کاشت نهال زردآلو: (جدیدترین روش های کاشت درخت زردآلو)

راهنمای کامل خرید و کاشت نهال زردآلو

 انواع روش های کاشت نهال زردآلو عبارتند: از کاشت بذر، کاشت قلمه، کاشت پاجوش و کاشت مستقیم نهال زردآلو؛ کاشت درخت زردآلو و پرورش آن کم دردسر است و با رعایت نکاتی که در ادامه مقاله آنها را به دقت بررسی کرده ایم، می توان بهترین باردهی و سوددهی را از آن دریافت کرد.

با توجه به راختی کاشت و همچنین محبوبیت بسیار زیاد این میوه، می توان گفت برای یک باغبان در نواحی معتدل و نیمه گرمسیر، یک گزینه بسیار اقتصادی خواهد بود.

میوه زردآلو بسیار خوش خوراک است و به خاطر طعم شیرین و ملسی که دارد، طرفداران زیادی نیز دارد. به جز مصرف تازه خوری، در خشکبار، لواشک پزی و … مصارف زیادی دارد. ما در این مقاله شما عزیزان را با همه این نکات و جدیدترین شیوه های کاشت و داشت نهال زردآلو آشنا می کنیم.

نگاهی اجمالی به بیوگرافی کاشت درخت زردآلو

میوه درخت زردآلو، میوه ای تابستانی به رنگ زرد و نارنجی و با طعمی بسیار شیرین است که زادگاه اصلی آن نواحی شرقی چین است. میوه زردآلو خواص فراوانی از جمله ویتامین های A, C و E، پتاسیم، فیبر و روی و … دارد.

این درخت دوست دار آب و هوای معتدل و نیمه گرمسیر است؛ اما با این حال، بعضی از انواع رقم های این میوه به سرما حتی تا دمای منفی 30 درجه سانتی گراد، مقاوم هستند. در سال های ابتدایی رشد خود نیاز به آبیاری زیادی دارد اما باید مراقب پوسیدگی ریشه و طوقه نهال های زردآلو در اثر آبیاری و رطوبت زیاد باشید. در کل می توان گفت پرورش و کاشت درخت زردآلو کم دردسر و بسیار اقتصادی است.

شکوفه درخت زردآلو

فصل و اقلیم مناسب کاشت نهال زردآلو

خوشبختانه این میوه خوشمزه را در هر اقلیمی می توان کشت داد. اما زمان مناسب کاشت درخت های زردآلو، در هر اقلیم با یکدیگر متفاوت است:

  • کشت نهال زردآلو در مناطق گرمسیر و معتدل: در این نواحی بهترین فصل برای کشت زردآلو، پاییز است. چرا که در این فصل خاک هنوز گرم است و دما و رطوبت هوا، مطلوب برای رشد نهال زردآلو و ریشه زدن آن است. همچنین خطر یخ زدگی گیاه کمتر است. کاشت ارقام زودگل برای نواحی گرمسیر و میانرس ها برای نواحی معتدل بسیار مناسب هستند.
  • کاشت نهال زردآلو در مناطق سردسیر: در مناطق سردسیر بهتر است کشت زردآلو پس از گذر کردن آب و هوا از یخبندان زمستان و سرمای سوزناک صورت بگیرد. به همین خاطر، تابستان فصل مناسبی برای کاشت زردآلو در مناطق سردسیر است. ارقام دیرگل درخت زردآلو برای کشت در نواحی سردسیر بسیار مناسب هستند.

فاصله کاشت نهال زردآلو و نکات مهم پرورش

جهت کاشت نهال های زردآلو باید گودال هایی به اندازه دو برابر ریشه نهال، یعنی برای مثال حدود 60 سانتی متر پهنا و 70 سانتی متر عمق، ایجاد کنید. داخل گودال را با مواد مغذی و کمپوست یا کود مرغی پر کنید و کمی خاک را مرطوب نگهدارید. توجه کنید که خاک موقع کاشت نباید کاملا خیس باشد.

سپس ریشه ها را از هم باز کرده و به آرامی داخل گودال قرار دهید و سپس آبیاری کنید. محل کاشت درخت زردآلو باید روزی حداقل 7 ساعت نور آفتاب را دریافت کند. بهتر است خاک و آب منطقه را قبل از کشت، در آزمایشگاه ها آنالیز کنید تا در صورت وجود کمبود عناصر و یا هر مشکل دیگری، آنها را رفع و سپس کاشت را انجام دهید تا نهال ها آسیب نبینند.

