آموزش جدیدترین روش پیوند نهال بادام+ (زمان پیوند درخت)

با تغییر فصل ها، در حال ورود به فصل پیوند درختان میوه هستیم و برای خیلی از افراد این سوال پیش می‌آید که پیوند نهال بادام چگونه صورت می‌گیرد؟

با این‌حال، یکی از نکات مهم برای باغداران پیوند درخت بادام است که در روند رشد و توسعه آن نقش اساسی دارد. در این مطلب قصد داریم تا شما را با انواع پیوند بادام، مراحل، زمان مناسب، روش‌ها و راهکارهای مراقبتی آشنا کنیم؛ پس تا پایان با ما همراه باشید.

پیوند نهال بادام به چه معناست؟

به‌طور کلی پیوند، تکنیکی است که برای تکثیر نهال‌های خاص از طریق قرار دادن یک تکه از یک گیاه پایه یا شاخه گیاه دیگری استفاده می‌شود که در صورت موفقیت، گیاه جدید رشد می‌کند و به‌عنوان یک نهال و درخت جداگانه شروع به فعالیت خواهد کرد.

پیوند نهال بادام یکی از روش‌های عمده برای تکثیر این نهال شناخته می‌شود. در حالت کلی، تکثیر درخت بادام به ۲ روش بذری و پیوندی صورت می‌گیرد که امروزه بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته‌است. در ادامه به بررسی این شیوه تکثیر از جهات مختلف پرداخته‌ایم.

پیوند نهال بادام

مزایای روش پیوندی در پرورش نهال بادام

روش پیوندی بیشتر از روش بذری مورد استفاده قرار گرفته و عمومیت بیشتری هم دارد. این موضوع به مزایای استفاده از پیوند نهال بادام مربوط است که عبارتند از:

  • عدم مشکل در تفرقه صفات پیوند و پایه: عدم هماهنگی بین پایه و پیوند در این روش وجود ندارد؛ زیرا این روش کاملا غیر جنسی است و نیازی به رقم گرده‌افشان نیست.
  • افزایش باردهی: از جمله نکاتی که پیوند بادام را تبدیل به یک روش تکثیر مناسب می‌کند، تاثیر آن در افزایش باردهی درختان بادام است. این روش باعث افزایش مقاومت پایه به بیماری‌ها و آفات شده و از این طریق به میزان باردهی کمک می‌کند.

انواع پایه پیوند درختان بادام

در بحث تکثیر و پیوند درخت بادام اولین نکته مهم، نوع پایه برای پیوند است که می‌تواند در کیفیت نهال نقش ویژه‌ای ایفا کند. در واقع، انتخاب پایه پیوند که هماهنگی لازم را با وضعیت بادام شما داشته باشد، باعث باردهی بیشتر محصول در این درخت شده و سود محصول شما را تا حد زیادی افزایش می‌دهد.

از طرف دیگر، پایه‌های بومی که با وضعیت و اقلیم ایران سازگاری لازم دارند، می‌توانند به شما در این امر کمک کنند تا فرآیند پیوند نهال بادام با موفقیت صورت بگیرد. در ادامه چند نمونه از بهترین انواع پایه پیوند بادام را معرفی کرده‌ایم.

  1. پایه میوه بادام:

میوه بادام به‌علت هماهنگی با این نهال یک انتخاب هوشمندانه به شمار می‌رود که نمی‌توان از آن چشم‌پوشی کرد. این ارقام بازدهی مناسبی داشته و مدت زمان باردهی آن مناسب است. از جمله این موارد می‌توان به نهال بادام تلخ بذری و نهال بادام شیرین سنگی اشاره کرد.

  1. پایه گوجه سبز:

یکی دیگر از ارقام مناسب برای پیوند درخت بادام، گوجه سبز است که ویژگی‌ها و شباهت‌های زیادی از لحاظ موقعیت رشد و پرورش با بادام دارد. همچنین هیبریدهای آلو در این دسته قرار می‌گیرند.

