل وجود دارد که بسته به شرایط اقلیمی منطقه کشت و سلیقه خود و همچنین هدف از کاشت نهال شلیل، می توانید هر کدام را انتخاب کنید:

  • شلیل سان گلد: این گونه نهال شلیل بومی آمریکاست. مقاومت خوبی به سرما دارد و عمر اقتصادی اش 12 ساله است. هسته میوه اش به گوشت میوه چسبیده و آبیاری مورد نیازش تقریبا 11 لیتر در هفته است.
  • شلیل مغان: شلیل مغان بومی کشور چین است و عمر اقتصادی 15 ساله دارد. این نهال خیلی تحمل خشکی ندارد. به دلیل عمر اقتصادی بالایی که دارد بین باغداران طرفدار زیادی دارد و قیمت نهال هایش به نسبت دیگر ارقام کمی بیشتر است.
  • شلیل شمس: این رقم شلیل دیررس است و نسبتا نهال حساسی به شمار می آید. چرا که به گرمای زیاد و سرمای زیاد حساس است؛ خاک کاشت نهال شلیل شمس باید زهکشی خوبی داشته باشد چرا که با آب زیاد به سرعت خشک می شود.
  • شلیل رفعتی: این نهال پیوندی است و عمر اقتصادی 11 ساله دارد. بسیار خوش طعم است و مقاومت خوبی نسبت به سرما حتی کمتر از -19 درجه دارد. نسبت به خشکی نیز کمی مقاوم است. از سال دوم بار می دهد و اواخر تیر ماه فصل برداشتش می رسد.
  • شلیل انجیری: این نهال نیز پیوندی است و ظاهری شبیه به هلوی انجیری اما بدون پرز دارد. عممر اقتصادی اش 12 سال است و از سال اول شروع به باردهی می کند.
  • شلیل کیوتا: این رقم نهال بومی فرانسه است و عمر اقصادی 10 ساله دارد. میوه هایش بسیار آبدار و درشت هستند. آبیاری مورد نیاز این نهال حدود 11 لیتر در هفته است. آب و هوای معتدل و نور کافی فاکتور های مهمی برای رشد و کیفیت باردهی هنگام کاشت درخت شلیل کیوتا هستند.

میوه های شلیل

جمع بندی نهایی در رابطه با کاشت نهال شلیل

در این مقاله به معرفی کامل و جامع فرآیند پرورش و کاشت درخت شلیل پرداختیم. دریافتیم که شلیل میوه ای پرطرفدار از خانواده هلو است که بافتی ترد تر و آبدار و طعمی دلنشین دارد و سرشار از خواص است. این درخت بومی آسیاست. درخت شلیل نسبت به سرما مقاوم است؛ بیشتر مناسب کشت در مناطق نیمه سردسیر و کوهستانی است و برای گلدهی نیاز به سرما دارد.

رقم پرطرفدار شلیل بین باغداران گونه مغان است؛ زیرا عمر اقتصادی بالایی بین گونه های شلیل دارد. در صورت مراقبت های صحیح و اصولی از درخت شلیل، می توان گفت درختی مقاوم نسبت به آفات و بیماری ها است. در کل می توان گفت کاشت شلیل انتخابی با سود دهی مناسب برای یک باغدار است. شما عزیزان می توانید جهت خرید نهال شلیل و مشاوره برای کاشت نهال شلیل با تیم دکترنهال تماس حاصل فرمایید.

جهت خرید نهال با ما در تماس باشید

اگر کشاورز یا باغدار هستید و یا علاقه مند به پرورش انواع نهال میوه می باشید، می توانید با کیفیت ترین ارقام نهال میوه را از ما خریداری نمایید. دکتر نهال دارای مجوز رسمی از جهاد کشاورزی آماده ی ارسال انواع نهال میوه پربار به سراسر کشور می باشد. کافیست همین حالا با ما در تماس باشید.

دیدگاه و پرسش