کاشت درخت زردآلو

معرفی انواع روش کاشت و نحوه کاشت نهال زردآلو

روش های مختلفی برای کشت زردآلود وجود دارد که در ادامه هر یک را مورد بررسی قرار داده ایم:

  1. کاشت بذری: این روش کاشت، مناسب کاشت در حیاط خانه و کاشت های کوچک می باشد؛ چرا که از جوانه زدن بذر تا نهال شدن و در نهایت درخت شدن بذر زردآلو، زمان و مراقبت های زیادی نیاز است که برای یک باغدار به صرفه نیست.
  2. کاشت قلمه: یک شاخه جوان و پربار را با طول حدود 35 سانتی متر و قطر حدود یک سانتی متر را قلمه می زنند و در چاله های ایجاد شده می کارند. با افزودن هورمون ریشه زایی و رسیدگی های مرتب، قلمه پس از مدتی ریشه خواهد زد.
  3. کاشت پاجوش: پاجوش های ایجاد شده ای درخت زردآلو را جدا کرده و در چاله هایی می کارند.
  4. کاشت مستقیم نهال زردآلود: کاشت نهال زردآلوی آماده ای که از یک نهالستان معتمد خریده اید، بهترین گزینه برای احداث باغ زردآلو است. چرا که این نهال ها در موقعیتی مناسب رشد کرده اند و تحت مراقبت های لازم بوده اند. نهال ها می توانند بذری یا پیوندی باشند. نهال های پیوندی زودتر به باردهی می رسند.

نکات مهم حین پرورش و کاشت درخت زردآلو

  • حشرات به خصوص زنبور، عامل گرده افشانی در درختان زردآلو هستند. از این جهت، قرار دادن تعدادی کندوی عسل در باغ زردآلوی خود می تواند مفید باشد.
  • هنگام استفاده از کود های دامی، از کیفیت کود ها و پوسیدگی کامل آنها اطمینان حاصل فرمایید تا درختان زردآلو بیمار نشوند.
  • قبل از کاشت نهال های زردآلو، بهتر است ریشه آنها را در محلول پرالیناژ، ضدعفونی کنید تا دچار بیماری های ریشه نشوند.
  • در زمان حمل و نقل نهال ها از نهالستان تا محل کاشت نهال زردآلو، ریشه ها را جهت محافظت در برابر آلودگی ها و سوختن زیر نور آفتاب، در گونی های مخصوص یا کنف های مرطوب بپوشانید.
  • اگر منطقه کاشت درخت زردآلو باد خیز و سرد است، بهتر است از بادشکن ها استفاده کنید؛ چرا که این درخت، وزش باد سرد را اصلا دوست ندارد.
  • از سلامت نهال های خریداری شده اطمینان حاصل فرمایید. نهال ها باید دارای شناسنامه باشند و روی شاخه ها اثری از زخم، شکستگی یا شکاف نباشد.

درخت زردآلو

با خرید نهال زردآلو از دکترنهال، از سلامت و کیفیت کاشت درخت زردآلوی باغ خود مطمئن باشید.

 معرفی انواع بیماری و آفات شایع در درخت زردآلو و مراقبت های لازم جهت پیشگیری

  1. مهمترین آفت درخت زردآلو شته سبز است که این شته ها در زیر برگ ها جمع می شوند. شته سبز سبب پیچیدگی و زرد شدن برگ ها می شوند و با تغذیه از برگ ها سبب ضعیف شدن درخت می شوند. آبیاری و رطوبت بیش از اندازه سبب ایجاد و همچنین تکثیر این آفات می شوند. سم دیازینون جهت از بین بردن این آفات استفاده می شوند.
  2. لکه غربالی رایج ترین بیماری کاشت نهال زردآلو است. این بیماری سبب ایجاد سوراخ ها و لکه های قهوه ای رنگ روی برگ های درخت زردآلو می شود. در رطوبت زیاد، در صورت وجود زخم ها و شکاف ها روی تنه درخت، قارچ هایی که عامل این بیماری هستند به درخت نفوذ کرده و سبب ضعیف شدن درخت و ریشه هایش می شوند. با آبیاری غرقابی این بیماری افزایش می یابد و همچنین با جاری شدن در باغ در اثر آبیاری و یا بارندگی خطر ابتلای دیگر درختان نیز بالا می رود. با سمپاشی و از بین بردن قسمت های آلوده و درگیر درختان، می توان این بیماری را تا حدودی ریشه کن کرد.
  3. چوب خوار ها نیز حشراتی خطرناک برای درختان زردآلو هستند که از تنه درخت تغذیه کرده به آن آسیب می رسانند. در زمستان وارد تنه شده و در فصل بهار از شاخه های تازه و جوان تغذیه می کنند. سمپاشی، آبیاری صحیح و استفاده از خاک و کود مناسب راه های پیشگیری از درگیری درخت با این حملات این حشرات هستند.