  1. پایه هلو:

هلو از جمله پایه‌های پرطرفداری است که برای پیوند نهال بادام از آن استفاده می‌شود. باردهی مناسب و بازدهی بالای این رقم باعث شده تا انواع مختلف آن مثل هیبریدهای هلو در زمره پایه‌های مناسب برای پیوند بادام قرار بگیرد.

جهت مشاهده لیست نهال بادام مرغوب و سالم بر روی عبارت نهال بادام کلیک کنید.

چگونگی تکثیر پایه های این نهال

هرگاه صحبت از پیوند نهال بادام به میان می‌آید، قطعا بحث یک یا دو نهال نیست و منظور تعداد وسیعی نهال در یک باغ است. در همین راستا تکثیر پایه نهال جزء مراحل ضروری برای پیوند درخت بادام به شمار می‌رود. برای تکثیر پایه هم دو روش وجود دارد:

  • روش بذری
  • روش قلمه‌زدن

از آنجایی‌که، روش قلمه‌زدن بیشتر از بذری برای تکثیر پایه نهال بادام مورد استفاده قرار می‌گیرد، بهتر است شما هم از این روش بهره ببرید. برای این کار قلمه‌های جوانی که از درخت جدا شده را در محلول ریشه‌زا و سپس قارچ‌کش قرار داده و آن را در وضعیت مناسب برای تامین نیاز سرمایی قرار دهید. در نهایت می‌توانید این قلمه را به‌عنوان پایه بکارید.

بررسی روش‌های پیوند درختان بادام

روش‌های پیوندی به ۲ دسته کلی تقسیم می‌شوند که در ادامه به هر یک از آن‌ها پرداخته‌ایم:

  1. پیوند جوانه بادام

این روش برای پیوند نهال‌های جوان بادام مورد استفاده قرار می‌گیرد. بهترین زمان سال برای بیشتر انواع پیوند در فصل زمستان است که گیاه رشد نمی کند. با این حال، پیوند جوانه معمولاً در اواخر تابستان انجام می‌شود.

همچنین برای پیوند اواخر تابستان، بررسی کنید که پوست درخت به راحتی از درخت کنده شود تا از زمان مناسب آن مطمئن شوید.

  1. پیوند سرشاخه بادام

این روش بیشتر برای پیوند نهال‌های میانسال بادام صورت می‌گیرد که در طی آن یک تکه کوتاه از سرشاخه درخت بادام در اواخر زمستان یا اوایل بهار به پایه متصل می‌شود و تا تابستان سال بعد یک درخت یک ساله، یک ساقه تولید می‌کند. این روش پیوند درخت بادام، اجازه می‌دهد تا سریع تر رشد کند زیرا از یک تکه بزرگتر از سرشاخه استفاده می‌کند.

پیوند سرشاخه

مراحل پیوند نهال بادام از طریق جوانه

مرحله اول: انتخاب جوانه بادام

یک چاقوی جیبی تیز و مقداری نوار پیوند جمع کنید. این نوع خاص از نوار با رشد گیاه کشیده می شود و در برابر قارچ مقاوم است. فقط از یک کیسه پلاستیکی ضخیم که به صورت نوار بریده شده است استفاده کنید و یک جوانه رویشی که تقریباً در نیمه پایین شاخه روی درخت انتخاب شده قرار دارد، انتخاب کنید.

مرحله د‌وم: آماده‌سازی جوانه بادام

برای پیوند نهال بادام وسط جوانه را برش دهید و مراقب باشید که برش فقط در پوست و نه مغز آن اتفاق بیفتد. مغز، قسمت رنگی و گوشتی شاخه است که درست از مرکز می‌گذرد. هر برگ موجود را از جوانه برداشته شده جدا کنید اما ساقه برگ را نگه دارید. سپس، روی شاخه‌ای که روی آن پیوند می‌زنید، تمام جوانه‌های برگ یا شاخه‌های جانبی را بردارید.

