پیوند نهال انار برای باغداران یک موضوع پر اهمیت است؛ زیرا یکی از روشهای مورد اعتماد برای تکثیر این درخت به شمار میرود. با اینحال، پیوند نیز مانند سایر روشهای تکثیر نیاز به مراقبت دارد تا نتیجه دلخواه کسب شود.
در ادامه این مطلب به بررسی عوامل تاثیرگذار در پیوند درخت انار پرداختهایم. پس تا پایان با ما همراه باشید.
پیوند نهال انار چیست؟
پیوند نهال انار یا سایر گیاهان بسیار شبیه به پیوند اعضای بدن انسان صورت میگیرد. در حالت عادی، فقط میتوان یک کلیه را از بدن انسان گرفت و در بدن شخص دیگری قرار داد. با پیوند، بخشی از درخت اصلی (به نام پیوندک) گرفته شده و آن را به ساقه و ریشههای یک درخت جوان دیگر به نام (پایه) پیوند زده میشود.
درست همانطور که بدن انسان عضو جدید را میپذیرد و با آن کار می کند، تنه درخت و جوانه با یکدیگر رشد میکنند و یکپارچه میشوند.
شیره پایه به داخل پیوندک میرود و آن را احیا میکند و در نهایت جوانه رشد میکند تا به تنه جدید درخت تبدیل شود. بنابراین، درخت پیوند شده ارتباط بین دو درخت است.
انواع پیوند درختان انار
پیوند انار انواع مختلفی دارد که بر حسب شرایط، مورد استفاده قرار میگیرد. در واقع، نمیتوان یک نسخه را برای همه پیوند ها پیچید. این موضوع کاملا بستگی به آب و هوا، منطقه رشد، نوع نهال و عوامل وابسته به آن دارد. در حالت کلی پیوند نهال انار به اشکال زیر صورت میگیرد.
شناخت پیوند جوانه در این نهال
برای این نوع از پیوند نهال انار که به نظر میرسد نوعی تغییر در جوانه زدن باشد، ابتدا یک برش رو به پایین در پایه ایجاد میشود. سپس، یک برش دیگر با کمی بالاتر از شروع برش قبلی صورت میگیرد.
این روش بهطور موثر یک حالت مانند جیب ایجاد میکند که چوب پیوندک در آن جا میشود. سپس، روی چوب پیوندک یک جوانه انتخابی، جدا شده و یک برش کوچک به سمت بالا در زیر جوانه اعمال میکنند. پس از آن بالاتر از جوانه، به سمت پایین و پشت آن برش دیگری انجام میشود تا جوانه کاملاً از بقیه ساقه آزاد شود.
سپس طول این جوانه را برای تطابق بهتر با ابعاد برش، در پایه کوتاه شده و جوانه را در آن قرار میدهند و با استفاده از نوار پیوند و نوار چسب به پایه میچسبانند.
جهت خرید نهال انار و مشاهده ی انواع نژادهای آن، بر روی عبارت نهال انار کلیک نمایید.
آشنایی با پیوند اسکنهای درخت انار
پیوند اسکنهای یا شکافی از طریق ایجاد یک شکاف صورت میگیرد. همانطور که تاکنون متوجه شدهاید، پیوند نهال انار از طریق ایجاد برش روی پیوندک و پایه و اتصال آنها روی یکدیگر صورت میگیرد.
بنابراین، تفاوت اصلی روشهای پیوند این گیاه به نوع برشی که ایجاد میشود، بستگی دارد. پیوند اسکنهای، این برش را بهصورت یک شکاف ایجاد میکند و از این طریق امکان رویش و پرورش انار جدید را فراهم میکند.
مرحله اول؛ انتخاب پیوندک
پیوندک را با اندازه مناسب روی درخت انار با کیفیت پیدا کنید. باید حواستان باشد که حداقل ۳ جوانه همراه پیوندک باشد. سپس، با استفاده از چاقو باید روی پیوندک برشی شیبدار ایجاد کنید تا بتوانید پیوند نهال انار را به اجرا در بیاورید. این پیوندک از قسمت بالایی درخت گرفته میشود.
