پیوند نهال هلو میتواند نقطه عطفی برای باغهایی باشد که باردهی زیادی ندارند یا کیفیت مناسب در آن به چشم نمیخورد. بنابراین، یک منبع که بتواند اطلاعاتی کامل در این باره به شما بدهد، بسیار ارزشمند خواهد بود. پس با ما در ادامه این مطلب همراه باشید تا هر چیزی که لازم است درباره پیوند درخت هلو بدانید را مطالعه کنید.
پیوند نهال هلو به چه معناست؟
پیوند هلو یکی از راهکارهای تکثیر این نهال است که امکانات زیادی را در اختیار باغداران قرار میدهد. در واقع، ۲ گزینه برای ایجاد یک رقم متفاوت از یک درخت هلو موجود است که یکی تکثیر با بذر و دیگری تکثیر با پیوند محسوب میشود.
باید توجه داشته باشید که درختان میوه معمولاً از طریق بذر تکثیر نمیشوند؛ زیرا در این روش معمولاً مطابق با نوع اصلی خود رشد نمیکنند. از تکثیر بذر عمدتاً برای تولید پایههایی استفاده می شود که روی آن پیوند برای تشکیل ارقام جدید و با کیفیت بالاتر انجام شود.
پیوند نهال هلو یا جوانه زدن معمولاً به صورت تجاری استفاده شده و باغبان میتواند برای افزایش تعداد درختان یا باردهی و برای تغییر رقم یک درخت از آن استفاده کند.
بررسی انواع روش های پیوند درخت هلو
پیوند نهال هلو یا جوانهزدن رایج ترین روش تکثیر این درختان است. بسیاری از ارقام درختان میوه تنها از طریق پیوند برای حفظ خصوصیات و صفات رقم، قابل تکثیر هستند. بیشتر میوههای هستهدار مانند گیلاس، هلو، آلو، شلیل و زردآلو ممکن است به یکدیگر پیوند زده شوند تا ارقام جدیدی از یک گونه ایجاد کنند.
همچنین، می توان از این طریق امکان ترکیب میوههای مختلف روی یک درخت را ایجاد کرد. انواع مختلفی از پیوند وجود دارد مانند: پیوند شکافی، پیوند ریشه و پیوند پوست. البته در راه پیوند درخت هلو، اشکال مختلف جوانهزدن هم مطرح میشود. بهترین راهکار تکثیر در این مرحله، استفاده از تکنیک پیوند شکافی این درخت محسوب میشود.
مراحل پیوند شکافی نهال هلو
برای اینکه بتوانید پیوند درخت هلو را به شکل موفقی انجام دهید، باید در ابتدا اصول صحیح این کار را بدانید و از آن پیروی کنید. در ادامه، مراحل اصلی تکثیر هلو با روش پیوند شکافی را بهصورت مرحله به مرحله مشاهده میکنید.
مرحله اول؛ آمادهسازی پایه نهال هلو
اولین قدم در این مرحله، انتخاب پایه برای پیوند نهال هلو است، ویژگیهای پایه انتخابی شما باید شامل: سازگاری با شرایط فعلی، فرم سالم و مهم تر از همه سازگاری با رقم پیوندک باشد. مطمئن شوید که پایه شما این ویژگی ها را دارد.
هنگام تهیه پایه به دنبال شاخههایی با قطر ۲/۵ تا ۵ سانتیمتر باشید و تا حد امکان برش روی آن شاخه را بهصورت صاف ایجاد کنید.
برای مشاهده لیست قیمت انواع نهال هلو، عبارت نهال هلو را کلیک کنید.
مرحله دوم؛ ایجاد شکاف
پس از انتخاب پایه مناسب باید با استفاده از چاقو یا ابزارهای تیز باغبانی، یک شکاف در انتهای شاخه بریده شده و در وسط آن به عمق ۳ تا ۴ سانتیمتر ایجاد کنید تا محل پیوند نهال هلو مشخص شود.
مرحله سوم؛ انتخاب و آمادهسازی پیوندک
یکی از اصلیترین اصول و گامهای مهم در پیوند نهال هلو این است که بدانید، پیوندک را در فصل خواب و در اواخر زمستان یا اوایل بهار جمعآوری کنید. مطمئن شوید که این پیوندک عاری از بیماری است. قطر چوب پیوندک باید۱/۴ سانتیمتر تا ۱/۲ سانتیمتر بوده و ارتفاع آن به اندازهای باشد که حداقل ۳ جوانه روی آن وجود داشته باشد.