بیماری لکه غربالی

خاک و آب مناسب کاشت و پرورش نهال زردآلو

  • خاک مناسب جهت کاشت نهال زردآلو، خاک های سبک شنی لومی هستند. اگر خاک زمین شما کمی سنگین است بهتر است قبل از کاشت زردآلو زهکشی خوبی انجام دهید. PH مناسب برای درخت زردآلو خنثی یا قلیایی است، چرا که زردآلو اصلا خاک اسیدی دوست ندارد. وجود عناصر مغذی در خاک جهت کیفیت مرغوب میوه ها و همچنین رشد درختانی مقاوم و پربار، فاکتور بسیار مهمی است.
  • مالچ پاشی نیز جهت حفظ رطوبت خاک و حاصلخیز نگهداشتن آن و همچنین جلوگیری از رشد علف های هرز، بسیار پیشنهاد می شود. بهتر است قبل از عملیات کاشت، خاک را ضدعفونی کنید.
  • آب های شور با سختی زیاد مناسب کاشت درخت زردآلو نیستند. آبیاری نهال زردآلو باید به صورت منظم و به اندازه انجام شود. به صورتیکه نه غرق آب شود و نه خشکی زیادی را تحمل کند. آبیاری زیاد از حد سبب پوسیدگی ریشه و آبیاری کم نیز سبب خشکیدگی نهال می شود. باید توجه داشته باشید که هنگام آبیاری نهال، آب به هیچ عنوان با طوقه برخوردی نداشته باشد زیرا می تواند باعث بیماری های عفونی و قارچی در نهال و ریشه نهال شود.

طریقه کوددهی پس از کاشت نهال زردآلو و بهترین کود های مناسب درختان زردآلو

از انواع کودها می توان برای مرغوب ساختن کیفیت کاشت زردآلو ی باغ خود استفاده کنید. اما هر کودی میزان و زمان استفاده خاص خودش را دارد. برای مثال کودهای حیوانی را سالی یکبار آن هم در فصل بهار بهتر است به درخت زردآلو بدهید. اما حواستان باشد که کودها تماس مستقیم با ریشه نداشته باشند.

کمپوست ها گزینه مناسبی برای مخلوط کردن با خاک هنگام کاشت نهال های زردآلو هستند. برای رشد و گلدهی بهتر نیز، کود های شیمیایی دارای نیتروژن، پتاسیم و فسفر مناسب هستند. در کل، وجود مواد معدنی و مغذی در خاک کشت نهال زردآلو، بسیار حائز اهمیت می باشد.

میوه زردآلو

انواع روش هرس درخت زردآلو چگونه انجام می شود

هرس درخت زردآلو در دو مرحله ابتدایی کاشت (که نهال جوان است) و مرحله ای که درخت بالغ زردآلو را داریم، تقسیم بندی می شود. هنگامی که نهال جوان است:

  1. شاخه هایی که رشد نامیزانی نسبت به دیگر شاخه ها داشته اند
  2. شاخه های اسیب دیده، خشک شده و زخمی
  3. شاخه هایی که کمتر از 50 سانتی متر از زمین فاصله دارند
  4. و شاخه های جانبی را بین 6 تا 9 سانتی متر هرس کنید.

در نهایت وقتی درخت زردآلو ی بالغی داشتید، به احتمال زیاد با رشد عجیب غریب برخی شاخه ها روبرو می شوید. که به صورت کج، با زاویه و با حالتی شکسته رشد کرده اند. همچنین شاخه های جانبی کوچک و متوسطی روی تنه درخت ممکن است رشد کند؛ که همه اینها باید هرس شوند تا درخت زردآلو شکل و فرم مرتبی به خود بگیرد و همچنین کمتر در معرض آسیب قرار بگیرد.