مرحله دوم؛ ایجاد برش روی پایه
بعد از پیوندک، نوبت به پایه می رسد. برای ادامه مراحل پیوند درخت انار باید پایه خود را که یک رقم مقاوم و سازگار با انار است، انتخاب کنید. سپس، برشی با اندازه و شکل مشابه پیوندک روی آن اجرا کنید تا پیوندک بتواند درون آن قرار بگیرد و لایه کامبیوم پیوندک با کامبیوم پایه اتصال پیدا کنند.
لایه کامبیوم اهمیت زیادی دارد؛ زیرا در آن سلولهای جدید رشد میکنند و عامل اصلی تکثیر تماس با همین لایه خواهد بود. بنابراین، برای رشد بهتر دو لایه کامبیوم باید در تماس باشند تا پیوند نهال انار رشد بهتری از خود نشان دهد.
مرحله سوم؛ اتصال پایه و پیوندک
شما باید دو تکهای از درخت را به یکدیگر بچسبانید تا به خوبی با هم پیوند پیدا کنند. برای این کار، پس از اتصال پیوند و پیوندک، با کمک نوار پیوند یا ابزار جایگزین آن، دور این بخش را محکم ببندید. قبل از آن باید این دو بخش را با هم تراز کنید تا کامبیومها دقیقا روی یکدیگر قرار بگیرند.
پس از آن، نوار پیوند نهال انار را محکم ببندید و از اینکه به اندازه ۲ سانت از هر دو طرف پوشانده شده، اطمینان حاصل کنید. نوار پیوند میتواند جنسهای متعددی داشته باشد، اما در حالت کلی، شکل چسبناکی دارد و با رشد پیوند، از بین میرود.
مرحله آخر؛ ارزیابی پیوند
برای اینکه ببینید، آیا پیوند انجام شدهاست یا خیر، بخشی از چسب یا نوار پیوند را که آب نشده، بر میدارید و اگر اتصال بهدرستی اتفاق افتاد و جوانه زد، یعنی پیوند درخت انار شکل گرفته و برای رشد آماده است. این اتفاق عموما ۳۰ روز به طول می انجامد.
زمان مناسب برای پیوند نهال انار
پیوند نهال انار را در اواخر زمستان یا اوایل بهار قبل از شروع رشد جدید انجام دهید. همچنین درختان انار از ۲ تا ۳ سالگی میوه میدهند. میوه ۶ تا ۷ ماه پس از گلدهی درخت می رسد. درخت انار هم خود گردهافشان است و هم توسط حشرات گردهافشانی متقاطع میشود. بنابراین، بهترین زمان برای تکثیر آن با روش پیوند، در اوایل بهار و اواخر زمستان خواهد بود.
از طرفی بهترین زمان برای جابهجایی انار از ابتدا تا اواسط بهار است. این زمان خاص، محیط مناسبی را برای گیاه فراهم میکند تا در خانه جدید خود قرار گیرد؛ زیرا در حال بیدار شدن از خواب زمستانی است. کاشت این نهال در اوایل تا اواسط بهار زمان کافی را برای استقرار ریشهها قبل از فصل رشد فراهم میکند.
معرفی بهترین پایه برای پیوند نهال انار
در پیوند نهال انار، پایه درخت جوانی محسوب میشود که جوانه را از گونه مورد نظر به ریشه آن پیوند میزند. پایه از طرق مختلفی بر درخت تاثیر میگذارد. این پایه است که اندازه، قدرت و طول عمر درخت را تعیین میکند و همچنین بر مقاومت آن در برابر سرما تاثیر می گذارد.
بنابراین، انتخاب بهترین نوع آن اهمیت زیادی دارد. بعضی از بهترین پایهها عبارتند از:
- توت
- سیب
- انجیر
نحوه صحیح مراقبت از پیوند درخت انار
از آنجایی که، رشد پیوند نهال انار موضوع مهمی محسوب میشود، باید تمام اقدامات لازم را برای شیوه صحیح آن به انجام برسانید. در ادامه مراقبت های لازم بعد از عمل پیوند را ذکر کردهایم.