همچنین برش روی پیوندک باید کمی زیر جوانه پایینی باشد. خیلی مهم است که هرگز اجازه ندهید، پیوندکهای شما قبل از پیوند خشک شوند.
اگر نمیتوانید پیوندک را بهصورت فوری روی پایه پیوند بزنید، باید آن ها را در بستههایی پیچیده، در یک پد مرطوبکننده مانند دستمال کاغذی مرطوب یا پیت ماس پیچیده و در کیسه پلاستیکی قرار دهید. سپس آنها را باید در یخچال با دمای حدود ۳۴ درجه فارنهایت نگهداری کنید که این روش، این امکان را به شما میدهد تا بتوانید چندین هفته آن را حفظ کنید.
مرحله چهارم؛ برش پیوندک
با استفاده از چاقوی تیز، یک برش شیبدار به سمت پایین در دو طرف انتهایی پایه پیوندک ایجاد کنید. مطمئن شوید که پیوندک را روی زمین نباشد و یا اجازه ندهید ناحیه بریده شده با چیزی، حتی انگشتانتان تماس بگیرد. این می تواند باعث عفونت و خرابی پایه و پیوند نهال هلو شود.
مرحله پنجم؛ اتصال پایه و پیوندک
در این مرحله با چاقو شکاف قبلی را روی پایه باز کنید. پیوندک را داخل شکاف قرار داده و کامبیومهای پیوندک و پایه را با دقت در یک راستا قرار دهید. تراز کامبیومها برای اطمینان از جریان یافتن مواد مغذی از پایه به پیوندک بسیار مهم است؛ زیرا همین مرحله است که باعث باردهی و رویش مجدد میشود.
سپس، با کمک نوار پیوندی یا هر چیزی که برای تثبیت این دو کنار هم در اختیار دارید، ناحیه پیوند نهال هلو را با دقت بپیچید تا آب اضافی خارج نشود و نیز از خشکشدن آن جلوگیری کنید.
زمان مناسب برای انجام پیوند این نهال
زمان ایدهآل برای پیوند نهال هلو پس از فصل بهار است؛ زیرا در این زمان نهال در اوج رشد خود قرار دارد و قابلیت سازگاری بیشتر از خود نشان می دهد. بهترین زمان برای پیوند درخت هلو در طول اواخر بهار تا اواسط تابستان است.
این دوره به نهال هلو شما اجازه میدهد تا ریشههای قوی داشته باشد و با محیط جدید خود سازگار شود. علاوه بر این، پیوند زدن در این مدت میوه های فراوان و خوشمزه را در سال های آینده تضمین میکند.
معرفی بهترین پایه برای پیوند نهال هلو
برای پیوند نهال هلو پایههای میوهای زیادی وجود دارد که بر حسب موقعیت و شرایط باغ هلو باید مورد استفاده قرار بگیرند؛ مثلا اگر درخت هلو شما در خاکهای رسی و مرطوب قرار دارد، بهترین پایه برای پیوند آن، آلو و گوجه سبز است.
اگر میخواهید که از انجام پیوند، نهال هلو پاکوتاه به دست آید، باید از ارقامی مثل گیلاس چینی بهعنوان پایه پیوند استفاده کنید. حتی اگر بخواهید میتوانید در زمینهای آهکی و سنگلاخ هم با انتخاب بادام بهعنوان پایه پیوند نهال هلو، به پرورش آن بپردازید.
نحوه صحیح مراقبت پس از انجام پیوند
پس از انجام پیوند درخت هلو، باید منتظر نتیجه باشید که ببینید، موفقیتآمیز بوده یا با شکست روبهرو شدهاست. شما میتوانید از این موقعیت برای نگهداری و رسیدگی ویژه به درختان خود استفاده کنید تا احتمال موفقیت آن را افزایش دهید.
البته، حواستان باشد که زیادهروی در روشهای مراقبتی مثل آبیاری میتواند نتیجه عکس بهدنبال داشته باشد. در ادامه چند نمونه از نکات مهم در نگهداری از پیوند نهال هلو را ذکر کردهایم.
زمان و مقدار مناسب کوددهی
پیوند درخت هلو نیاز تغذیهای زیادی دارد و در مقایسه با سایر درختان میوه به مواد مغذی بیشتر وابسته است. قبل از کاشت هلوهای پیوندی جوان، بسیاری از کشاورزان از کودهای طبیعی یا کود نیتروژندار استفاده می کنند. باید دقت کنید که پس از کاشت تا زمانی که پوشش گیاهی جدید یا همان شاخهها به طول چند سانتیمتر نرسیده است، هیچ کوددهی انجام ندهید.