هرس درخت زردآلو

معرفی انواع نهال زردآلو ایرانی و خارجی

گونه های متفاوتی جهت کاشت نهال زردآلو وجود دارد که شما عزیزان می توانید با توجه به سلیقه خود و اقلیم منطقه کشت، یکی از آنها را انتخاب کنید:

  • نهال زردآلو قیسی: این رقم بسیار خوش طعم و ملس، نرم و خوشرنگ است و بیشتر در خشکبار به عنوان برگه مورد استفاده قرار می گیرد. عمر اقتصادی اش حدود 35 سال و باردهی اش حدود 6 تن در هکتار است.
  • عسگر آباد: این گونه از زردآلو، زردو نارنجی و دوکی شکل است. طعمی دلنشین و بافتی نرم و آبدار دارد. دیرگل است و مناسب کشت در مناطق سردسیر است. این درخت حدود 70 سال عمر اقتصادی دارد.
  • زردآلوی قرمز: این رقم زردآلو، پوستی قرمز رنگ دارد و طعمی بسیار دلنشین. مناسب تازه خوری است و گران ترین گونه زردآلو است. عمر اقتصادی اش حدود 35 سال و باردهی اش در هر هکتار حدود 9 تن است.
  • کاشت درخت زردالو نصیری: این رقم بومی کشور چین است. بسیار گوشتی، آبدار و طعمی شیرین دارد. مناسب بهترین روش کاشت برای این گونه، قلمه زنی است و در اقلیم معتدل بهترین بازدهی را دارد.
  • شاهرودی:کاشت نهال زردآلوی شاهرودی انتخاب خیلی خوبی است. چرا که این رقم بسیار پرطرفدار، خوش طعم و دارای رنگی زرد با هاله های نارنجی است. باردهی فوق العاده آن (حدود 40 تن در هکتار)، خود گرده افشان بودن و همچنین مقاومت زیادش نسبت به دماهای مختلف و بیماری ها، سبب پرطرفدار بودنش میان باغداران نیز شده است.
  • تخم مرغی: این گونه به رنگ زرد روشن است و بسیار شیرین و آبدار اما سفت است.
  • اردوآباد
  • قند جهان
  • بادامی

گونه نصیری زردآلو

جمع بندی نهایی در رابطه با کاشت نهال زردآلو

میوه زردآلو میوه ای گوشتی و آبدار با طعمی شیرین و ملس است که سرشار از خواص و ویتامین هاست؛ به همین دلیل نه تنها طرفداران زیادی در دنیا دارد بلکه بسیاری از باغبانان نیز تمایل به کشت زردآلو دارند.

ارقام مختلف نهال این میوه با ویژگی های ظاهری و طعم های متفاوت وجود دارند که هرکدام از لحاظ نیازهای اولیه جهت رشد و میوه دهی (مثل آبیاری، جنس خاک، آب و هوا، کوددهی، زودرس یا دیررس بودن و …) باهم متفاوت اند.

در ایران، پرطرفدارترین این ارقام جهت کشت، زردآلوی عسگرآبادی و شاهرودی هستند. هنگام کاشت نهال زردآلو باید حواستان به آبیاری این درخت و دمای ممنطقه کشت زردآلو باشد؛ چرا که این درخت روی این دو مورد بسیار حساس است.

شما باغبانان و کشاورزان محترم، می توانید جهت دریافت مشاوره برای چگونگی نحوه کاشت درخت زردآلو همچنین خرید نهال زردآلوی منتخب خود، با تیم متخصص کشاورزی دکترنهال، ارتباط حاصل فرمایید.

جهت خرید نهال با ما در تماس باشید

اگر کشاورز یا باغدار هستید و یا علاقه مند به پرورش انواع نهال میوه می باشید، می توانید با کیفیت ترین ارقام نهال میوه را از ما خریداری نمایید. دکتر نهال دارای مجوز رسمی از جهاد کشاورزی آماده ی ارسال انواع نهال میوه پربار به سراسر کشور می باشد. کافیست همین حالا با ما در تماس باشید.

دیدگاه و پرسش