میزان آبیاری درخت انار پیوندی
سال اول زمان بسیار مهمی برای پیوند نهال جدید شما خواهد بود. در این بازه، هنوز زمانی برای تثبیت خود نداشته است؛ بنابراین به اندازه یک درخت مسن قوی نیست. برای جلوگیری از مرگ پیوند باید هفتهای دو بار در خاک سبک و هفته ای یک بار در خاک رسی آبیاری شود.
مطمئن شوید که کل سیستم ریشه را عمیقاً خیس می کنید. این کار حدود ۴۰ الی ۵۰ دقیقه طول میکشد. در دورههای خشکی، آبیاری پیوند نهال انار اجباری است. اگر در طول دوره خشکی بهدرستی آبیاری نشود، ممکن است میوه زودتر از موعد ریزش کند.
هرس درختان انار
اینکه چقدر برای هرس درخت انار پیوندی زمان نیاز دارید، بستگی به این دارد که آیا میخواهید آنها را بهصورت درختچهای طبیعی رها کنید یا بهصورت درختان تک یا چند تنه پرورش دهید. انارها به طور طبیعی مجموعهای از ساقههای متراکم و پراکنده از پایه می باشند.
برای باغبانان بهتر است تا به آنها اجازه دهند که به طور طبیعی رشد کنند؛ زیرا احتمال زنده ماندن در زمستان سرد غیرمنتظره را افزایش میدهد. هنگامی که این پیوند انار را بهصورت درختچه پرورش میدهید، تنها کاری که باید انجام دهید این است که شاخههای مرده، بیمار یا در حال مرگ را حذف کنید.
همچنین، از شکلدادن بیش از حد آنها خودداری کنید. بخشی از جذابیت آنها رشد ژولیده و کمی پیچ خورده می باشد. هنگامیکه پیوند نهال انار خود را بهعنوان درخت پرورش میدهید، باید از سال اول با انتخاب ساقههایی که می خواهید به تنه درخت تبدیل شوند، برای آن الگوی رشد را ترسیم کنید.
به طور کلی درختان انار با فرستادن ساقههای جدید به نام مکنده در پایه، به تلاش برای بازگشت به بوته ادامه میدهند. آنها باید در طول سال بریده شوند تا شکل درخت حفظ شود.
پیوند نهال انار اغلب یکی از آخرین گیاهانی است که در بهار برگ و شکوفه میدهد. قبل از اینکه شاخههایی که به ظاهر مرده است را قطع کنید، پوست را در انتهای آن خراش دهید؛ اگر سبزی وجود دارد، هنوز زنده است و باید منتظر بمانید.
در مناطق گرمسیری، هرس پیوند درخت انار باید برای پایان زمستان یا اوایل بهار برنامه ریزی شود. در مناطق سردتر، بهتر است صبر کنید تا درخت شروع به برگزدن کرده و آسیب زمستانی را بررسی کنید و تصمیم بگیرید که آیا هرس ضروری است یا خیر؟
جلوگیری از بروز آفات در درختان انار
متاسفانه هیچ تضمینی وجود ندارد که پیوند درخت انار شما از آفات و بیماریها محافظت شود. بنابراین، درختان خود را به طور منظم برای هر گونه علائم بیماری بررسی کنید. برخی از رایجترین علائم بیماری یا آسیب آفات، عبارتند از:
- پوست ترک خورده
- شاخه های خشک
- زخم درختان
اگر درخت شما حتی یکی از این علائم را نشان داد، باید فوراً مناطق تحت تأثیر عفونت را بردارید. و اما اگر کل درخت قبلاً آلوده شده است، سعی کنید آن را تا ریشه قطع کنید.
سخن آخر در خصوص پیوند نهال انار
پیوند نهال انار یکی دیگر از موضوعاتی است که در این مطلب از دکتر نهال به بررسی آن پرداختهایم. شما میتوانید تمام چیزی که برای پرورش پیوند درخت انار لازم است را در این مطالب پیدا کرده و مورد استفاده قرار دهید تا باردهی محصولات شما را با حفظ کیفیت افزایش دهد.
همچنین جهت مشاوره ی رایگان و خرید نهال انار پیوندی مناسب با اقلیم خود می توانید از طریق شماره های درج شده نسبت به سفارش خود اقدام نمایید.
دیدگاه و پرسش