پیوند نهال هلو جوان در طول اولین سال خود به ۷۰ گرم نیتروژن برای هر یک پیوند نیاز دارد که این رقم در آینده بیشتر هم میشود. کود حیوانی ریشه دار یا کمپوست غنی از پتاسیم بهعنوان جایگزینی فوقالعاده برای کودهای شیمیایی در باغ هلو مصرف می شود.
همچنین، پیشنهاد میکنیم که ۱۰ تا ۲۰ تن در هر هکتار از کود دامی پوسیده در فاصله زمانی یک تا دو سال در باغهای هلو استفاده کنید تا شاهد رشد فزاینده پیوند نهال هلو و باردهی آن باشید.
میزان آبیاری درخت هلو
هدف از آبیاری این است که به خاک کمک کنید تا رطوبت کافی را حفظ کند. خصوصا اگر پیوند، نهال هلو باشد که بخواهید هرچه زودتر محصولات باکیفیت آن را مشاهده کنید. آبیاری بلافاصله پس از انجام پیوند نهال هلو به ارقام اولیه کمک میکند تا جوانههای خود را حفظ کنند.
در باغهایی که نهال در آن به خوبی جا افتاده و بالغ باشد، آبیاری معمولاً یک بار در هفته یا هر ۲ تا ۳ هفته یک بار انجام میشود. با اینحال، باید از آبیاری بیش از حد پیوند درخت هلو خودداری کنید؛ زیرا اغلب این فرآیند منجر به پوسیدگی ریشه، کاهش رشد ریشه و افزایش خطر شستشوی مواد مغذی مثل: نیتروژن، بور و گوگرد میشود.
نحوه هرس نهال های هلو
پیوندهای هلو عموما بسیار سرزنده هستند و سرعت رشد قابل توجهی دارند. حتی زمانی که هنوز در دوره اولیه رشد خود قرار دارند، تعداد قابل توجهی شاخه تولید میکنند. بنابراین، هرس و آموزش تکنیک های آن که تاثیر زیادی بر روند رشد دارد، ضروری است. در مجموع، هرس به ۲ شیوه کلی انجام میشود:
- هرس برای ایجاد یک الگوی رشد در سالهای اولیه کاشت درخت هلو یا پیوند نهال هلو که محدوده رشد آن را مشخص میکند.
- هرس زمستانی که پس از تعیین شکل درخت، کشاورز باید درختان خود را هرس کند تا رشد رویشی و تجدید شاخهها صورت بگیرد و عملکرد آن متعادل شود.
مزایای روش پیوندی در پرورش نهال هلو
شاید از خود بپرسید که پیوند نهال هلو چه مزایایی دارد که باعث میشود در بین روشهای مختلف تکثیر این درخت مورد استفاده قرار بگیرد. در پاسخ باید به شما بگوییم که قرنهاست که پیوند برای تکثیر درختان میوه استفاده میشود.
تلاش برای رشد بذر هلو نیاز به گردهافشانی دارد که منجر به یک هیبرید میشود و ممکن است ویژگیهای مورد نظر شما را نداشته باشد. با اینوجود، پیوند تضمین میکند که ویژگیهای مورد نظر شما در رشد پیوند نهال هلو تداوم مییابد.
همچنین، شما میتوانید خیلی زود شاهد به بار نشستن درخت هلو باشید. در روشهای دیگر مثل کاشت جوانه یا بذر، شما باید حداقل ۱ سال تا حداکثر ۳ سال صبر کنید که باردهی اتفاق بیفتد. ضمن اینکه، کیفیت محصول ممکن است، مورد تایید شما نباشد اما در روش پیوندی، شما رقمی را انتخاب کرده و همان را برداشت میکنید.
کلام پایانی در ارتباط با پیوند نهال هلو
پیوند نهال هلو یک روش موثر برای تکثیر و ازدیاد این نهال است که برای باغداران کاربرد و مزایای زیادی بهدنبال دارد. در این مطلب تلاش کردهایم تا به هرگونه سوال احتمالی شما درباره پیوند درخت هلو و موضوعاتی از قبیل: مراحل پیوند، مزایا، انتخاب بهترین پایه و نحوه مراقبت و نگهداری از آن پاسخ دهیم.
همچنین شما عزیزان برای مشاوره دقیق تر و خرید نهال هلو می توانید از طریق شماره های درج شده در پنل دکتر نهال با ما در ارتباط باشید.
دیدگاه و پرسش