مرحله سوم: انتقال جوانه به شاخه

پوست شاخه را جدا کرده و جوانه جدید را داخل شاخه فرو کنید. اطمینان حاصل کنید که جوانه در شاخه جدید به همان شکلی قرار دارد که روی شاخه قدیمی بوده است. اگر جوانه بگیرد، پوست و لایه درخت میزبان در اطراف جوانه جدید بهبود می‌یابد. اگر جوانه پژمرده شده و بمیرد به این معنی خواهد بود که پیوند نهال بادام نگرفته‌است. این پروسه معمولا در عرض یک ماه اتفاق می‌افتد.

مرحله چهارم: کمک به رشد جوانه

درست قبل از فصل رشد بعدی(اوایل بهار)، مکان‌هایی را که پیوند جوانه‌ها با موفقیت در آن انجام شده‌است را پیدا کنید. سپس، شاخه پایه را درست بالای جایی که جوانه پیوند زده شده است قرار دهید؛ زیرا این کار انرژی را به سمت جوانه هدایت می‌کند و به آن اجازه می‌دهد تا به سرعت رشد کند.

مراحل پیوند نهال بادام از طریق سرشاخه

مرحله اول: انتخاب سرشاخه پیوند

اگر برایتان مقدور است، یک درخت سالم بادام را انتخاب کنید. سپس، از چوب سبز رسیده و از قسمت بیرونی درخت که در معرض آفتاب قرار دارد، استفاده کنید؛ زیرا چوب داخلی ممکن است، رنگ پریده و ضعیف‌تر باشد.

مرحله دوم؛ برش سرشاخه‌ها

یک سرشاخه ۷.۵ تا ۱۰ سانتی‌متری با سه جوانه برش دهید. این جوانه‌ها شامل:

  • جوانه اصلی که درست در پشت برش پیوند قرار دارد و به اتصال کمک می‌کند.
  • جوانه بالا که برای تشکیل ساقه استفاده می‌شود.
  • جوانه میانی هم در صورت شکست جوانه بالا، از آن پشتیبانی می‌کند.

مرحله سوم: اتصال پیوند به پایه

پایه را بین ۱۵ تا ۳۰ سانتی‌متر برش دهید. بعد از آن در انتهای هر قطعه اتصال باید به‌صورت برش‌های بیضوی تمیز منطبق بریده شود تا در صورت اتصال به یکدیگر، تا حد امکان لایه‌ها با هم تماس داشته باشند.

روند کاشت پیوندهای این گیاه

برای کاشت پیوند درخت بادام باید درخت ریشه را در گودالی که به اندازه کافی بزرگ باشد، قرار دهید تا بدون خم‌شدن در آن قرار بگیرد و با خاک آماده شده پر کنید. پس از آن، نهال را آبیاری کنید تا خاک اطراف ریشه‌ها ته‌نشین شود.

درختی که در ظرف رشد می‌کند، باید طوری تنظیم شود که قسمت بالای کمپوست با خاک اطراف هم‌سطح باشد. آن را در گودال محکم کنید و به مقدار زیاد آبیاری نمایید. در انتهای مراحل کاشت، درخت به مدت ۳ تا ۴ هفته اول یا تا زمانی‌که پیوند نهال بادام به خوبی جا بیفتد، هر روز آبیاری کنید.

کاشت انواع پیوند

زمان مناسب برای پیوند نهال های بادام

بهترین زمان برای پیوند نهال بادام در فصل بهار و بازه تابستان تا پاییز محسوب می‌شود که درخت در مقدمه جوانه‌زنی قرار دارد. در واقع، بهتر است زمانی‌که درخت در خواب است، پیوند و کاشت آن انجام شود. درخت خفته شوک پیوند کمتری را متحمل می‌شود و در اولین بهار جوانه زده و رشد می‌کند. در صورت لزوم می‌توان درخت بادام را از اواخر بهار تا تابستان کاشت.

نحوه صحیح مراقبت از پیوند

برای تکثیر بادام همه چیز به پیوند بادام مربوط نیست، بلکه مهم ترین مرحله در این بین مراقبت و نگهداری‌های لازم از آن‌ها محسوب می‌شود. در ادامه این مراقبت‌ها را ذکر کرده‌ایم.

مراقبت از پیوند ها

هرس درختان بادام

دقت کنید پس از کاشت یک درخت جوان، باید آن را به اندازه یک سوم کاهش داد تا شکل بوته ای به خود بگیرد. هر شاخه پایینی را نیز می توان برای ایجاد یک تنه شفاف برداشت. همچنین درختان مسن تر اغلب، چوب مرده یا غیرمولد ایجاد می کنند؛ پس از هرس دوباره و قابل دوام نترسید که پس از آن رشد خواهد کرد.

زمان و مقدار مناسب کوددهی

پس از انجام پیوند نهال بادام، کوددهی مناسب می‌تواند به رشد و تقویت نهال کمک کند. در این مرحله، بهتر است از کودهای آلی و غیر آلی با ترکیبات متعادل استفاده کنید. به‌عنوان قاعده کلی، پس از انجام پیوند درخت بادام، بهتر است کوددهی را در فصل بهار یا تابستان انجام دهید.

علاوه‌بر این، مقدار کود مورد نیاز برای نهال بادام بستگی به شرایط خاک و نیازهای هر نهال دارد اما به طور کلی، می‌توانید حدود ۵۰ تا ۱۰۰ گرم کود آلی یا ۲۰ الی ۳۰ گرم کود غیر آلی را برای هر نهال بادام استفاده کنید.

همچنین، می‌توانید از کودهای حاوی عناصر غذایی اصلی مانند نیتروژن، فسفر و پتاسیم استفاده کنید. به همین منظور، کود را به تدریج در دوره‌های زمانی منظم به نهال بادام برسانید.

میزان کود به جهت رشد

میزان آبیاری درخت بادام پیوندی

از جمله عوامل دیگری که در رشد پیوند نهال بادام نقش اساسی دارد، برنامه آبیاری آن است. در ۲-۳ هفته ابتدایی کاشت پیوند، این نهال نیاز به آبیاری منظم و فراوان دارد تا ریشه‌ها به خوبی در خاک جدید رشد کنند.

پس از گذشت این مدت، می‌توانید آبیاری را کمتر کرده و کاهش دهید. معمولاً مقدار آب مورد نیاز برای هر نهال بادام حدود ۲ الی ۳ لیتر آب در هر بار آبیاری است.

کلام پایانی در ارتباط با پیوند نهال بادام

پیوند نهال بادام یکی از موضوعات مهم برای باغدارانی است که به کاشت و پرورش آن می‌پردازند. به همین علت، در این مطلب به بررسی جزئیات مقوله پیوند درخت بادام و مضامین وابسته به آن پرداختیم تا از این طریق اطلاعات جامع و کاملی در اختیار شما قرار دهیم.

باغداران و کشاورزانی که برای خرید نهال بادام اقدام نموده اند نیز می توانند از طریق درج کامنت و یا شماره های ثبت شده در سایت با مشاورین فروش مجموعه ی دکتر نهال در ارتباط باشند.

جهت خرید نهال با ما در تماس باشید

اگر کشاورز یا باغدار هستید و یا علاقه مند به پرورش انواع نهال میوه می باشید، می توانید با کیفیت ترین ارقام نهال میوه را از ما خریداری نمایید. دکتر نهال دارای مجوز رسمی از جهاد کشاورزی آماده ی ارسال انواع نهال میوه پربار به سراسر کشور می باشد. کافیست همین حالا با ما در تماس باشید.

دیدگاه و پرسش